Mam mały problem,chciałbym odłączyć pewne urządzenie z mojej sieci WiFi,ale nie mam pojęcia jak,próbowałem kilku programów do administrowania sieci i są one skomplikowane i nieintuicyjne.Mam modem od UPC i nie mam żadnego programu do zarządzania routerem i sieci.
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Jak odłączyć urządzenia z sieci
Zwiń
X
-
Re: Jak odłączyć urządzenia z sieci
MAC adres wygląda tak: 00:0A:E6:3E:FD:E1
Krok 1
Windows: START -> Uruchom -> wpisz CMD
następnie: ipconfig /all
pokaże się lista wszystkich urządzeń sieciowych, w tym naszej karty wifi.
Telefon z androidem: Ustawienia -> Informacje o telefonie -> Informacje o telefonie -> na dole ekranu jest Adres MAC karty Wi-Fi
PS3: Ustawienia -> Ustawienia sieciowe -> pierwsza opcja "lista ustawień" czy jakoś tak -> przewijasz w dół i masz.
Jak sprawdzić adresy MAC pod Mac OS, Linuxem na Ajfonie i Xboxach - nie wiem
Krok 2
Odpal przeglądarkę internetową i w polu adresu wpisz 192.168.0.1 albo 192.168.1.1 (zależy od modelu modemu).
Standardowy login i hasło to admin i admin.
Teraz wszystko zależy od modemu jaki masz. U mnie wybieram z menu po lewej stronie "Sieć Bezprzewodowa" -> "Filtrowanie MAC" i mogę dodawać adresy MAC zaufanych urządzeń, które będą mogły korzystać z Wi-Fi.
Mogę również wyedytować listę w drugą stronę, tj. wybrać opcję "Zabroń" i dodać adresy MAC które mają być zablokowane.
Mam jeszcze opcję "Urządzenia Autoryzowane" gdzie widnieje lista urządzeń, które aktualnie są podłączone do routera.
Komentarz
Komentarz