Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Zacinanie konsoli w czasie gry w GT5.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zacinanie konsoli w czasie gry w GT5.

Witam,
    jako że to mój pierwszy post na tym forum to chciałbym powitać wszystkich :wink: .
    Mam problem z moim PS3 i GT5. Konsole mam od 1,5 roku, wersja 80GB fat, a grę kupiłem w dniu premiery, wersja kolekcjonerska. Do tej pory gra chodziła bez najmniejszych problemów, aż jakiś miesiąc temu zaczęło sie lekkie przycinanie gry - na sekundkę może przyhamowywała,a potem szło dalej. W ciągu tygodnia zaczęło się to nasilać i przedłużać, aż w końcu gra zacinała się "na dobre" zawsze między 1.03-1.15 minuty jazdy. Menu mogło być włączone całą dobę i nie było problemu, wystarczyło jednak włączyć dowolny tor i auto i po całkowitym czasie jazdy mieszczącym się w wyżej podanym przedziale obraz się ciął, dźwięk zostawał "rozmazany", a konsola nie reagowała na pada - po wyjęciu płyty konsola restartowała się i wracała do menu Ps. Wówczas miałem zainstalowaną tylko pierwszą aktualizację do GT5, bodaj 1.1, ponieważ nie miałem neta w PS3. Kolega poradził, abym usunął pliki systemowe PS3 zainstalowane na dysku twardym. W pewnym sensie pomogło - gra padała teraz po ok.3min.50s. Postanowiłem zainwestować w kartę sieciową do kompa, aby ściągnąć aktualizację do gry, mając nadzieję że PD rozwiązało ten problem, a ja nie mając internetu o tym nie wiedziałem. Zainstalowałem 1Gb aktualizacji do GT5, do najnowszej wersji, oraz zainstalowałem powrotnie pliki na dysku twardym. Super! Działało - przeszedłem 5 serii zawodów sezonowych, zarobiłem jakieś 12 mln. Szczęście trwało tydzień - 2 dni temu podczas przechodzenia ostatniego wyścigu w jednej z serii zawodów sezonowych po 1min.8s znów gra zaprotestowała i zacięła się tak jak wcześniej. Spróbowałem usunąć ponownie pliki systemowe GT5 - tym razem nie dało to żadnego efektu, gra wciąż zacina się po 1min.8s. Na dobrą sprawę nie wiem co robić. Dysk poza trofeami i save'ami z 3 innych gier jest pusty - kilkanaście utworów i ok. 10 zdjęć. Wszystkie inne gry (min. Dirt 3, Dirt 2, Dirt, TDU 2...) chodzą bez problemów, nie zacinają się i nie mulą. Zapewne ktoś wskaże że mam uszkodzoną lub brudną płytę - nie ma ani jednej rysy i zawsze ją czyszczę przed włożeniem. Ale na wszelki wypadek pożyczyłem od znajomego jego GT5 - problem był identyczny, po minucie gra padała. Ktoś ma jakieś pomysły w czym tkwi problem i jak go rozwiązać? Za pomoc dziękuję.

PS. Jeśli to nieodpowiedni dział, to proszę o przeniesienie.

Re: Zacinanie konsoli w czasie gry w GT5.

mi sie tak dzialo zanim spierdzielil mi sie laser od gt5..... tylko gt5 sie zacinalo a potem po jakims czasie wogole przestalo prawie wszystko czytac.... Nie zebym cie straszyl lub cos tylko mowie co mialem u mnie w podobnym przypadku.. mam nadzieje ze sie myle

Pozdrawiam

Komentarz

Czyli Gran Turismo psuje laser w PS3? Jeśli by tak było to są tylko 2 możliwości:
      - zbluzganie PD,
      - oddanie PS3 na gwarancji, jeśli uznają i przyjmą.
      Ewentualnie orientuje się ktoś, ile kosztuje wymiana laseru w konsoli (jeśli to możliwe). Albo jakie mogą być inne prawdopodobne przyczyny problemu?

Komentarz

bujda na kółkach że gt5 psuje laser, jest tak samo duże prawdopodobieństwo że laser się wysypie przy inne gierce. Poprostu na forach o GT tak piszą bo niby w co innego się tam gra.

Komentarz

Laser od GT5 może się zepsuć od długości grania(to samo przy każdej innej grze).

Komentarz

Nie wiem czy od GT, czy nie od GT - teraz nie ma to większego znaczenia, jeśli laser jest faktycznie uszkodzony.
            Co do wielogodzinnego grania - nie przesadzajmy, codziennie gram maxymalnie 3 godziny (zwykle krócej).
            Ponawiam pytanie: czy są jakieś inne przyczyny takiego zachowania gry, a jeśli to faktycznie wina lasera, to czy mogę liczyć na naprawę w ramach gwarancji?

Komentarz

Oddaj to się przekonasz nie powinni robić problemów

Komentarz

Raczej na gwarancji to będzie.

Komentarz

Zamieszczone przez Krazio
                  Laser od GT5 może się zepsuć od długości grania(to samo przy każdej innej grze).

Tak tylko nie kazda gra caly czas doczytuje

A co do reszty dalej sobie wmawiajcie ze wiecie lepiej od pracownikow sony ))
                  Ja mam 5 konsole bo 4 poszly do gwarancji a gralem po 5 godz w gran turismo tylko wiec ciekawe od jakiej innej gry moglo sie to zepsoc jak nawet innej gry na oczko nie widzialo )

Komentarz

Zamieszczone przez SebastianVanMarx
                    Pracownikiem Sony też jesteś?
                    Skoro Twoje konsole nigdy nie widziały innej gry poza GT5 to skąd możesz wiedzieć czy przy innych tytułach nie miałbyś tego samego? Z pamięci wymienię Ci userów tego forum, którzy grają w GT i problemów nie mają.
                    http://swiftclub.pl/ Aktualnie:
                    GranTurismo 1 NTSC-J 100% PAL 100%
                    GranTurismo 2 NTSC-U 98.2%
                    GranTurismo 5 99%
                    GranTurismo 6 100%

Komentarz

Tam w Ju Kej musieli ci wciskać jakieś wadliwe konsole,że tyle razy oddawałeś Innego wytłumaczenia nie ma.Tak jak Kamil pisze- niektórzy grają od premiery po kilka godzin dziennie i jest wszystko ok

Komentarz

Zamieszczone przez SebastianVanMarx
                        Zamieszczone przez Krazio

Tak tylko nie kazda gra caly czas doczytuje

Ja mam 5 konsole bo 4 poszly do gwarancji a gralem po 5 godz w gran turismo tylko wiec ciekawe od jakiej innej gry moglo sie to zepsoc jak nawet innej gry na oczko nie widzialo )
                        Więc od czego miał Ci padnąć laser skoro tylko w GT grałeś? Może od Tetrisa ?
                        Doprowadzasz mnie do łez, bez kitu

Komentarz

Zamieszczone przez TERMINATOR
                          Tam w Ju Kej musieli ci wciskać jakieś wadliwe konsole,że tyle razy oddawałeś Innego wytłumaczenia nie ma.Tak jak Kamil pisze- niektórzy grają od premiery po kilka godzin dziennie i jest wszystko ok
                          A żeby tylko po kilka godzin, :mrgreen:

Komentarz

Widzę że wątek zmienił trochę temat, więc ja tak tylko cicho napomknę że problem rozwiązany.
                            Otóż zanim poszedłem do serwisu i wydałem 300zł na nowy laser (bo gwarancja od 0,5 roku nie ważna) tak jak mi doradzano spróbowałem szczęścia na innym forum o PS3. Odpowiedź znalazłem po 5 minutach.
                            WYSTARCZY WYŁĄCZYĆ WŁASNĄ MUZYKĘ w opcjach gry. I wszystko działa jak należy...
                            Dziękuje i pozdrawiam. Temat do zamknięcia.

Komentarz

Pracuję...
                            X