Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Gran Turismo 4 a Gran Turismo Prologue

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Te limitowane edycje było robione na potrzeby różnych premier, pokazów danych modeli danych marek i zwierały te właśnie modele. Np. edycja dla BMW z serią 1, czy WV z Nardo Concept i jakimś jeszcze modelem chyba itp.
    Zaś co do różnic między GT4 a GT4 Prologue to...
    W sensie gry jako całości i oferty nie ma co w zasadzie porównywać (Prolog to w zasadzie takie Demo full pro ) a GT4 to pełnoprawna gra.
    GT4 Prologue modelem jazdy jest bliższe do GT3 niż GT4. Podobnie zachowanie kamery itp.
    Jest element w którym Prolog bije wersję pęłną na łeb. Grafika. Mogą się tu niektórzy spierać (ale raczej tylko ci, którzy Prologa nie widzieli, albo widzieli abrdzo dawno i nei pamietają). Wygląd tras: Grand Canyon, Fuji Speedway i Citta Di Aria wyglądają w zasadzie identycznie, chociaż wyjątkowo Fuji w pełnej wygląda lepiej niż w Prologu. Natomiat NY i Tsukuba wygląda nieporównywalnie lepiej w Prologu. Przede wszystkim jakosć tekstur (róznica jest MASAKRYCZNA). Także ten pseudo bump-mapping jest w Prologu lepszy. Jako ciekawostę dodam, że w pełnej wersji przy wyborze tras, jak lecą w tle filmiki (preview trasy) to są na nich wersje tras z Prologa, więc jak ktoś nie ma Prologa moze w pewnym stopniu zobaczyć różnice.
    Poza tym modele aut. W GT4 auta w garażu są wypaśnie, a podczas wyścigu są okrojone (tekstury, i czasami nieco mniej polygonów). W Prologu były IDENTYCZNE jak modele garażowe. Jedyną różnicą były uproszczone modele felg (jak we wszystkich GT na PS2). I to mnei najbardziej boli, bo lubiłem sobei pooglądać replay'e ładnych autem i nie byłem narażony na masakryczną pikselozę która w GT4 ma czasami miejsce :/
    No to wsio chyba. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś pytania to pytać. Jak wpadnę to odpiszę
    Pozdro!

Komentarz

Moim zdaniem te różnice w grafice które opisałeś między GT4 a GT4 Prologue spowodowane były niczym innym, jak możliwościami PS2.
      Zauważ że w GT4 jest duuużo więcej samochodów , tras , utworów muzycznych. Natomiast w GT4 Prologue wszystkiego po troszku, w związku z czym mogli ulepszyć grafike ponieważ mieli na to miejsce. I tak też uczynili.

Pozdro :wink:

Komentarz

Twój post wskazywałby raczej nei na możliwości PS2 lecz na pojemność DVD. Ale... GT4 zajmuje nieco ponad 5GB więc jest jeszcze 3GB do końca płyty. Poza tym w w GT4 w grze każde auto występuje w dwóch wersjach. Garaż/Photo Travel oraz w wersji występującej w wyścigu. Trzeba też zauważyć, że GT4 NTSC oferowało tryb 1080i (który podobno czasami stwarzał problemy, ale mimo to...) a w PALu jest 480i (nawet 480p chyba nie ma) więc właściwie zaoszczędzoną moc obliczeniową mogliby przeznaczyć na wrzucenie "właściwych" modeli aut. Ale na to oczywiście nie było i tak co liczyć, bo nie będą przecież dla wersji PAL tak bardzo przerabiać gry. A szkoda...

Komentarz

To mi się troche w głowie pomieszało.... gram w jakąś wersje 2,6 GB i po przejechaniu 50 % nie wczytuje mi tras... a płyta nie jest zrysowana. Także zastanawiam się nad zmianą wersji

http://www.allegro.pl/item208955500__r_ ... smo_4.html

To jest GT4 czy GT4 prologue??
          http://www.rajdowefoty.ovp.pl - poszukuję moderatora! Pilne!

Komentarz

GT4.
            narancs alternativa

Komentarz

Zamieszczone przez Emet
              Te limitowane edycje było robione na potrzeby różnych premier, pokazów danych modeli danych marek i zwierały te właśnie modele. Np. edycja dla BMW z serią 1, czy WV z Nardo Concept i jakimś jeszcze modelem chyba itp.
              Zaś co do różnic między GT4 a GT4 Prologue to...
              W sensie gry jako całości i oferty nie ma co w zasadzie porównywać (Prolog to w zasadzie takie Demo full pro ) a GT4 to pełnoprawna gra.
              GT4 Prologue modelem jazdy jest bliższe do GT3 niż GT4. Podobnie zachowanie kamery itp.
              Jest element w którym Prolog bije wersję pęłną na łeb. Grafika. Mogą się tu niektórzy spierać (ale raczej tylko ci, którzy Prologa nie widzieli, albo widzieli abrdzo dawno i nei pamietają). Wygląd tras: Grand Canyon, Fuji Speedway i Citta Di Aria wyglądają w zasadzie identycznie, chociaż wyjątkowo Fuji w pełnej wygląda lepiej niż w Prologu. Natomiat NY i Tsukuba wygląda nieporównywalnie lepiej w Prologu. Przede wszystkim jakosć tekstur (róznica jest MASAKRYCZNA). Także ten pseudo bump-mapping jest w Prologu lepszy. Jako ciekawostę dodam, że w pełnej wersji przy wyborze tras, jak lecą w tle filmiki (preview trasy) to są na nich wersje tras z Prologa, więc jak ktoś nie ma Prologa moze w pewnym stopniu zobaczyć różnice.
              Poza tym modele aut. W GT4 auta w garażu są wypaśnie, a podczas wyścigu są okrojone (tekstury, i czasami nieco mniej polygonów). W Prologu były IDENTYCZNE jak modele garażowe. Jedyną różnicą były uproszczone modele felg (jak we wszystkich GT na PS2). I to mnei najbardziej boli, bo lubiłem sobei pooglądać replay'e ładnych autem i nie byłem narażony na masakryczną pikselozę która w GT4 ma czasami miejsce :/
              No to wsio chyba. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś pytania to pytać. Jak wpadnę to odpiszę
              Pozdro!
              Po kolei:

Te specjalne edycje GT4: Gran Turismo 4 Toyota MTRC Version, Gran Turismo 4 Toyota Prius Edition i Gran Turismo 4: Nissan 350Z Limited Edition to tylko ciekawostka i nie ma sensu sobie tym głowy zawracać. To takie demka stworzone, aby zainteresować osoby związane z motoryzacją grą GT4 i tym samym konsolą PS2.

Co do różnic grafiki pomiędzy GT4, a GT4 to Emet ma oczywiście rację i rzeczywiście grafika była lepsza w Prologu (też zauważyłem różnice na Tsukubie), ale nie była to duża różnica jak może się wydawać. Myślę, że dobrze zrobiło Polyphony nieco pogarszając grafikę w normalnym GT4 bo w Prologu gra nieco szarpała na powtórkach (mocny zoom na furę), a w zwykłym GT4 tak mi się nie zdarzyło. Wolę mieć gorszą grafikę z nie szarpiącą animacją.

Jak ktoś bardzo kocha serię GT to myślę, że powinien zaopatrzyć się w Prologa choćby dla bonusowej płytki, którą dostajemy z GT4. Są na niej bardzo ciekawe materiały (testy fur gości z PD, Yamauchi prowadzi Nissana JGTC, wywiady, trailer itp. ), a sama "gra" kosztuje teraz dość mało.

Komentarz

Hmmm...Ja nie slyszalem o takich wersjach jak 350 z limited edition.To sie chyba niczym nie rozni.
                GT-żeby ono jeszcze gotowało...

http://lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/875187.html

Komentarz

heh.. jak pisałem były to wersje "przy okazji". I tak były TYLKO te modele z nazwy (bądź te plus kilka innych tej marki). Niedawno we Francji było można pograć w specjalną wersję GTHD na PS3 zawierającą 2 modele Audi (nowe TT i R i trasę w LM (Circuit de la Sarthe).

Komentarz

Ja gralem w Gt4 Bmw 120 Edition Byly tam 2 trasy do wyboru i 2 bmw 120 jeden benzynowy a drugi diesel fajne bylo
                    Sony PlaystationŽ2
                    model : SCPH-39004
                    przerubka : TAK
                    system : PAL / NTSC

Komentarz

a ja mam problem , dostałem w swoje łapki GT4 prologue , a w nim auta dostaje się po przejechaniu lekcji , ja już przejechałem wszystkie lekcje , a zostało mi chyba 5 pustych slot'ów na samochody , co muszę zrobić ??

Komentarz

Re: Gran Turismo 4 a Gran Turismo Prologue

Zamieszczone przez Kulka
                        -ponad 100 tras
                        Na pudełku pisze chyba 50 tras . Chyba że liczysz odwrócenie kierunku jazdy.

Komentarz

Pracuję...
                        X