Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Telwizor LCD a PS2

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Telwizor LCD a PS2

Tata kupil Philips 42PFL7682D/12 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=280176476 podlaczyłem PS2 ale jakość obrazu nie była rewelacyjna jakie musze mieć kable żeby obraz był dobry

Obraz nie jest najlepszy bo:
    1. PS2 cienko odbiera sygnal z TV HD, takze grafa moze byc gorsza niz na TV SD
    2. W jakiej odleglosci siedzisz od Tv???(w zaleznosci od wielkosci ma to duza roznice w jakosci. W przypadku 42 cali to oklo 5m jak nie wiecej )
    3. Jesli stac twojego tate na taki Tv to powiedz zeby ci kupil PS3

Komentarz

A jak masz podlaczone? Bo gdybys to napisa, bylo by wiadomo czy mozna lepiej. Najgorszy obraz masz po czinczu (composit, CVBS, video), potem s-video, dalej RGB (scart, euro) i na koncu component (YPbPr, 3 czincze dla obrazu)..

Nie widzialem PS2 pod takim tv, ale pewnie skalowanie pogarsza efekt. Rozdzielczosc takiego tv nie jest zgodnia z rozdzielczoscia PS2.. Nie oczekuj cudow PS2 to tylko 640x480 (jakos tak)

Sam grywam na ekranie w okolicy (nie mierzylem) 60-70 cali ale na szczescie moge wylaczyc skalowanie i mam "oryginalne" piksele.

W przypadku 42 cali to oklo 5m jak nie wiecej
      Niby jaki jest sens kupowac wielki ekran jesli ma sie siedziec tak daleko? Rownie dobrze mozna siedziec 2m od 20 calowego i efekt jest ten sam
      maruda
      A-spec 17,839 km

Komentarz

Ja podłanczam pod Euro ale chodzi głównie o to że jakis pasek lata po środku jak by to sie dalo usunac to by nie bło żle.
        Nic pozostaje mi kupic PS3

Komentarz

Sluchaj troche sie naczytalem o tych Tv bo za okolo 2 tygodnie sobie kupuje wiec wiem. Jakosc mozesz miec lepsza na Tv zwyklym np. 21 calowym siedzac w odleglosci 1 m niz w przypadku 42 cale full HD w tej samej odleglosci. Im wiekszy TV tym dalej siedzisz np. ja kupuje 32 cale i bede musial siedziec okolo 2,5-3m od ekranu i w tej samej odleglosci gdybym siedzial majac 42 calowy TV jakosc bylaby obrazu bylaby gorsza.

Komentarz

Jakis pasek? Dziwne.. Moze to przez skalowanie?
            Jaki dokladnie masz kabel?
            1. "Czyste" euro - przewod konczy sie wtykiem euro; [RGB]
            2. Przelotka euro - przewod konczy sie trzema czinczami wpietymi w przelotke euro (w standardziee z konsola jest) [video - najgorsza jakosc!]

Mozliwe ze tv nie moze sobie poradzic ze skalowaniem sygnalu (ciekawe jak wyglada ten latajcy pasek). Jesli masz 2-gi wariant, to mozesz porownac jak wyglada na samym czinczu wyjetym z przelotki.. Ogolnie chodzi mi o to bys porownal na innym sygnale, czy ten pasek tez sie pojawia. Mozesz kupic przewod component - drogi nie jest -

w okolicy 30zl.. Jesli ci zalezy by grac na tym tv to wyprobuj to rozwiazanie.

Ptricsupra, o jakim aspekcie jakosci ty mowisz? Boisz sie ze piksele zobaczysz jak za blisko usiadziesz? Jak podepniesz sygnal gorszy od HD to moze.. Ale chyba nie po to kupuje sie HD by ogladac na nim zasniezony PAL?
            By oczy sie nie meczyly obraz nie powinien byc za duzy. Dla mnie odleglosc od ekranu w oklicy 2x jego szerokosci (przy 16:9) jest ok, co dla 32 cali da niecale 2m. Dla 42 cale to nadal nie wiecej jak 2m..
            maruda
            A-spec 17,839 km

Komentarz

Dzieki Kauris jestes wielki jutro sprawdze na samych czinczach
              Pasek jest taki hmm jak by to jak zrobisz zdjecie telewizorowi jak jest wlaczony to czasami masz pasek nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi

Komentarz

A on sie przemieszcza w pionie? Czy twardo w jednym miejscu stoi? Szeroki? Z ciekawosci pytam.. Chyba wiem o co ci chodzi.. Wyglda troche jak klopoty z odpowiednia czestotliwoscia odswiezania.. ale specjalista w tym nie jestem. Moze sprawdz jeszcze na innym gniezdzie euro jesli masz wolne albo w ustawieniach tv poszukaj czy nie jest dla tego gniazda w ktore sie wpinasz, wybrany jakis inny rodzaj sygnalu... Jedno jest pewne - paska byc nie powinno.
                maruda
                A-spec 17,839 km

Komentarz

To w końcu masz plazmę czy LCD, bo LCD wyświetlają obraz stały, nie ma efektu paska przy zdjęciu :wink: Now sumie ten model co zakupiłes to LCD więc kauris twoja opcja jest niemozliwa. Prosty przykład, w parametrach nie znajdziesz ile dany LCD jest hercowy...juz ci odpowiem, nie ma takiej informacji

Komentarz

Ty naprawde myslisz ze ruchomy obraz na ekranie nie jest odswiezany? Wiec skad efekt ruchu?
                    Chodzilo mi o to czy ten tv (to gniazdo) potrafi obsluzyc czestotliwosc podawanego sygnalu! (moze mozna to regulowac gdzies w opcjach tv)

Dla przykladu podam ci tabelke innego sprzetu (bo mam)

Czy teraz potraficz sobie wyobrazic o jakich czestotliwosciach ja mowie?
                    Jak dobrze poszukasz to powinienes znalezc takie dane o parametrach... (w instrukcji)
                    maruda
                    A-spec 17,839 km

Komentarz

Zrób zdjęcie Ekranu plazmy i LCD. Zobaczysz na jakim będzie widac charakterystyczne pasy :wink:

Komentarz

LCD tak samo jak inne ekrany posiada czestotliwosc odswiezania
                        To ze nie widac pasow wynika z tego ze pojedyncze pixele LCD nie gasnie tak szybko jak w CRT i nie powoduje to uchwycenia na zdjeciu ciemnych partii ekranu. LCD ma wieksza bezwladnosc przez co nie widac ze "migocze". To jednak nie znaczy ze obraz nie jest odswiezany (rownie dobrze moge zrobic zdjecie zwyklego CTR bez pasow - wystarczy odpowiednio dlugi czas naswietlania - i nie bedzie to jeszcze dowodem ze obraz CTR jest "staly")
                        http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&top=51&kategoria=54

W instrukcji od tego tv napisali, ze podlaczajac do niego kompa, trzeba ustawic sygnal z kompa na 60Hz.. wiec takie rozbieznosci odswiezania maja znaczenie.

To co ja mialem na mysli, to problem z wyswietleniem np sygnalu 50Hz (PAL na video) na matrycy 60Hz. Ale to bylo tylko glosne myslenie - nie jestes serwisantem i nie stoje przed tym tv przeciez. Staram sie pomoc Jonaszowi i podsunac jakies rozwiazanie. Poprawne wyswietlanie takiego sygnalu to przeciez podstawy i na 100% istnieje sposob by obejsc ten problem.
                        Jonasz, poczytaj instrukcje obslugi od strony 40. Moze zauwazysz ze czegos nie przestawiles w opcjach tv, wyprubuj mozliwosci jakie tam masz (jesli masz). Ogolnie i tak powinienes zainwestowac te 30zl w component bo roznica ze zwyklym czinczem jest ogromna.
                        maruda
                        A-spec 17,839 km

Komentarz

PracujÄ™...
                        X