Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Ford F150 vs Chevrolet Camaro vs Peugeot 206

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Ford F150 vs Chevrolet Camaro vs Peugeot 206

W tym nietypowym porównaniu zrecenzuje oraz skonfrontuje ze sobą pick upa, muscle cara i hot hatcha. Nie przedłużając zaczynamy od Forda F150 SVT Lighting

Ford F150 SVT Lighting 03
    Ford F150 jest już z nami od 1948 roku. Produkowany początkowo z myślą o amerykańskich farmerach Ford sprzedał się w przeszło 30 milionach egzemplarzy co czyni go 2 najlepiej się sprzedającym autem (po corolli od Toyoty). Zdobył także 3-krotnie tytuł North American Truck of the Year (w 1996, 2004 i 2009), a następna, bo już 13 generacja tego modelu jest produkowana od tego roku. W europie jednak się on nie przyjął z jednego prostego powodu. Strasznie łatwo jest coś zakosić z jego skrzyni załadunkowej, a w Polsce to już w ogóle (taki suchar nie uważam rzecz jasna że Polacy to naród złodziei), ale dość już o historii. Pomówmy teraz o wrażeniach z jazdy.

Model który prezentuje jest wyposażony w widlastą 8 o pojemności 5.4 litra i o mocy 385 koni. Moment obrotowy jest wyższy niż w lamborghini gallardo, a ściślej 609 nm. Cena tego modelu to odrobinę ponad 35 000 cr. co czyni go korzystniejszym w zakupie od choćby jego głównego rywala Dodge Rama. Pierwsze co się rzuca w oczy podczas jazdy to przyśpieszenie. Jestem nim pozytywnie zaskoczony. 6.4 sekundy do setki to naprawdę imponujący wynik jak na 2 tonowy wół roboczy. Prędkość maksymalna tego auta to 235 km/h czyli też nieźle. A co z zakrętami? Cóż, spodziewałem się, że każda próba skrętu skończy się lądowaniem na ścianie, lecz nie. Auto może nie jest nie wiadomo jak zwinne, ale pokonuje zakręty płynnie i pewnie, a wysoka masa uniemożliwia zrobienie spina, przez co ciężarówką. się prowadzi naprawdę przyjemnie.

Reasumując Ford f150 wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Jakość prowadzenia i szybkość wywarły na mnie pozytywne wrażenie i to auto gorąco polecam nie tylko do turnieju sports truck race, ale i do jazdy dla przyjemności.

Chevrolet Camaro SS 69
    Chevrolet Camaro został zaprezentowany w 1966 roku jako odpowiedź General Motors na Forda Mustanga. Niestety przegrał z nim walkę o rynek muscle carów, a w 2009 spróbował znowu wypuszczając 5 generacje. Oryginalnie Camaro było wypuszczane w wersji RS, Z28 i SS i zajmiemy się dziś tą ostatnią. Była ona wyposażona w silnik V8 o mocy 299 koni i momencie obrotowym na poziomie 515 nm. Czas zobaczyć jak będzie się sprawować na torze.

Przyśpieszenie do 100 jest imponujące jak na tamte czasy, albowiem wynosi ono 6.9 sekundy. Niestety z prędkością maksymalną jest już zdecydowanie gorzej. Pojedzie on bowiem 192 km/h, a to bardzo niewiele biorąc pod uwagę moc tego auta. W zakrętach nie spodziewałem się od niego zbyt dużo. Prowadził się tak jak każdy muscle car. Kiepsko skręca, jest niestabilny oraz nadsterowny, dodatkowo dość długo mu buksują koła po starcie. Przynajmniej da się nim fajnie driftować.

Reasumując mimo że jest to piękne auto niepięknie się prowadzi. Miejscem takich aut w większości przypadków nie jest tor, a wystawa lub co najwyżej highway, choć i tak z dużym zastrzeżeniem, bo prędkość max tego auta jest bardzo niska. Niestety również cena nie zachęca 60 000 cr. nie jest ceną adekwatną do możliwości. Lepiej kupić starego Pontiaca GTO lub Plymoutha Cude, są tańsze a zdecydowanie szybsze.

Peugeot 206 RC 03
    Peugeot 206 wszedł do produkcji w roku 1998, a ostatni egzemplarz szedł z taśmy produkcyjnej 14 lat później. Został on wydany w szerokiej palecie silników i typów nadwozi. Ja dzisiaj przetestuje najsilniejszą wersje tego modelu, czyli RC. Wszedł on do produkcji w roku 2003, jako następca modelu 205 GTI. Posiada on 2 litrową rzędową 4 o mocy 175 km i 202 nm momentu obrotowego. Teoretycznie powinny te osiągi skazywać naszego hot hatcha na straconej pozycji, ale nie zapominajmy że waży jedynie 1110 kg. Ale już bez zbędnego gadania przejdźmy do wrażeń z jazdy.

Przyśpieszenie niezbyt imponuje 9.1 sek do 100 osiągnąłem (może te czasy to wina kierowcy ), na szczęście prędkość maksymalna jest wysoka. Dokładnie 236 km/h. A co z zakrętami? Od hot hatcha wymaga się zwinności i łatwości prowadzenia, ogólnie ma sprawiać frajdę użytkownikowi. A jak jest? Cóż Jest zwinny oraz łatwy w prowadzeniu. Rzecz jasna jest trochę podsterowny, ale czego się spodziewać po przednionapędowym aucie który musi opanować na dodatek 175 koni. Jazda nim daje też sporo radości, a to jest w tego typu autach najważniejsze.

Reasumując Peugeot 206 RC jest bardzo przyzwoitym autem, którym można poszaleć. Idealny dla młodej osoby która chce poszaleć nie rujnując przy tym budżetu. Jednakże w tym segmencie jest spora konkurencja ze strony renault i Alfy Romero, lecz mimo wszystko polecam.

Na tym skończę pierwszą część testu, czyli recenzje. W drugiej skonfrontuje te trzy auta w kilku wyzwaniach. Do następnego

Re: Ford F150 vs Chevrolet Camaro vs Peugeot 206

Fajny, przejrzysty test Ale moim faworytem jest Peugeot 206 <mrgreen>
    Sygnatura została usunięta ponieważ złamano 16 punkt regulaminu forum

Komentarz

Dobrze, że próbujesz ożywić dział GT4. Chwała Ci za to! Co do tekstu: spodobały mi się wstawki dotyczące historii danego auta itd. Urozmaica to całość. Opisy są całkiem całkiem, choć czasami mam wrażenie, ze pod względem językowym jest miejscami kulawo. Jeśli będziesz pracować nad swoimi tekstami, może to w przyszłości pięknie zaowocować Trzymaj się i pisz dalej!

Komentarz

W poprzedniej części testu zrecenzowałem 3 nie mające ze sobą nic wspólnego samochody. Czas teraz je skonfrontować.
        Punktacja 1.2;2.1;3.0

Pierwszym wyzwaniem będzie wyścig na 1/4 mili. Moim osobistym kandydatem do zwycięstwa w tej konkurencji jest Camaro, gdyż zwykle muscle care są budowane z myślą o wyścigach na 1/4 mili.
        1. F150 0.14.824
        2. Camaro 0.15.131
        3. 206 RC 0.16.995
        Szczerze mówiąc jestem rozczarowany Camaro. Bo co to ma być? Byle wół roboczy może pokonać auto stworzone do wyścigów po prostej. Problemem niestety u Camaro był spory uślizg kół na starcie. Dlatego Osiągnąłem gorszy czas niż F150. O Peugeota się nie dziwie. Tutaj znaczenie ma przdę wszystkim moc i moment obrotowy, którego nie miał zbyt dużo.

Drugą konkurencją jest prędkość maksymalna. Podałem je już w poprzednim teście ale nie zaszkodzi jak powtórzę.
        1. 206 RC 236.5 km/h
        2. F150 235 km/h
        3. Camaro 192 km/h

Więc obecnie punktacja przedstawia się następująco.
        1. F150. 3
        2. 206 RC. 2
        3. Camaro. 1

Następną konkurencją będzie wyścig po torze. Zrobię każdym samochodem 3 okrążenia po torze Motorland i wybiorę najszybszy czas.
        F150. 0.50.191
        Camaro 0.51.297
        206 RC 0.52.087
        Jestem bardzo niemile zaskoczony wynikiem 206. Spodziewałem się raczej że Camaro osiągnie najgorszy czas. Tutaj niestety doskwierała też niemalże dwukrotnie mniejsza moc niż u reszty.

1. F150. 5
        2. Camaro. 2
        2. 206 RC. 2

Następny będzie wyścig na trasie miejskiej. Zmierzą się ze sobą na torze w Seulu - Stolicy Korei, nie nie tej Korei Wielkiego Wodza Kim Dzong Una ale tej drugiej południowej.
        F150. 1.12.999
        Camaro. 1.14.985
        206 RC. 1.16.998
        Po raz kolejny Francuz mnie zawiódł. Kiepskie przyśpieszenie Peugeota (które było kluczowe na tym torze)posądziło o kolejnym ostatnim miejscu. Natomiast Camaro, gdybym wybrał wolniejszą trasę by się niemalże przez cały czas ślizgało, gdyż przy niższych prędkościach strasznie buksują mu koła.

1. F150. 7
        2. Camaro. 3
        3. 206 RC. 2

W ostatniej rundzie wybierzemy się w Alpy, gdyż następna runda będzie się odbywać na trasie szutrowej Swiss Alps. Moim osobistym kandydatem jest jak zawsze Ford pick up. Powinien się wg mnie spisać na szutrze co najmniej zadowalająco. Szanse ma jeszcze 206. Samochody z napędem na przód lepiej się trzymają drogi, co może tłumaczyć brak tylnonapędowych rajdówek od 30 lat. Warto też wspomnieć o rajdowym rodowodzie 206 i 3 krotnym mistrzostwie konstruktorów w WRC. Tym razem 2 okrążenia.
        Camaro. 1.50.242
        F150. 1.50.704
        206 RC. 1.53.013
        Tym razem dla odmiany Camaro mnie zaskoczyło. 206 RC jak zwykle dał d**y, a mniejszym aczkolwiek dalej rozczarowaniem był dla mnie Ford F150.

Klasyfikacja końcowa.
        1. Ford F150 SVT Lightng '03 8 pkt.
        2. Chevrolet Camaro SS '69 5 pkt
        3. Peugeot 206 RC '03 2 pkt
        Ten test dowiódł że nie należy oceniać auta po typu nadwozia. Wół roboczy jakim jest F150 zdeklasował Muscle Cara i Hot Hatcha. Jeśli chcecie żebym zkonfrontował inne auta piszcie w komentarzach. Tym czasem do Usłyszenia.

Komentarz

hm, w sumie niezły test. Myślę że tutaj rozbieżność w mocy jest zbyt duża między Fordem a Peżotem (ok 214km/t kontra 167). Niemniej ciekawy pomysł, jeśli masz siłę to skrobaj więcej, nawet ciekawie sie czytało chociaż...
          Zamieszczone przez jedlin12
          Zmierzą się ze sobą na torze w Seulu - Stolicy Korei, nie nie tej Korei Wielkiego Wodza Kim Dzong Una ale tej drugiej południowej.
          suuuuuuuuuchoooooo

aha, i możesz się następnym razem pokusić o wytłuszczanie ważniejszych informacji, lub tych cyferkowych, będzie sie dzięki temu przyjemniej analizowało

Komentarz

Peugeot 206, dlaczego on przegrał?
            Sygnatura została usunięta ponieważ złamano 16 punkt regulaminu forum

Komentarz

Jak chcesz to mogę mu zwiększyć szanse zakładając wyścigowe opony i dopakowując 2 tyle koni.

Żart. Po prostu był wolniejszy. Gorszy stosunek mocy do masy, przedni napęd. Ja też nie cieszę się zbytnio że peugeot nie wygrał nawet z Camaro.

Komentarz

To trzeba było fałszować wyniki i po sprawie. Skoro Korea wygrała mistrzostwa i lata na słońce, to "pełgot" też może wygrać.

Komentarz

Pracuję...
                X