Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

PS3 formatowanie dysku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• PS3 formatowanie dysku

mam wersje konsoli 80gb i mam maly problem z formatowaniem. po formacie (pelne formatowanie) pokazuje mi ze mam 64gb wolnego miejsca a 74gb to cala pojemnosc. ktos wie jak zrobic zebym mial 74gb wolnego? dodam jeszcze ze kiedys probowalem zainstalowac linuxa ale bez powodzenia bo klawiatura ps3 nie chciala dzialac.

Re: PS3 formatowanie dysku

Mam tak samo na moim, zaraz po zakupie pisało 74gb cała pojemność a mam 64gb wolnego miejsca. Pewnie coś przy zliczaniu pojemności. 1 Kilobajt = 1024 bajty, 1 megabajt = 1024kilobajty 1gigabajt = 1024megabajty*
    PS3 może liczyć to jako 1000 a nie 1024 i dlatego powstaje strata 4Gigabajtów. Na dyskach 500Gb powstaje strata coś koło 30Gb

*nie mylić z kilobity/megabity/gigabity

http://www.gamespot.com/forums/show_msg ... d=26218601 tutaj jest to wyjaśnione. Miłej lektury i nie pogub się w liczbach

Komentarz

wlasnie wiem ze dyski maja mniejsza pojemnosc niz jest napisane ale przy dysku 80gbajty powinien miec 74gbajty i rzeczywiscie tyle pisze, no ale jak pisze 74gbajty pojemnosci to czemu mam wolne tylko 64? system raczej nie zajmuje 10gbajtow.

Komentarz

no mnie też to dziwi, ale wiem, że u mnie tak samo jest. Ale zobacz sobie na Windowsa, jeśli masz za mało miejsca na dysku C: to też wyświetli się odpowiednim komunikat.

Komentarz

Nie mam konsolki, ale wedlug mnie, konsola rezerwuje sobie 10gb na system i pliki tymczasowe :wink:
          co do przeliczania pojemności dysku, to załóżmy, że dysk ma napisane na pudełku 500gb, to tak naprawdę ma on 500000000000 bajtów i trzeba to podzielić przez 1024^3 i wyjdzie nam realna pojemnośc dysku, czyli w tym przypadku 465,66gb :wink:

Gdy nie wiesz dokąd iść, krzyk zmęczył cie
          Za szyjke mocno chwyć i napij się!
          Jabol punk!

Komentarz

Pracuję...
          X