Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

mały komputer do gier

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• mały komputer do gier

Panowie!
    Przyznaję się, jestem obecnie totalnym ignorantem w sprzętach komputerowych. Nie wiem ani co jest na rynku, ani co już z niego znika, nie wiem co można kupić, złożyć i jak złożyć.
    Stąd moje pytanie - potrzebuję małego komputerka do gier (głównie iRacing*). Nie potrzebuję wypasu, po prostu coś, co będzie szybsze od mojego netbooka (opartym o AMD C-60 i jakąś mobilną kartę graficzną). Ważne, aby to coś było małe (wielkość np pudełka Mac Mini). Czy można coś takiego złożyć we własnym zakresie? Albo jakieś firmy mają gotowizny? Nie chcę wielkiej obudowy, bo nie mam na to miejsca ani nie chcę takie brzdyla w pokoju. Najlepiej coś, co mogę ukryć w szafce pod TV, podłączone przez HDMI i jazda.
    Odpadają oczywiście tzw nettopy, bo to to samo mój netbook.
    Innymi słowy potrzebna by była mała obudowa, płyta w wersji jakieś mikro, karta graficzna pasywna, jakiś procek najlepiej który nie grzeje się do 300 stopni i pewnie chyba najlepiej SSD, albo od biedy 2,5 cala dysk.
    Próbuję coś szukać, ale obecnie to równie dobrze mógłbym szukać informacji jak zbudować statek kosmiczny - po prostu mgła i ciemność. Nie potrzebuję konkretnej konfiguracji, raczej ogólne wytyczne co gdzie szukać i z jakich komponentów złożyć (lub kupić gotowe).

Z góry dzięki za pomoc.

EDIT.
    Co to jest za standard ITX? Co na tym można zbudować?

*wymagania iRacing podane na stronie:
    Windows XP*, Windows Vista, Windows 7, Windows 8/8.1
    Intel Core 2 Duo or Athlon X2 
or higher
    NVidia GeForce 7800 / ATI Radeon X1800 or above graphics adapter recommended
    2 GB system RAM
    6 GB free hard disk space

Re: mały komputer do gier

Nie podałeś nawet budżetu...
    GRAN TURISMO 4 ALL GOLD LICENSES AND DRIVING MISSIONS
    Moja galeria - gt4-photo-mode/tycha-t6552.html

Komentarz

Nie podałem, ponieważ nawet nie wiem ile liczyć . Nie znam realiów. Czy wystarczy np 1000zł aby złożyć, czy trzeba liczyć w 5000zł.
      Chciałbym jak najtaniej i najchętniej aby zmieścić się w tej pierwszej kwocie.
      Ale już liczę... tania obudowa itx ok 100zł, płyta markowa ok 280-300 to już prawie połowa kwoty, a gdzie procek, zasilacz, grafika, pamięć, dysk...

Komentarz

Bez znajomości budżetu mamy związane ręce. Zapytam inaczej: ile byłbyś w stanie wydać?
        GRAN TURISMO 4 ALL GOLD LICENSES AND DRIVING MISSIONS
        Moja galeria - gt4-photo-mode/tycha-t6552.html

Komentarz

Może inaczej.
          Jeśli budżet bardzo pomoże, to w żadnym wypadku nie chciałbym przeznaczyć więcej niż 1200-1500zł.
          Natomiast w pytaniu nie o budżet mi chodzi, bo z budżetu wynikają od razu konkrety. Chodzi mi o to czy można dzisiaj złożyć mikrusa, który pociągnie grę jaką jest iRacing, nie będzie wył wiatrakami i zżerał prądu więcej niż płyta ceramiczna w kuchni.
          Chodzi mi o ogólne wytyczne - np że można rzucić okiem na stadard ITX, ale do tego np potrzebuję to i to, albo tego nie da się tam zamontować, że np odpuść sobie karty ATI, bierz NVIDIA i które serie (bez napinki! minimum), czy np pamięci ddr2 czy ddr3 jeśli to w ogóle ma znaczenia, czy procek np spokojnie starczy stary Core 2 Duo, czy koniecznie musi być jakiś i5 czy i7 itp.
          Ogólnie chodzi mi o to, aby było jak najtaniej, ale było sprawniejsze, niż mój obecny netbook oparty na AMD Dual Core C-60 (2x1 Ghz) oraz grafice Radeon HD 6290M, na którym to spokojnie gram w iRacing na minimalnych detalach (ale fps w okolicach 40-55 max).

Komentarz

Myślę, że jest to możliwe. Często są takie komputery po leasingowe znanych marek typu Dell, IBM. Ja raz miałem taki mikro komputer Della właśnie, obudowa trochę mniejsza niż buda od X360, nawet trochę podobne były (złośliwi mówili, że Microsoft zerżnął od nich budę). Ale do rzeczy, fakt faktem było to kilka lat temu, ale takie majstry cały czas ładują do tych samych bud bardzo przyzwoity sprzęt. Moi koledzy się dziwili, że wtedy na takim pudełku odpalałem gierki z wysokiej półki na dość wysokich detalach. Wtedy takie cudo, nawet miało naklejkę windowsa xp kosztowało mnie 600zł. Oczywiście sprzęt był konfigurowalny, było można zmienić grafikę, ram, dysk, napęd, a płyta główna wiadome na pewno też do kupienia, ale było nietypowa i malutka. Więc jeżeli Cię interesują takie małe komputery, to najlepiej zajrzyj do jakiś sklepów z komputerami, co były skupowane od różnych firm, bo przeważnie do takich miejsc są kupowane takie komputery. Teraz nie mam jak zbytnio tego sprawdzić, ale jak będę w domu to poszukam czegoś dla Ciebie, bo sam lubię takie komputery i miałem kilka. Z tą różnicą, że tylko jeden był naprawdę mocarny.

Komentarz

W sumie to może być dobry początek i baza do ew. rozbudowy kiedyś - widzę, że wiele osób radzi sobie spokojnie na prockach core 2 duo, więc jeśli taką małą skrzynkę znajdę z takim prockiem, to potem tylko grafika (pasywna - ok 200-300 zł + hdmi) i będzie ok. Dobry pomysł.

Komentarz

Campo zajrzyj na PW, wysłałem Ci kilka komputerów i opisałem mniej więcej co i jak.

Komentarz

Pracuję...
                X