Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

[Auto-Test] Mazda RX-8

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• [Auto-Test] Mazda RX-8

Mazda RX-8

Cztero miejscowy coupe produkowane przej jednego z największych gigantów japońskiej motoryzacji swoją premierę miał w roku 2003. Obecnie jest jedynym samochodem z bardzo wydajnym (ale paliwożernym) silnikiem Wankla Renesis z wielopunktowym wtryskiem (o dwóch rotorach i pojemności 2x654 cm3). Maksymalny moment obrotowy 220 nm przy 7.500 rpm jest bardzo imponujący.

W następcy RX-7 silnik również zamontowano z przodu który przenosił napęd na tylne koła. Seryjnie samochód posiadał 192 lub 231 hp.
    -przy 192 hp 5 biegowa manualna bądź automatyczna skrzynia biegów
    -przy 231 hp 6 biegowa manualna skrzynia biegów.

Dynamiczny i sportowy wygląd jaki nadano RX-8 czyni go samochodem z charakterem, nadaje się zarówno dla zwykłego kierowcy oraz dla tych którzy szukają mocnych wrażeń.
    Charakterystyczną cechą dla tego modelu jest brak środkowego słupka co bardzo ułatwia zajmowanie miejsca w samochodzie. Tylne drzwi otwierane są w bardzo oryginalny sposób-do tyłu.

Seryjnie samochód wyposażony jest również w: ESP, 4 airbag'i, klimatyzację, elektrycznie regulowane szyby oraz lusterka, centralny zamek, alarm, skórzaną kierownicę, fotele oraz drążek zmiany
    biegów oraz radioodtwarzacz CD.

W Gran Turismo 5 samochód możemy nabyć za jedyne 28 980cr. Samochód dostępny teoretycznie na początku przygody z GT. Dla mnie był pierwszym wozem który chciałem mieć na dłużej (tak już jest od GT4). Prowadzi się go bardzo przyjemnie, napęd na tylną oś umożliwia wiele zabawy z drift'ingiem. Nawet jazda bez wspomagania kierowania, zarządzania stabilnością nie powinna przysporzyć większych problemów. Uwagę należy zwracać na to jaką ilość gazu dodajemy przy wyjściu z zakrętu. Oczywiście widok z wnętrza jest bardzo dokładnie odwzorowany (model Premium).

Źródła:
    http://www.danetechniczne.com.pl/mazda-rx-8/
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Mazda_RX-8
    Wiedza własna
    Oryginalne zdjęcia samochodu nie są moją własnością!!
    Bardzo proszę o wytypowanie wszystkich błędów w wyżej napisanej notce, co dodać co wyciąć. Nie jestem specjalistą od pisania artykułów, recenzji etc. więc może to nawet iść do śmietnika ale widzę że tutaj pusto i może w jakiś sposób zmotywuję utalentowanych redaktorów do pomocy w rozwoju tego działu A chyba dobrze by było mieć takie forumowe kompendium wiedzy.

// poprawilem nazwe tematu na wlasciwa

Przeskaluj zdjecia
    Zamiesc rowniez jakies wyniki z torow

thooorn

Re: [Auto-Test] Mazda RX-8

Serio w serii dają drążek zmiany biegów? o.O
    A tak na serio to spoko, tylko ja wiem czy jest sens pisania takich artów...
    Daj właśnie czasy jakie można kręcić autkiem na różnych torach i powinno być ok .

Robię userbar'y na zamówienie. Chętnych zapraszam na PW.
    Na Xbox Live znajdziecie mnie pod gamertag'iem: KubaXman .

Komentarz

Ogólnie ciekwie piszesz, ale ja bym wolał więcej na temat prowadzenia auta niż jego wyglądu czy wyposażenia

Komentarz

A może by stworzyć "szablon" danych dla tych artykułów o autach testowanych w GT5 żeby było bardziej przejrzyście i łatwiej byłoby porównywać dane aut

Przykład:

ZDJĘCIE PRZED TUNINGIEM

Dane przed tuningiem
        Moc auta ... KM
        Przyśpieszenie 0-100 km - ... s
        Przyśpieszenie 0-200 km - ... s
        Prędkość maksymalna na torze Daytona - ...km/h
        Najlepszy czas na Test Track Top Gear - ... min ... sek
        Najlepszy czas na Nurburgring - ... min ... sek

ZDJĘCIE PO TUNINGU (LUB MODYFIKACJI WYŚCIGOWEJ)

Dane po tuningu
        Moc auta ... KM
        Przyśpieszenie 0-100 km - ... s
        Przyśpieszenie 0-200 km - ... s
        Prędkość maksymalna na torze Daytona - ...km/h
        Najlepszy czas na Test Track Top Gear - ... min ... sek
        Najlepszy czas na Nurburgring - ... min ... sek

KOMENTARZ:
        Tu piszemy wrażenia i spostrzeżenia z jazdy opisywanym autem.

To jest tylko propozycja i pomysł i wcale nie musi być zaakceptowany

Komentarz

Szponek co do tego drążka zmiany biegów chodziło o to że w zestawie jest skórzany Ogólnie przeoczyłem ten błąd, wieczorkiem dopiszę czasy i dorzucę trochę fotek.
          Czy jest sens prowadzenia takiego działu? W sumie chciałem wykazać inicjatywę żeby coś tutaj ruszyło (było pusto więc sami wiecie).
          Nie jestem obdarzony w jakieś super moce do tworzenia artykułów no i wyszło tak jak wyszło. W nocy poprawię to co jest "bee".
          I bardzo mnie cieszy że inni też dorzucili tutaj swoje 3 grosze

Komentarz

Zamieszczone przez rafell626
            Czy jest sens prowadzenia takiego działu?
            Jak najbardziej, bo dowiadujemy się tutaj tego czego nie przeczytamy w GT5. Cenną informacją jest też wrażenie z jazdy innych graczy
            Zamieszczone przez rafell626
            bardzo mnie cieszy że inni też dorzucili tutaj swoje 3 grosze
            ... i o to chodzi

Komentarz

Ciekawie napisane, ale w sumie dla mnie nie ma jakiegoś większego sensu opisywania wyposażenia, bo raczej ważniejszy jest performance i w jaki sposób to auto jeździ.. W końcu to forum GT, więc chyba takich informacji potrzebuje osoba, która zastanawia się czy warto inwestować w dany model.
              Coś mało tych testów na forum, co mnie dziwi, bo Photo Mode idealnie nadaje się do tego rodzaju zabaw. Wcale nie trzeba też pisać eseju na temat danego modelu, żeby to miało ręce i nogi..
              Swoją drogą, to mnie osobiście nie przekonuje pomysł z podawaniem osiągów po całkowitym ulepszeniu, bo
              przecież nie zawsze trzeba wpakować wszystkiego co jest, żeby poprawić własności jezdne.
              Tyle ode mnie, czekam na więcej.

Komentarz

PracujÄ™...
              X