Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Aerodynamika w GT5

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Aerodynamika w GT5

słuchajcie.. podczas wczorajszego wyścigu już którys raz odniosłem wrażenie że jeśli sie do kogoś za blisko podjedzie autem typu LMS, LMP, czy Formułą, ogólnie autem które ma bardzo silny docisk aerodynamiczny to w poza oczywistym draftingiem w zakręcie nie jestem w stanie przenieść takich samych prędkości jak jadąc samemu.
    Też tak macie czy to tylko zbieg okoliczności i za dużej prędkości, silnego draftingu. Może ktoś chętny na sprawdzenie tego dziś na Idny?
    http://www.mygranturismo.net/12300

Re: Aerodynamika w GT5

Zamieszczone przez Bimbak
    słuchajcie.. podczas wczorajszego wyścigu już którys raz odniosłem wrażenie że jeśli sie do kogoś za blisko podjedzie autem typu LMS, LMP, czy Formułą, ogólnie autem które ma bardzo silny docisk aerodynamiczny to w poza oczywistym draftingiem w zakręcie nie jestem w stanie przenieść takich samych prędkości jak jadąc samemu.
    Też tak macie czy to tylko zbieg okoliczności i za dużej prędkości, silnego draftingu. Może ktoś chętny na sprawdzenie tego dziś na Idny?
    Sprawdźcie, bo może tak być faktycznie,... temat ciekawy, powinien wylecieć do Garażu.

Komentarz

Zamieszczone przez kmieciu4ever
      Podczas zawodów sezonowych Nascar nie czuć takiego mocnego draftu jak kiedyś - czyżby go zmniejszyli w patchu 1.11? Trzeba online przetestować.
      W tych zawodach ja tego nie zauważyłem

Komentarz

Widzę że trzeba poważnie obadać aero w GT5 i jego wpływ na prowadzenie samochodów. Jakoś nie mogę się zabrać ostatnio za GT5 z uwagi na brak czasu i to że wykupiłem iRacing ostatnio.

Komentarz

Ja robiłem test tylnego spoilera jeżdżąc na torze na lazurowym wybrzeżu i powiem, że wszystko działało jak należy. Przy maksymalnym docisku nie wyrzucało tak tyłem ale gdy później zmniejszyłem docisk do minimum to różnica była bardzo widoczna i łatwiej było o spin.

Komentarz

tak ale pytanie co się dzieje w samochodach jadących za sobą czy tzw drafting za drugim autem wpływa na przyczepność tego z tyłu. W Formule 1 tak jest, bliska jazda przy dużych prędkościach powoduje utratę docisku tego z tyłu, ciekawe czy tak jest w GT5 trzeba to zbadać

Komentarz

W badaniu wykluczcie wpływ zużycia opon. Bo może ten z tyłu na przedniej osi ma bardziej zdarte. Choć niemam gt5 to zacielawiłem się też, dobry wątek.

Komentarz

Tak właśnie powinno być. Dlatego w prawdziwych wyścigach samochód jadący w draftingu przed ostrymi dohamowaniami wychodzi na bok z tunelu aero aby lepiej przykleić się do asfaltu i zwiększyć skuteczność hamowania. Zauważyłem jeżdżąc w Super GT z ustawieniami hamulców przód 6, tył 3, ABS 0 że przy prędkościach około 250 km/h mogę sobie pozwolić na wciśnięcie hamulca na max i nie blokuję kół natomiast jak jadę około 100 km/h to już muszę dozować siłę hamowania bo blokuje koła.

Komentarz

Panowie pomyślcie, przecież jak jedzie za kimś to jest w drafcie tak więc nie ma takiej przyczepności jak by jechał sam przy oporze powietrza, który by go dociskał.

Komentarz

Zamieszczone przez MATRII121212
                    Panowie pomyślcie, przecież jak jedzie za kimś to jest w drafcie tak więc nie ma takiej przyczepności jak by jechał sam przy oporze powietrza, który by go dociskał.
                    Panie, pomyśl o tym, że te posty był pisane prawie rok temu. Zanim gdzieś napiszesz, nie sprawdzaj tylko treści, ale i datę napisania posta.

Komentarz

Pracuję...
                    X