Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

[Dyskusja] Nürburgring Nordschleife BEST TIME

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• [Dyskusja] Nürburgring Nordschleife BEST TIME

Witam wszystkich bardzo gorąco

Postanowiłem przejąć ten temat pod swoje skrzydła z ogromną nadzieją, że odrodzi się on na nowo.
    Z tego też miejsca chciałem podziękować Thooornowi który to dał mi zielone światło na reaktywacje wątku.
    Założony w 2008 roku temat przez naszego dawnego kolegę Lucasa o którym słuch zaginął, miał na celu skupić wszystkich polskich kierowców GT4 na tym jakże wspaniałym torze jakim jest Nürburgring.
    Liczę na to, że już niebawem na listę wpiszą się osoby które do tej pory nie miały okazji tego zrobić a mogą to uczynić już teraz, więc pozostaje wam tylko odpalić GT4 i wyruszać na tor!

Teraz kilka słów od pioniera wątku:

Zamieszczone przez Lucas
    Witam

Zakładam temat, by każdy z nas mógł wykazać się Swoim czasem przejazdu wspaniałego, magicznego i tajemniczego toru jakim jest Północna Pętla legendarnego Nuerburgringu - Nazwana przez Jackiego Stewarta "Zielonym Piekłem".

Na początek kilka informacji :

Tor Nurburgring Nordshleife ma aktualnie długość 20.8km, składają się na niego aż 173 zakręty. Początki budowy "Północnej pętli" zaczęły sie już w 1925 roku a zakończyły w 1927. W międzyczasie tor wielokrotnie był przebudowywany i dzielony "na sekcje". Dziś na torze Nürburgring rozgrywane m.in. wyścigi Formuly1 co przyczynia sie do ogromnego splendoru jaki towarzyszy temu miejscu. Wraz z "Północna pętla" Nürburgring staje sie Nürburging'iem Nordschleife który codziennie jest odwiedzany przez tysiące cywilnych kierowców chcących sprawdzić siebie jak i możliwości własnych samochodów. Na Nordschleife znane firmy jak Ferrari, Lamborghini, Porsche czy Nissan bądź Honda, biją rekordy trasy, gdyż... "Pokazać sie w rankingach" na Nordschleife to ogromne wyróżnienie i wyznacznik możliwości samochodu. Tor to również przedsionek dla znanych chociaż małych firm jak Nismo, Gemballa czy Radical by pokazać "pazurki" - że nie boją sie konkurencji gigantow jak również potrafią poprawić perfekcję co też pokazują ich czasy.

[Historia Toru]
    We wczesnych latach dwudziestych na publicznych drogach w górach Eifel były organizowane wyścigi ADAC Eifelrennen. Były one jednak niebezpieczne i mało popularne. Postanowiono więc stworzyć nowy tor wyścigowy w górach Eifel. Tor został zaprojektowany przez firmę Eichler Architekturbüro z Ravensburga, a jego budowa trwała od września 1925 do wiosny 1927r.

Tor miał długość 28,265 km (17,5 mili), jego szerokość wynosiła od 8 do 9 metrów, liczba zakrętów wynosiła 174. Tor składał się z dwóch części: Südschleife („pętla południowa”) długości 7,747 km oraz Nordschleife („pętla północna”) długości 22,810 km. Po jego ukończeniu odbywały się tam wyścigi ADAC Eifelrennen oraz Grand Prix Niemiec. Pod koniec lat 20. tor stracił nieco na znaczeniu. Po II wojnie światowej na tor powróciły najważniejsze imprezy: Grand Prix Niemiec (jako część Mistrzostw Świata Formuły 1). W 1953r., wprowadzono wyścig 1000 km. W 1970r. wprowadzono wyścig 24-godzinny.

W latach 60. tor stawał się coraz bardziej niebezpieczny ze względu na coraz większe prędkości osiągane przez samochody wyścigowe. Kierowcy postanowili zbojkotować wyścigi na torze Nürburgring, aby zostały wprowadzone zmiany konstrukcyjne. Podczas gdy tor był modyfikowany, GP Niemiec przeniesiono na tor Hockenheimring. Mimo przeprowadzonych zmian i wprowadzenia środków bezpieczeństwa, Ring był wciąż zbyt niebezpieczny i długi na przeprowadzanie wyścigów Formuły 1. W 1975r. Niki Lauda ustanowił rekord przejazdu po Nordschleife, pokonując dystans 22,835km w czasie poniżej 7 minut (6:58.6). Także on odniósł tam najpoważniejszy wypadek w swojej karierze wyścigowej. W 1981r. rozpoczęły się prace nad zupełnie nowym torem o długości okrążenia 4,5 km (2,8 mili). W tym samym czasie Nordschleife zostało skrócone do 20,8 kilometrów. Na skróconym odcinku rekordowo szybko pojechał Stefan Bellof, który dystans ten pokonał w czasie 6:11.13 w Porsche 956, co daje średnią 201,7622 km/h. Rekord został ustanowiony w 1983 roku i do dziś nie został pobity.

W roku 1984 został ukończony i oddany do użytku nowy odcinek toru, zwany GP-Strecke. Teraz spełniał już normy bezpieczeństwa. Odbywały się tam wyścigi Formuły 1, Grand Prix Niemiec i Grand Prix Europy. W 2002 roku tor został wydłużony do 5148 metrów.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mapa toru:

(kliknij aby powiększyć)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aby zostać wpisanym na listę czasów użytkowników Granturismo.pl, należy:
    - Podać dokładny czas
    - Podać dokładną nazwę samochodu
    - Podać czy samochód jest seryjny, czy modyfikowany, jeśli modyfikowany napisać dokładną MOC w BHP
    - Podać rodzaj skrzyni biegów na jakiej uzyskaliśmy dany czas (AT/MT)
    - Podać rodzaj/kombinację opon na jakiej uzyskaliśmy dany czas
    - Podać jak były ustawione systemy elektroniczne w czasie kręcenia czasu ON/OFF
    - Podać tryb w jakim czas został uzyskany Arcade Mode/Granturismo Mode
    - Podać rodzaj kontrolera na jakim czas został uzyskany

Tylko wpisy zawierające wszystkie wyżej wymienione parametry zostaną dopisane do listy.

Ten wątek pozostał do dyskusji oraz do wklejania waszych czasów które będą systematycznie umieszczane na liście.
    Aktualną listę znajdziecie post143650.html#p143650

A więc Pany... na tor i do dzieła, kręćcie czasy i wpisujcie się na listę.
    Pozdrawiam.
    rozbujamy tą bude na nowo

Re: Granturismo.pl - Nürburgring Nordschleife League

Na początku chciałem pochwalić wykonanie Topicu, fachowa robota i nawet ciekawe to co napisałeś.

Ale mam pytanie,to jest rodzaj turnieju? Czy jeździmy dla przyjemności autkami i podajemy wykręcone czasy w celu porównania?

Co prawda nie lubię się ścigać na tym torze ale chętnie zrobię kilka kółek ulubionymi autkami dla frajdy ;D

Nie złość się na ten post kiedy pojeżdżę to z edytuje go i podam czasy ok?

Proszę o odp. :mrgreen:

Komentarz

Zamieszczone przez Dreadlock89
      Ale mam pytanie,to jest rodzaj turnieju?
      Nic podobnego, celem tego tematu jest czerpanie przyjemności z jazdy po Niemieckim torze.....a ta lista ? Chcę po prostu by nasze czasy były w jednym miejscu.....oczywiście ktoś może podać inny czas niż uzyskał w rzeczywistości.....ale przecież mamy tutaj do czynienia z poważnymi ludźmi.....bo znając życie taki "debil" - Nawet nie dojeżdża do końca kółka :wink:
      Co prawda nie lubię się ścigać na tym torze ale chętnie zrobię kilka kółek ulubionymi autkami dla frajdy ;D
      No i właśnie o to chodzi, liczę na rozwinięcie tematu.....nie chcę byśmy się tutaj prześcigali, a wrzucali nasze czasy różnych wozów - Ja osobiście zrobiłem na nim setki okrążeń, a wrzuciłem tylko kilka czasów....ale z biegiem czasu systematycznie będę dopisywał :wink:
      Nie złość się na ten post kiedy pojeżdżę to z edytuje go i podam czasy ok?
      Spokojnie, pojeździsz to wstawisz czasy.....po tym torze i tak nie da się jeździć "na odpierdal", więc mam nadzieję, że się przyłożysz
      Na początku chciałem pochwalić wykonanie Topicu, fachowa robota i nawet ciekawe to co napisałeś.
      Dzięki, ale mapka jest z Niemieckiej strony, a opis z Wikipedii :wink: Wiem sporo na temat tego obiektu, ale szczerze mówiąc nie chciało mi się tego ubierać w słowa.....ciocia Wiki zrobiła to za mnie .

Pozdrawiam

Komentarz

Wiesz zawsze jednak trzeba to jakoś ładnie skleić żeby było estetycznie i schludnie i to się chwali

AAA jak dla przyjemności to czuje że dziś w nocy nie pośpię. Ja jeździłem na nim tylko z musu, jak musiałem w grze wyścig wygrać
        Nie znam go zupełnie,czuje się na nim jak pijane dziecko we mgle,każdy zakręt to nowe zaskoczenie :wink:
        Jednak ostatnio się trochę z nim oswoiłem,lubię tak rekreacyjnie urządzić sobie długą jazdę CRXem albo Civic,Saleenem też się fajnie jeździ

Ja nie zamierzam,oszukiwać w czasach,bo takie coś niema sensu i jest dziecinne. Mówie wprost na tym torze jestem cienki jak dupa węża i zapewniam że czasy będą prawdziwe.
        Ale postaram się robić szybkie kółka :wink:

Setki kółek? Masz chłopie zdrowie.

Do kiedy można wstawiać czasy?Bo rozumiem że nie ma ograniczeń czasowych?

Komentarz

Ja również spróbuję swoich sił na tym torze Będzie to dla Mnie jednocześnie doskonały trening . Na początku zamierzam pojechać Audi Le Mans Quatro , bo ostatnio w wyścigu nim jechałem i często wypadałem z jezdni , postaram się aby było takich sytuacji jak najmniej a jeszcze lepiej żeby nie było ich wcale

Zaczynam od jutra ! Pozdrawiam !!
          Pozdro dla Wszystkich Fanow Gier z Serii Gran Turismo !!!!!

Komentarz

AAA jak dla przyjemności to czuje że dziś w nocy nie pośpię. Ja jeździłem na nim tylko z musu, jak musiałem w grze wyścig wygrać
            Nie znam go zupełnie,czuje się na nim jak pijane dziecko we mgle,każdy zakręt to nowe zaskoczenie :wink:
            Jednak ostatnio się trochę z nim oswoiłem,lubię tak rekreacyjnie urządzić sobie długą jazdę CRXem albo Civic,Saleenem też się fajnie jeździ
            Pojeździsz jeszcze trochę, a nuż Ci się spodoba :wink: Ja znam go już na pamięć, każdy z tych 173 zakrętów, a wciąż goni mnie myśl, że można znacznie szybciej.....tak na prawdę to zawsze można szybciej.
            Do kiedy można wstawiać czasy?Bo rozumiem że nie ma ograniczeń czasowych?
            Nie ma tutaj żadnych ograniczeń czasowych, jeździmy ile chcemy i kiedy chcemy, przede wszystkim dla przyjemności.

Wszystkie czasy, również te słabe miło widziane - Pamiętajcie tylko, żeby napisać wszystko co wymagane jest w pierwszym poście :wink:

Dzięki.

Pozdrawiam

Komentarz

Pomysł jest dla mnie KAPITALNY... rezerwuję sobie moją kochaną M5, postaram się dzisiaj coś nią wykręcić

Komentarz

Zamieszczone przez BelegU$
                Pomysł jest dla mnie KAPITALNY... rezerwuję sobie moją kochaną M5, postaram się dzisiaj coś nią wykręcić
                Ostatnio trochę jeździłem nim na oponach N3 - Bawiąc się w "Ring-Taxi" :wink: I nie powiem bo samochód faktycznie jest "kochany"

Pozdrawiam

Komentarz

WOW Myślałem, że jestem trochę zboczony na punkcie GT4 ale dla Lukasa to już jest fetysz.
                  Wymiękam.
                  Apropos. Fajny Topic

-------------------------------------------------------------

Komentarz

witam. Mój czas: 6:52:103 Ruf Ctr 2 96' 899HP FC, RS, OFF, Gran Turismo Mode, Pad

Komentarz

FanGT - Zostałeś dopisany do listy, ale jeśli to nie kłopot podaj rodzaj skrzyni na jakiej robiłeś ten czas (AT/MT).

Pozdrawiam

Komentarz

skrzynia biegów: AT

Komentarz

7'55.674 - Mercedes-benz SL65 '03 [952HP, ff sysff, Arcade Mode, Pad] -tomekkemot

Komentarz

7'38.318 - Audi Le Mans Quattro '03 [ 677 HP , MT , SM , Sys : OFF , GT Mode , Pad ] - WojaS_PL
                            Pozdro dla Wszystkich Fanow Gier z Serii Gran Turismo !!!!!

Komentarz

tomekkemot - Proszę napisać rodzaj skrzyni biegów i opony na jakich był robiony czas :wink:

Ogólnie dziękuję, że się interesujecie tematem, i liczę na kolejne czasy :wink:

Ps. WojaS_PL - Patrząc na ten czas i samochód dochodzę do wniosku, że.....jeszcze sporo pracy przed Tobą, ale liczę, że z każdym okrążeniem czasy będą lepsze

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...
                              X