Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Jakiego masz kompa ;D

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Re: Jakiego masz kompa ;D

Intel core quad q6600 2.4 ghz
    wiesz o tym że go bije byle jaki 2 rdzeniowiec ?

up@: Tak wiem, będe kręcił chłodzenie chyba karakorum pentagram na to wsadze.
    95% of Game Complete - GT4

Komentarz

Panowie ratunku.

Dzisiaj mój komp przyjął z niczego dwie zwiechy podczas przeglądania neta. Pierwszy raz po resecie OK, drugi raz wyświetlił mi się niebieski ekran i error o pliku ati2dvag. Na dodatek jak zostawie kompa a ekran przejdzie w stan oszczędzania prądu (tak to się chyba nazywa) to nie chce się włączyć, ruszam myszka, klikam nic. Dopiero po wyłączeniu i włączeniu kompa jest ok .

Komentarz

Sprobuj odinstalowac sterowniki ATI i zainstalowac nowe.

Komentarz

Zamieszczone przez Saleen
          Intel core quad q6600 2.4 ghz
          wiesz o tym że go bije byle jaki 2 rdzeniowiec ?
          Byle jaki, tak? Athlon X2 według Ciebie też go bije ?

Podkręci do 3 - 3.5ghz (a mozna) i będzie dobry nawet w grach/ programach, które nie korzystają z 4 rdzeni
          http://swiftclub.pl/ Aktualnie:
          GranTurismo 1 NTSC-J 100% PAL 100%
          GranTurismo 2 NTSC-U 98.2%
          GranTurismo 5 99%
          GranTurismo 6 100%

Komentarz

Intel E5200 który ma ogromne możliwości OC, E7400/7500,E8400/8500/8600
            Patrząc na 2 rdzeniowe, które depczą temu q6600 po piętach

Komentarz

Na seryjnym chlodzeniu procka q6600 mozna podkrecic do 3.0 ghz spokojnie a ja mam dokupione chlodzenie wodne wiec pojdzie 3.5 ghz -4.0 widzialem ze spokojnie na 4.0 ghz ida wiec nigdy niewiadomo

Komentarz

Na E5200 BOX idzie do 4Ghz zakręcić Przy zmienionym chłodzeniu.

Komentarz

A Phenom II X4 osiaga 6GHz... w cieklym azocie. Procesor, procesorowi nierowny. Za jakis czas to kolega z Quadem bedzie do przodu, bo wyjda aplikacje, ktore lepiej sie czuja na 4jajach.

Komentarz

Na E5200 BOX idzie do 4Ghz zakręcić Przy zmienionym chłodzeniu.
                    Bardzo często kończą juz na 3.7. W dodatku to Q6600 jest wydajniejszy od E5200 już przy mniejszym zegarze, zegar w zegar różnice byłyby większe. Sam zobacz:
                    http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4545&action=all
                    Q6600 przy 3.4ghz potrafi być szybszy niż E5200 na 3.8 . Cache :wink:
                    I generalnie rzecz biorąc wolałbym Q6600 @ 3.5ghz niz E5200 @ 3.8ghz (najczęściej na tej częstotliwości kończą, mój E7300 też zablokował się na 3.8ghz ).
                    GranTurismo 5 99%
                    GranTurismo 6 100%

Komentarz

• Re: Jakiego masz kompa ;D

thooorn - szkoda tylko ze litr azotu starcza na jakies niecale 10min pracy Więc nie jesto to opłacalne.

up@: Q6600. Tak tak, tylko teraz trzeba zastanowić się nad paroma rzeczmi. Znajomi i nie tylko testowali owy procesor, i okazało się że "byle jakie" c2d go bije. Wysoko taktowane E7xxx/E8xxx. Pozresztą nie liczy się ilośc Ghz bo wydajność jest zależna od częstotliwość rdzenia. Omamiane się tym że quad ma aż 4 rdzenie do niczego nie prowadzi. Teraz trzeba popatrzeć na rzeczy dośc przyziemne. Czyli to że quady się mocno grzeją co z kolei wpływa na OC które jest średnio wystarczające. Oraz większe rachunki za prąd bo zawsze te 60W cos więcej zabierze i paradoksalnie niższą wydajność w codziennym zastosowaniu. Teraz trzeba popatrzec na ich zastosowanie. Co mi po 4 rdzeniach jak i tak tylko 4 gry je wykorzystują i będzie działał w połowie po dwóch rdzeni i tak nie wykorzysta gra. Pozresztą np. E8400 po OC jest procesorem który wystarcza w 90% przypadków w najwyższych rozdzielczościach i większych od fullHD. Bez podnoszenia napięcia idzie go do 4Ghz podkręcic. Pozresztą teraz gry idą w kierunku wykorzystania całej mocy będącej w układzie graficznym, aby ten procesor odciążyć np. liczeniem fizyki...

Komentarz

up@: Q6600. Tak tak, tylko teraz trzeba zastanowić się nad paroma rzeczmi. Znajomi i nie tylko testowali owy procesor, i okazało się że "byle jakie" c2d go bije. Wysoko taktowane E7xxx/E8xxx.

Czyli to że quady się mocno grzeją co z kolei wpływa na OC które jest średnio wystarczające.

Bez podnoszenia napięcia idzie go do 4Ghz podkręcic.
                        1. Ci znajomi robili testy "ot-tak", czy mieli porzÄ…dnie przygotowane testy ?
                        2. Q6600 kręcą się różnie, ale 3.4- 3.6ghz jest do osiągnięcia. I teraz masz do wyboru - e7300 @ 3.8ghz (teraz głównie tak słabo lecą) , lub Quad @ 3.6ghz. Co wybierasz ? A jeśli mówimy ogólnie o Quadach ... Q9550 kręcą się na 4ghz i wyżej
                        3. Słucham ? . 4ghz bez zmiany napięcia ? Selekty, tu się zgodzę ... A fakty są takie, że kupione dziś E8400 często mają problem z 4ghz i koncza na ~3.8, tak samo e7xxx.

Aha, nie napisałem nigdzie, że do codziennego użytku Quad jest najlepszym wyborem, ale tekst "bije go każdy dwurdzeniowiec" to bzdura. Przeglądnij jeszcze raz tekst z EG PORZĄDNIE. Q6600 3.4ghz / E5200 3.8ghz
                        Colin Mcrae : DiRT - 68fps / 55. Mało ?
                        Crysis - 73fps/ 68. Mniej, ale nadal jest. Q6600 nadal ma mniejszy zegar.
                        Doom 3 - 89fps/ 86.
                        FEAR - remis
                        Half Life 2 - 97/ 90
                        Lost Planet - 108/ 73.
                        Splinter Cell - przewaga Quada o 0,5fps, nie warte odnotowania, błąd pomiarowy
                        STALKER - 76/ 64
                        UT3 - 43/ 44
                        World In Conflict - 68/ 58

Dalej nie widzisz, o czym piszę ? E5200 nigdy nie będzie mocniejszy niż Quad ze względu na Cache. Zegar w zegar to już w ogóle różnice będa wielkie. A z tych wszystkich gier 4rdzenie obsługuje TYLKO LOST PLANET. I jeszcze to:
                        http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=5000
                        GranTurismo 5 99%
                        GranTurismo 6 100%

Komentarz

Od kiedy Crysis nie obsługuje 4 rdzeni?
                          ASUS Maximus II Formula l Gainward Radeon HD4850 GoldenSample l Pentium Dual Core E5200@3.14Ghz l OCZ 4GB 1066Mhz CL5 Heatpipe l Creative 5.1 + SupremeFX X-Fi l Plextor-PX820SA l iiyama prolite jakaśtam l PlayStation 2

Komentarz

Dobra to pokażmy to tak: E5200 @3,65 GHZ, vCore 1.3V, BOX chłodzenie, temperatura 36 stopni spoczynek 46/57 granie
                            Maksymalne ustawienia dostępne w grze (wł. DX.10), filtrowanie anizotropowe x16, aa x4:
                            - minimalny FPS:35
                            - maksymalny FPS:50
                            - średni FPS:40
                            karta to Radeon HD 4870 512GDDR5
                            Wyciągnijcie wnioski czy QUAD jest aż tak mega potrzebny .
                            Potrzebujecie jeszcze wydajniejszego PC ? Mi by coś takiego starczyło.
                            Dla takiego kogoś co to nie przemawia gratuluję intelgencji, jeżeli dla niecałych 10 fps różnicy względem E8400 jesteście skłonni za procesor zapłacić 300 złotych więcej. W lost planet, tak ale wskażcie mi inną grę w których te procesory będą lepsze od porządnie ustawionego c2d... Nie mówiąc że teraz raczej grafika jest potrzebna a nie procek. Bo puki co Crysisa na E5200 OC do 3.6Ghz na dx.10 można bez problemu grać. Na średnim fps wynoszącym 30fps.

Komentarz

@ZigCiacho - obsługuje, ale w bardzo niewielkim stopniu :wink:
                              Dobra to pokażmy to tak: E5200 @3,65 GHZ, vCore 1.3V, BOX chłodzenie, temperatura 36 stopni spoczynek 46/57 granie
                              Włącz sobie orthosa na kilka godzin to będziesz miał dużo więcej (i przy okazji sprawdź sobie, czy proc jest stabilny , small FFTS, priority 8 co najmniej). Nie wierzę w 3.6ghz na takim napięciu na BOXIE, bo mam e7300. Na boxie również kręciłem, max to 3.3ghz przy rozsądnych temperaturach, już ok. 70stopni.

Aha, Crysis to jedyne gra ? Testy na egiełdzie kłamią, OK (swoją drogą, czemu nie odniesiesz się do wielkiego testu procesorów, który podlinkowałem ?). Teraz włącz sobie LOTNISKOWIEC i porównaj sobie procki. Bo Ty pewnie szedłeś przez Plażę z włączonym FRAPSem . Idac Twoim tokiem rozumowania: Po co kupować E8400, kup e5200 i kręć !!!1

10fps różnicy mówisz ? No to sobie porównaj 20 a 30, mało ? Zresztą, po co ja dyskutuję. Ja przepłaciłem za E7300, bo moglem mięć świetnego, zajebistego i w ogóle E5200 . Kończę, bo wiem że ta dyskusja do niczego nie prowadzi, ja swoje, a Ty swoje :wink: . Chillout.
                              GranTurismo 5 99%
                              GranTurismo 6 100%

Komentarz

Dwa rdzenie ustępują już pola czterem. W ogóle AM2 i 775 to już przeżytek. No ale przecież E5200 to moc sama w sobie, daje radę wszystkim i7 i innym Phenomom II

Odpal sobie GTA4, zobaczymy moc E52, który ma być szybszy od q66. A GTA4 to dopiero początek. Rok dwa i wszystkie gry będą do płynnej animacji na przyzwoitych detalach wymagały czterech jaj. Koniec.

Komentarz

PracujÄ™...
                                X