Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Gran Turismo 2 wersja PL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Gran Turismo 2 wersja PL

Witam serdecznie

Moja przygoda z grami skończyła się wiele lat temu na konsoli Playstation( ah to były czasy ), ostatnio odpaliłem emulator i zacząłem szpilać w GT2 i wpadł mi do głowy pomysł, żeby spolszczyć tą kultową gierkę ewentualnie podmienić pliki z muzyką.
    Odpaliłem więc promgramik winiso otworzyłem obraz płyty z GT2simulation(wersja NTSC-U) no i zobaczyłem następujące pliki:

FAULTY.PSX – 26MB
    GT2.OVL - 280KB
    GT2.VOL - 456 MB
    MUSIC.DAT - 81 MB
    SCUS_944.88 - 614 KB
    SYSTEM.CNF – 68 B

No i na dzień dzisiejszy nie wiem jak się do nich dobrać.
    Wiem że np. w tekkenie 3 ludzie podmieniają tekstury(zmieniają stroje zawodników)

Jeśli ktoś z was maniaków miałby jakiś pomysł jak rozpakować/zrekompilować taki plik jak GT2.VOL lub MUSIC.DAT prosiłbym o radę(chociaż namiary na strony zajmujące się tematyką edytowania gier z PSXa)

W ogóle jak zapatrujecie się na ten pomysł spolszczenia GT2?

Za porady z góry dziękuje.

Re: Gran Turismo 2 wersja PL

fajnie by tak pograć gran turismo 2 pl zadanie jest niestety niewykonalne potrzeba czasu znać się na tym no i oczywiście znać bardzo dobrze język angielski

Komentarz

Wydaje mi się, że takie coś jest niemożliwe. Na pewno możliwa jest ingerencja w kod gry (np. robienie hybryd, cheaty), ale nie sądzę, by dało się przeprowadzać takie operacje, jak zmiany języka gry.

Komentarz

Na pewno jakoś się da, sam mam spolszczone Final Fantasy IX i łatkę polską do Vagrant story.
        Trzeba być jednak biegłym w tych sprawach.

Komentarz

Niema rzeczy niemożliwych, napewno się da, do RRO czas mam, z angielskim stoje tak sobie, ale od czego są słowniki itp. jest pytanie jak to zrobić, widze że tutaj na forum się tego nie dowiem, jednak słabo ze stronkami o temacie psxowego game moddingu, ale postaram się coś znaleźć

Komentarz

Jak coś znajdziesz to daj znać :d pomysł ciekawy tylko trudny do realizacji

Komentarz

Jeśli chodzi o samo tłumaczenie, to chętnie pomogę, jeśli pomysł by wypalił.

Komentarz

a więc mam punkt zaczepienia jest nim http://grajpopolsku.pl, bardzo fajna stronka poświęcona tłumaczeniu gier na wszelakie platformy, przeczytałem jeden artykuł niestety poświęcony tłumaczeniu gry na Gameboy color, a wiadomo że romy z grami na platformy które nie korzystają z nośnika CD/DVD tylko z cardridży mają dużo mniejszą pojemność i można sobie takie gry łatwiej przeglądać w hexedytorze, nie mniej jednak mam zamiar zgłębiać temat, bo panowie z owego forum przetłumaczyli m.in Final Fantasy 9(i wiele innych psxowych gier).

Komentarz

Wiesz jeżeli byś zrobił takie tłumaczenie na pewno wielu ludzi by z takiego gran turismo PL korzystało
                  ale jest dużo roboty do tego i jak zrobić takie społ. w jakich plikach grzebać ?

Komentarz

A więc z tego co wyczytałem można użyć programu snesedit(nazwa troche myląca) i tak właśnie zrobiłem program wczytuje cały obraz płyty, i wtedy ukazuje nam się zawartość w postaci szestnaskowej po lewej stronie i ascii po prawej, wtedy można pogrzebać w płycie i poszukać napisów. Docelowo chce przetłumaczyć opisy samochodów dostępnych na płycie simulation i opisy części do tuningu. Niestety nic narazie nie znalazłem być może tekst jest dodatkowo skompresowany. Będe działał dalej, myśle że w końcu to rozgryze(z pomocą ludzi zajmującymi się grzebaniem w obrazach płyt) wtedy będe potrzebował kilku tłumaczy, mam nadzieję że znajdą się chętni, zresztą niejaki oookash deklarował że pomoże w tłumaczeniu.
                    Pożyjemy zobaczymy .

Komentarz

na tym forum nie znajdziesz wielu ludzi z pomocą

Komentarz

robson, jeśli dojdziesz do tego, jak wyizolować tekst, to podam Ci mój adres e-mail i w wolnych chwilach mogę zająć się tłumaczeniem. Tutaj masz próbkę moich możliwości:

viewtopic.php?f=73&t=6863
                        viewtopic.php?f=73&t=6862

Historia modelu w każdym teście to przetłumaczone przeze mnie opisy aut z GT2 Simulation. Oczywiście przy docelowym tłumaczeniu moge postarać się jeszcze bardziej.

Komentarz

Tak samo jak oookash- jak będziesz miał tekst do tłumaczenia to i do mnie się odezwij. Nie ma tragedii z angielskim u mnie a zawsze w razie wątpliwości można się wspomóc tłumaczami/słownikami.

Komentarz

Mogę też pomóc przy tłumaczeniu, gdyby ktoś znalazł sposób, mam zdane CAE, więc coś tam wiem o angielskim
                            1+1=10

Komentarz

No wiecie w teori to niby sie wydaje latwe,ale nie jest.Te stare gry sa archaicznie zakodowane,nie to co nowe.

Komentarz

Pracuję...
                              X