Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Problem z potencjometrami w pedałach od DFGT

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Problem z potencjometrami w pedaÅ‚ach od DFGT

Od pewnego czasu borykam się z problemem wahania napięcia na potencjometrach pedałów. Objawia się to tak że gdy wcisnę gaz lub hamulec na pewną głębokość i trzymam nieruchomo to paski symbolizujące wciśnięcie są niestabilne. Drżą w przedziale ok 5% swojego zakresu. Często jest tak że poirytowany tym zjawiskiem odstawiam GT a nazajutrz jest już wszystko ok. Problem sam się pojawia i sam znika. Na pozór jest to awaria potencjometrów. Czy to jest możliwe aby dwa potencjometry same uszkadzały się jednocześnie a po jakimś czasie obydwa jednocześnie naprawiały? Wygląda mi to na jakieś zewnętrzne zakłucenia a nie na awarię. Co o tym myślicie? Czy spotkaliście się z podobnymi objawami?

Re: Problem z potencjometrami w pedałach od DFGT

Nie spotkałem się ale, czytałem o tym problemie. Ot taka bolączka DFP ponoc.
    Podobno czyszczÄ… to jakimiÅ› preparatami, czy coÅ›. Pogooglaj, tam sporo o tym jest
    Zamieszczone przez Seven Fire Blade
    Czy to jest możliwe aby dwa potencjometry same uszkadzały się jednocześnie a po jakimś czasie obydwa jednocześnie naprawiały?
    Jak najbardziej, jak się coś psuje to nie odmawia posłuszeństwa tak nagle, tylko stopniowo.

Komentarz

Ta moja kiera to DFGT w wersji rev B (z większymi, metalowymi potencjometrami). Jeżdżę na niej dość często od lutego, czyli niecały rok. Czy to już czas na wymianę potencjometrów?

Komentarz

Nie wiem czy czas na wymiane. Ciekawe, masz rev B a po roku już padają...
        Masz gwarancje? Jak to reklamacja i juz

Komentarz

Ciekawe... moja DF GT (od początku wakacji 2009 ją mam) chodzi jak na razie (odpukać) bez zarzutu...

Komentarz

Jeśli chodzi o gwarancję to wstyd się przyznać ale zgubiłem . Wczoraj do późnej nocy wojowałem z tymi potencjometrami. Na szczęście mają one takie sporej wielkości otwory i przez nie zapodałem preparat "kontakt pr" do czyszczenia potencjometrów. Nie pomogło. Zacząłem podejrzewać że przyczyna tkwi gdzieś w przewodach no bo mało prawdopodobnym jest aby obydwa potki padły na raz bo przecież ten potek od gazu jest znacznie częściej używany niż ten od hamulca i to wszystko 9 miecsięcy od zakupu. O godzinie 0:30 dałem sobie siana i poszedłem spać. Rano sprawdzam i wszystko dzaiała poprawnie . Mam teraz mieszane uczucia. Jak następnym razem się to przytrafi to wytaczam najcięższe działo - kupuję lub pożyczam miernik elektryczny.

Komentarz

Jeśli chodzi o gwarancję to wstyd się przyznać ale zgubiłem
              Tak czasem bywa. Paragon czy inny dowód zakupu wystarczy, chyba że to też przesiałeś
              Zacząłem podejrzewać że przyczyna tkwi gdzieś w przewodach
              Nie jestem elektrykiem, ale gdyby styki nie łączyły to raz by działały raz nie, a u Ciebie paski symbolizujące wciśnięcie są niestabilne. Przewód tylko przewodzi prąd.

Komentarz

moze cos masz z sieciÄ… w domu. masz jakies urzadzenie ktore bierze duzo pradu? moze to byc nawet pralka. posprawdzaj wszystko w domu kiedy beda znowu zle dzialy pedala.

Komentarz

PracujÄ™...
                X