Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Brak ikony od stacji dysków

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Brak ikony od stacji dysków

Myślałem że to kabel, ale nie. Po prostu po włożeniu płytki nie ma reakcji i brak jest ikony w "Moim Komputerze". Stało się to po aktualizacji Windowsa.

Może macie na to rade?

Re: Brak ikony od stacji dysków

A w menadzerze urzadzen jest? ze sterownikiem(?)
    W biosie jest?
    Jaka winda?
    maruda
    A-spec 17,839 km

Komentarz

W menadżeże jest tylko napęd wirtualny, w BIOSie nie wiem gdzie mam to znaleść (nie jestem zbyt obyty w sprawach technicznych z kompem) a win to xp sp2.

Komentarz

Gdzies w necie znalazlem taka porade:
        start-> uruchom-> devmgmt.msc Kontroler IDE ATA/ATAPI-> Pomocniczy kontroler IDE usuń
        sprawdz czy w rejestrze nie ma klucza NoDrivers, jeżeli tak to go usuń
        HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Policies\Explorer
        Ale czy to cos da nie wiem... Nie jestem fanem usuwania, gdy zagadnienia sie nie rozumie Warto sie jednak przyjrzec jak to tam w menadzerze urzadzen (devmgmt.msc) wyglada ze sterownikami Kontrolera IDE ATA/ATAPI (czyli gniazd w ktore wtyka sie CD/HDD - gdybys nie wiedzial).
        Po rozwinienciu tej czesci drzwka powinienes widziec wpisy reprezentujace gniazda na twojej plycie glownej

Teraz klikajac w konkretne pozycje (te rozwiniete) mozesz sprawdzic (w nowootwartym oknie - zakladki [primary channel] i [secondary channel]) jakie sprzety sa przypisane.. CD powien byc na PARALLEL ATA Controller...

Nie wiem jak to tam wyglada u ciebie i czy bedziesz w stanie sam ocenic czy wszystko gra z tymi kontrolerami ATA. Jesli nie to mozna sterownik od czipsetu jeszcze raz wrzucic.. (jesli nie masz innego napedu CD/DVD to z netu sciagnac odpowiedni)
        maruda
        A-spec 17,839 km

Komentarz

Wiesz co, po przeczytaniu Twojego postu zacząłem grzebać i się udało.

Na innym forum gość mi napisał tak:
          odinstaluj napęd w menedżerze urządzeń. Potem przejdź do dodaj sprzęt w panelu sterowania i pozwól żeby wyszukał nowy. Zainstaluje jeszcze raz nagrywarkę i wszystko powinno chodzić.
          Ja, jako laik komputerowy, myślałem, że musze mieć ten napęd widoczny w menadżerze po rozwinięciu 'stacje dysków cd-rom/dvd', i tam go odinstalować, ale że tam go nie było, więc nie wiedziałem co dalej.
          Potem, za inną internetową radą, próbowałem kasować wpisy w rejestrze, bodajże 'Upperfilters i Lowerfilters' ale to też nic nie dało.
          Czytając Twój post nakierowałeś mnie na gniazda
          Kontrolera IDE ATA/ATAPI (czyli gniazd w ktore wtyka sie CD/HDD - gdybys nie wiedzial).
          ...no bo właśnie nie wiedziałem .
          No to se wszedłem w te kontrolery -> najpierw pomocniczy kanał IDE, potem podstawowy -> no i tam było napisane, że nie ma przypisanego urządzenia. Wszedłem na sterowniki i dałem aktualizuj w każdym z nich. Teraz mam napisane, że urządzenie działa poprawnie i tak w rzeczywistości jest, choć nadal mam podpisane jako pomocniczy i podstawowy kanał, nie tak jak Ty...

Tak teraz myśle, że temu gościowi z poprzedniego forum chodziło właśnie o to, ale ja go źle zrozumiałem. No ale cóż, człowiek się uczy na błędach

Tak więc dziękuję bardzo, że poświeciłeś mi czas, jestem Twoim dłużnikiem :wink:

Komentarz

Widok tego fragmentu drzewa zalezy od budowy plyty glownej i pewnie moze wygladac zupenie inaczej (a opcje wewnatrz pewnie zaleza od sterownika). Dlatego nie bylem pewien czy moja pomoc ci wystarczy. Ale pokonales bestie
            maruda
            A-spec 17,839 km

Komentarz

Pracuję...
            X