Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

dziwny system w Hyundai'u CLIX

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• dziwny system w Hyundai'u CLIX

Panowie kto wie czemu dzieje się tak że gdy wchodzimy w zakręt CLIX'em to obroty nie spadają tylko utrzymują się w miejscu??
    Bardziej widać to na zegarze TURBO BOOST dlatego że gdy puścimy gaz to wskazówka spadnie do zera czyli turbinka nie pracuje ale gdy wejdziemy w zakręt (bez dotykania gazu) turbinka zaczyna pracować na tyle że wsazówka dochodzi do połowy skali zegara. Z początku myślałem że mam walniętego pada ale jednak nie bo takie zachowanie jest tylko w CLIX'ie.
    rozbujamy tą bude na nowo

Re: dziwny system w Hyundai'u CLIX

czemu przy twoim poście jest taka dziwna data chociaż podałeś to przed chwilą... mniejsza o to....
    gdzie go można zdobyć to zaraz lookne

Komentarz

Zamieszczone przez mleczny87
      Śr gru 09, 2009 8:25 pm
      Nie widze w niej nic dziwnego :/
      a po drugie jak się nie znasz na kwestiach technicznych to się nie udzielaj
      Widać że mało jeszcze wiesz o GT4
      Panowie kto wie co z tym systemem w CLIX'ie

Komentarz

Kolejny błąd GT4? Sytuacja nienormalna, więc raczej tak.

Komentarz

A mnie się raczej wydaje PePe że to kolejna nowinka techniczna...

Komentarz

Ale na czym by miała polegać?
            Jeżeli jest doładowanie, znaczy to, że turbina zasysa, a to z kolei znaczy ,że jest otwarta przepustnica, a Ty nie dodajesz gazu... nie ma logiki

Komentarz

wytłumacze Ci to jutro.
              Ja ide spać a ty jak chcesz to poczytaj na temat zasady działania turbiny a potem pogadamy.

Komentarz

No ja też już nie mogę

Komentarz

Dreadlock - usunąłem Twojego posta, bo wydawał się mi wtedy niepotrzebny, ale teraz sam mam ochote takie coś napisac.
                  No ale tak na poważnie, to nie spamujmy za bardzo.
                  http://najalternatywniej.blogspot.com/
                  keep calm & carry on
                  digart - lastfm
                  ---
                  REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Witkacy-Zauważyłem ale nie chciało mi się Cię terroryzować za jeden post. :wink:
                    Napisałem wprost,krótko i zwięźle bo już kilka postów temu poznałem profil psychologiczny tego pana. Wiem brutalne i bezpośrednie ale z debilizmem chyba tak trzeba.

Komentarz

Zamieszczone przez PP89
                      Ale na czym by miała polegać?
                      Jeżeli jest doładowanie, znaczy to, że turbina zasysa, a to z kolei znaczy ,że jest otwarta przepustnica, a Ty nie dodajesz gazu... nie ma logiki
                      PePe może i troszke jest w tym racji ale żeby logicznie to wytłumaczyć... przypuśćmy że jedziemy wozem RWD na śliskiej nawierzchni i w momencie natychmiastowego odpuszczenia gazu auto wpada w lekki poślizg
                      (im niższy bieg tym jest to bardziej odczuwalne). ten dziwny system pozwala zapobiegać takiemu zdarzeniu utrzymując silnik na optymalnych obrotach i tym samym nie pozwala na zbytnią utratę przyczepności przy pokonywaniu zakrętu. Pytasz w takim razie czemu przepustnica się otwiera przy zdjętej nodze z pedału gazu Odpowiedź jest prosta- Przepustnica jest sterowana elektronicznie Elektronika bada położenie koła kierownicy, zlicza obroty wału korbowego i inne potrzebne dane. Zaś sama turbina nie koniecznie zasysa powietrze świerze, zauważ iż turbo jest połączone z kolektorem wydechowym a w niektórych przypadkach stosuje się ponadto podwójną recyrkulacje spalin.

Komentarz

mleczny87
                        Nie chce mi się tego komentować... Przedstawiasz sytuacje niejasno. Ja w ogóle nie zrozumiałem, że chodzi Ci o to :
                        przypuśćmy że jedziemy wozem RWD na śliskiej nawierzchni i w momencie natychmiastowego odpuszczenia gazu auto wpada w lekki poślizg
                        (im niższy bieg tym jest to bardziej odczuwalne). ten dziwny system pozwala zapobiegać takiemu zdarzeniu utrzymując silnik na optymalnych obrotach i tym samym nie pozwala na zbytnią utratę przyczepności przy pokonywaniu zakrętu
                        Dla mnie sytaucja była prosta - na prostej bez gazu doładowania nie ma, za to w zakręcie bez gazu, doładowanie jest ---> czyli błąd gry
                        Przeczytaj jeszcze raz swój post, jak go napisałeś....

PO ZA TYM
                        Zaś sama turbina nie koniecznie zasysa powietrze świeże
                        Kto napisał świeże powietrze? Ja?
                        Zaś sama turbina nie koniecznie zasysa powietrze świerze, zauważ iż turbo jest połączone z kolektorem wydechowym a w niektórych przypadkach stosuje się ponadto podwójną recyrkulacje spalin.
                        No coś Ty? Naprawde?
                        PePe
                        Ja mam inny nick, jakbyś nie zauważył.

przypuśćmy że jedziemy wozem RWD na śliskiej nawierzchni i w momencie natychmiastowego odpuszczenia gazu auto wpada w lekki poślizg
                        Jaki poślizg? Po odpuszczeniu gazu, turbina nagle nie zatrzyma doładowania i jest takie krótkie doładowanie z "pozostałości", mimo puszczonego pedału gazu. Więc co, dostajesz niesamowitej mocy nagle że jadąc cały czas, stałą prędkością "bez poślizu", nagle po odpuszczeniu dostajesz poślizgu? No co Ty gadasz....

Komentarz

Analizujac cala dyskusje nasuwaja sie dwa stwierdzenia. Pierwsze, mleczny to deb*l. Drugie, zadnego magicznego systemu nie ma, bo takowy bylby opisany w Internecie juz dawno i z pewnoscia wzbudzilby wielkie zainteresowanie w swiecie motoryzacji.

Proponowalbym juz zamknac ten temat, bo do niczego wiecej juz nie doprowadzi. No moze po za klotnia i wylewem obrazliwych uwag.

Komentarz

Pracuję...
                          X