Jestem zdruzgotany i muszę się wyżalić.
Otóż ostatnio zachciało mi się Wip3outa, świetnej futurystycznej ścigałki z Psxa. Po odziwo długim szukaniu (internet oszalał? 2godziny szperałem) znalazłem w działający link do "sklepu" z grą. Następne uwaga! 7godzin "kupowania" ok.400mb. Prędkość mojego kuriera wręcz powala.
Kiedy już dostałem w łapki owy plik z zacieszem przystąpiłem do rozapkowywania przesyłki. W tym momencie czar prysł bo dostałem plik z przedziwnym dawno nie używanym formacie. Po chwili zaskoczenia i dezorientacji zwróciłem się do wuja. Okazało się że obraz pliku jest prawidłowy tylko w rzadkim rozszerzeniu. To była pierwsza kostka domina. Nie poddałem się:
1-pobrałem aplikacje dzięki której skonwertowałem plik do .bin.
Wrzucam w epsxe, intro,memu, start loading...loading i nic.
Szybki gugl i okazuje się że wszyscy mają bóle z emulacją tego tytułu. Ale ktoś poradził by odpalać gre z napędu. Ox ładujemy w deamona, ha! Nie wykrywa obrazu. Potrzebny plik .cue!
Heh ściągam cuemaker i uzyskuje plik. Montowanie w napędzie i kolejne pruby. Teraz postawił się epsxe, po walce z doborem i settingiem pluginu udało się zmusić aplikacje do pracy.
Nic z tego, znów zwis a w dodatku straszny mół. Kolejny pomysł to konwersja bin/iso. Prucz szybszej pracy z napędu i pliku źródłowego operacja nic nie poprawiła.
Kolejny etap to experymenty na plugach w emulu. Zmieniałem i testowałem większość plugów. I odkryłem pewną anomalie.
Gra odpala na ustawieniach (video) z wyłączoną kontrolą klatek. Przez co zasuwa jak głupia. Szybkość emulacji uniemożliwia granie, a nawet jeśli postanowienie jest silniejsze to emul zupełnie się wykrzacza na pierwszym checkpointcie.
Nie mam pomysłu ani siły dlatego dość archaicznie opisuje. Jeśli ktoś wie co można z tym zrobić,znajdzie jakieś info lub inny link do sklepu z grą to poproszę. Nie ukrywam że chętnie bym pograł

Komentarz