Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

[Auto-Test]Mugen CIVIC Si Race Car '87

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• [Auto-Test]Mugen CIVIC Si Race Car '87

Samochód testowany bez żadnych modyfikacji, po wymianie oleju.

Dostępny: Nagroda w fabrycznych wyścigach Hondy Civic.

Dane techniczne:

Silnik:
    Typ- -OHC, Umieszczony poprzecznie z przodu, napęd na przednią oś.
    Pojemność -1595cc
    Moc maksymalna/najwyższe obroty -237BHP/???rpm
    Moment obrotowy-???NM/~???rpm

Nadwozie:
    Wymiary -3810x1630x1310
    Waga -890kg

Seryjne ogumienie: Racing Super Hard

Osiągi:
    0-100km/h -6,650s.
    0-200km/h: -20,540s.
    V max - 259,37km/h
    0-400m -14,643s.
    0-1000m -25,728s.

Opis:
    Trzecia generacja Civica to jeden z bardziej przełomowych Civiców, design otrzymał wiele nagród (m.in. w Turynie) co dla japońskiego samochodu jest czymś niebywałym. Produkowany przez cztery lata, do 1987 roku zdobył ogromną popularność na całym świecie, co nie udało się jak dotąd jego poprzednikom. Posiadał silniki z 12 zaworami na cylinder a w wersji Si dysponował mocą 100 koni mechanicznych w lekkim opakowaniu, co przy lekkim nadwoziu czyniło go pogromcę europejskich GTI.
    Testowana przeze mnie wersja jest jak widać wersją torową, która opracował Mugen. I udało mu się to doskonale, by z seryjnych 100 koni uzyskać dodatkowe 137 z pojemności 1,6 i to bez turbiny(!) Do teraz taki wynik jest niemal niespotykany. Tradycyjnie silnik kręci się bardzo szybko, a strzałka obrotomierza zatrzymuje się dopiero przy 9000obr/min. Niespodzianką jest wydech, umieszczony pod lewymi drzwiami.

Dosyć suchych faktów, czas przejść do tego co najważniejsze, czyli jak sprawuje się ten mały samuraj na torze. Jako pole doświadczalne wybrałem tor w Nuerburgu. Wyłączając wszystkie elektroniczne cugle, ruszyłem do walki z autem. Tak, dobrze przeczytaliście. Wyścigowy Civic ani na chwilę nie daje nam odetchnąć, cały czas musimy walczyć o utrzymanie się na torze. Przy twardym jak wczorajsza bagietka zawieszeniu, ogromną mocą przekazywaną na przednią oś i oczekiwaną podsterownością (która daje się bezproblemowo ujarzmić, wystarczy tylko odjąć gazu) ale i niespodziewaną nadsterownością, która daje się zaskoczyć w najmniej oczekiwanym momencie. I do tego waży tyle co same elementy wygłuszające dzisiejszych aut. Na pochwałę zasługują hamulce, może nawet za dobre, w dochamowowaniu przed agrafkami i ostrzejszymi zakrętami staje się bardzo nerwowy, chce pokazać że prędkość jest tym co lubi najbardziej.
    Drugie okrążenie pokonujemy z większą pewnością, jednak nadal możemy się spodziewać że gdzieś wywinie nam kolejny numer, który będzie kosztował dodatkowe sekundy w walce o dobry czas. I to nie byle jaki. Udało mi się "zrobić' okrążenie w 7 minut, 51 sekund i 762 setne. A prawdziwi HC urwą z tego jeszcze z parę sekund.

Plusy:
    +wygląd
    +dźwięk
    +hamulce
    +najlepszy FF

Minusy:
    -dla doświadczonych
    -stosunkowo mały promień skrętu
    -nie każdy lubi oldschool

Opinia:
    Dawno żaden samochód nie dał mi tyle wrażeń, jak dla mnie najlepszy przednionapędowiec w grze. Nie poddawałem go dalszym modyfikacjom, bo samochód nie dałby sobie rady z przekazaniem mocy na asfalt, no i jestem wrogiem tuningowania wyścigowych aut. Jak dla mnie zasługuje na 8+/10

Re: [Auto-Test]Mugen CIVIC Si Race Car '87

237HP bez TURBO? Niebywałe...

Ogólnie to świetna robota. Tekst ułożony bardzo fajnie, w sposób przyjazny czytelnikowi, śmiem twierdzić, że niemal tak dobrze jak w czasopismach.

Ogólnie uważam DC5 za lepsze FWD, ale to już kwestia indywidualna...

Uważam, że ten test może służyć jako wzór dla innych. Tylko tak dalej!

Pozdrawiam

Komentarz

Gratulacje, świetny test

Komentarz

Opis auta i jego zachowanie są zrobione elegancko,rozważnie i z przemyśleniem. Test moim zdaniem bardzo poprawny
        Jedyne do czego mogę się przyczepić to nieco niechlujnie podane statystyki auta. Nie posegregowane, trochę chaotyczne.
        Ładnie jakbyś to oddzielił i zaakcentował wartości. (To tylko moje zdanie :wink: )
        Samo auto...całkiem fajne miałem okazje pojeździć ale już nie jestem w stanie podać istotnych danych na jego temat.

Komentarz

Pracuję...
        X