Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

[Porównanie] Nissan Vs Honda Vs Mitsubishi -> Wojna Japońska

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• [Porównanie] Nissan Vs Honda Vs Mitsubishi -> Wojna Japońska

Mitsubishi Mirage Cyborg ZR Vs Nissan Almera VZ-R Vs Honda Civic Type-R

Witam !
    Skoro dział GT4 może robić porównania, to czemu mamy być gorsi ?
    Postanowiłem zrobić porównanie tych trzech japońskich konkurentów bo... Sam jestem ciekawy wyniku... :wink:

Ale do rzeczy... Wszystkie wozy w grze kosztują mniej niż 20.000cr, produkowane są w Jp, są przednio napędowe i mają silniki 1,6 o zbliżonej mocy jednak o zupełnie innych technologiach...
    Trzy sportowe hot-hatche o dużych ambicjach... Myślę że walka będzie wyrównana...

Teraz trochę danych technicznych...

Jak widać Honda góruje mocą nad rywalami o całe 10KM, jednak to Mitsubishi ma największy moment obrotowy...
    Honda znów wygrywa jeśli chodzi o masę... Prawie 100Kg różnicy między Nissanem i tylko 10Kg między Mitsubishi...
    Honda również ma największy rozstaw osi i jest najniższa, więc teoretycznie prowadzi się najlepiej...
    W tym zestawieniu 4 dla Hondy, 1 dla Mitsubishi i 0 dla Nissana...
    Samochody oceniam tylko i wyłącznie na podstawie gry, nie wypowiadam się na temat ich prawdziwych odpowiedników...

Porównajmy teraz samochody w kategoriach 0-400m, 0-1000m oraz V-Max...
    Aby było uczciwie wszystkimi samochodami dokonuję 2 przejazdów ruszając tak samo ( czyt. z maksymalnych obrotów )...

0-400m
    1.Honda Civic Type-R - 15:566
    2.Mitsubishi Mirage Cyborg ZR - 15:766 !!
    3.Nissan Almera VZ-R - 16:120...

0-1000m
    1.Honda Civic Type-R - 28:474
    2.Mitsubishi Mirage Cyborg ZR - 28:692 !!
    3.Nissan Almera VZ-R - 29:252...

V-Max + Czas okrążenia
    1.Mitsubishi Mirage Cyborg ZR - 1:50:764 !! V-max = 250,24 km/h
    1.Honda Civic Type-R - 1:50:956 V-max = 251,43 km/h
    3.Nissan Almera VZ-R - 1:55:595 V-max 234,22 km/h

Podsumowanie :
    Honda Civic wygrała, nic dziwnego w końcu większa moc, mniejsza masa = lepsze osiągi... Honda niczym mnie nie zaskoczyła, jechała poprawnie jak na Honde przystało... Dużym zaskoczeniem były dla mnie osiągi Mitsubishi... W sumie dorównywał kroku mocniejszemu koledze... Różnice między Civic a Mirage są naprawdę minimalne, a na dystansie całego okrążenia to Mitsubishi wygrywa, ma o wiele lepsze przyśpieszenie na 4-5 biegu, Honda wyrównała tylko większą prędkością maksymalną... Największym rozczarowaniem jest Nissan... Brak mocy w wyższych zakresach obrotów i morderczo długie przełożenia pogrzebały Nissana w walce... Ogromnym plusem Almery jest doskonała trakcja przy starcie...
    Więc :
    Honda - znów wygrywa, ale nie zaskakuje
    Mitsubishi - depcze po piętach liderowi, osiągi na duży + !
    Nissan - największe rozczarowanie, może na torze odrobi straty...

Więc przyszedł czas na tor...
    Każde auto ma 5 szans czyli 5 okrążeń z pośród których wybrane będzie najlepsze okrążenie...
    Tor, który wybrałem to :
    Grand Valley Speedway
    Uważam go za najlepszy tor do testów, ma kilka ciasnych wolnych zakrętów jak i szybkich szykan oraz długą prostą...

Wyniki :
    1.Nissan Almera VZ-R - 2:15:922 - 189,46 km/h !!
    2.Honda Civic Type-R - 2:16:499 - 194,24km/h
    3.Mitsubishi Mirage Cyborg ZR - 2:16:838 - 194,9 km/h

Podsumowanie :
    Tak jak przypuszczałem Nissan świetnie radził sobie w zakrętach, znów we znaki dały się zbyt długie przełożenia i brak mocy... Gdyby nie to poradził by sobie o wiele lepiej... Honda jak zwykle przeciętnie, czasami podsterowna jednak dało się to opanować... Oba samochody świetnie hamowały... Największym rozczarowaniem jest Mitsubishi... Strasznie podsterowny... Czasem aż nie potrafiłem uwierzyć... Tam gdzie Almera jechała 125km/h w zakręcie Mirage ledwie dawał radę 100km/h... Hamulce również zostawiają wiele do życzenia...

Podsumowanie ogólne...
    W sumie ciężko wybrać lidera... Na prostej świetnie radzi sobie Honda i Mitsubishi jednak na torze Nissan pokazuje na co go stać... Honda jest takim "złotym środkiem"... Nie najlepsza ale też nie najgorsza, prowadzi się dobrze ale nie powala... Nissan gniecie prowadzeniem ale na prostej daje du*y... Mitsubishi... W sumie co do tego auta mam mieszane uczucia... Auto na prostą ale na zakręty już nie.... Jedyna zaleta to duży zakres mocy...

Koniec końców... Jeśli miał bym wybierać to wybrał bym Nissana Almere VZ-R N1... Mocniejszą wersje Nissana Almery VZ-R... Niestety kosztuje ponad 20.000 Cr ( 22.700 ? ) a celem tego porównania były auta poniżej tej ceny... Mocniejszy Nissan ( 220hp ) będzie szybki na prostej i na zakrętach a różnica 3.000 Cr nie jest taka ogromna...

Mam nadzieje że test się wam spodoba, czekam na wasze opinie i komentarze na jego temat, starałem się go zrobić w miarę porządnie... :wink: Jeżeli się wam spodoba postaram się zrobić jeszcze kilka ciekawych porównań... :wink:

Pozdrawiam

Re: [Porównanie] Wojna Japońska czyli...->

Zamieszczone przez Biesiadnik
    Wyniki :
    1.Nissan Almera VZ-R - 2:15:922 - 189,46 km/h !!
    2.Honda Civic Type-R - 2:16:499 - 194,24km/h
    3.Mitsubishi Mirage Cyborg ZR - 1:16:838 - 194,9 km/h
    Biesiad tu jest mały błędzik :wink:

Komentarz

Poprawione, dzięki...

Komentarz

Porownanie ciekawe. Dobry artykul :wink:

Komentarz

Bardzo ciekawe porównanie. Brawa dla autora .

Komentarz

Jeśli mam być szczery to mówię:

Tytuł-Od razu przykuł moją uwagę jeszcze jak zobaczyłem autora to całkiem mnie zjadło "co on znowu wymyślił".
            Ale tak na ścisłość to warto by go zmienić na normalny czyli [porównanie...i podać auta] wtedy na pierwszy rzut oka widać na jaki temat jest artykuł.

Od strony graficznej wygląda bardzo dobrze z resztą znamy Twoje umiejętności w tej dziedzinie. Fotki aut plus konkretne zestawienie parametrów.
            Opis choć chaotyczny to dość dokładny i szczegółowy.

Więc wielki plus dla autora za wykonanie i chęci.

Swoją drogą też myślałem nad zrobieniem porównań i testów. Jednak z czasem odszedłem o tej idei.
            Czy GT2 ma wystarczająco rozbudowaną fizykę jazdy i znaczące różnice w prowadzeniu auta by robić opisy samochodów?
            Oto jest pytanie :wink:

Jednak każdy test mile widziany

Komentarz

Zamieszczone przez Dreadlock89
              czyli [porównanie...i podać auta] wtedy na pierwszy rzut oka widać na jaki temat jest artykuł.
              Niestety nie zmieści się cały, ale zmienię normalnie na Nissan Vs Honda Vs Mitsubishi :wink:

Opis choć chaotyczny to dość dokładny i szczegółowy.
              Po każdym teście starałem się zrobić podsumowanie i ocenić każde auto z osobna...

Więc wielki plus dla autora za wykonanie i chęci.

Czy GT2 ma wystarczająco rozbudowaną fizykę jazdy i znaczące różnice w prowadzeniu auta by robić opisy samochodów?
              Oto jest pytanie :wink:
              Uwierz mi że tak... Nawet na podstawie tych 3ch aut jestem to wstanie określić... Każdy jeździ i prowadzi się inaczej...

W takim razie już niebawem kolejny test... :wink:

Komentarz

Zamieszczone przez Biesiadnik
                Uwierz mi że tak... Nawet na podstawie tych 3ch aut jestem to wstanie określić... Każdy jeździ i prowadzi się inaczej...

W takim razie już niebawem kolejny test... :wink:
                Powiedzmy.
                W takim razie czekamy na kolejny i kto wie może sam coś napiszę

Komentarz

Re: [Porównanie] Nissan Vs Honda Vs Mitsubishi -> Wojna Japońska

Bardzo dobrze napisane, miałem nadzieje, że ktoś na to w końcu wpadnie. Masz plusa u mnie .
                  1+1=10

Komentarz

Re: [Porównanie] Nissan Vs Honda Vs Mitsubishi -> Wojna Japońska

CIVIC NAJLEPSZY!!!!

Komentarz

Pracuję...
                    X