Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Jak odłączyć urządzenia z sieci

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Jak odłączyć urządzenia z sieci

Mam mały problem,chciałbym odłączyć pewne urządzenie z mojej sieci WiFi,ale nie mam pojęcia jak,próbowałem kilku programów do administrowania sieci i są one skomplikowane i nieintuicyjne.Mam modem od UPC i nie mam żadnego programu do zarządzania routerem i sieci.

Re: Odp: Jak odłączyć urządzenia z sieci

Spisz adresy MAC wszystkich urządzeń, które mają mieć dostęp do wifi. Później ustawiasz filtrowanie po MAC adresach i włala

Mój kanał

Komentarz

Re: Jak odłączyć urządzenia z sieci

A można tak krok po kroku,skąd wziąć adres MAC urządzeń,gdzie można znaleźć listę urządzeń podłączonych obecnie do mojego WiFi?

Komentarz

MAC adres wygląda tak: 00:0A:E6:3E:FD:E1

Krok 1
        Windows: START -> Uruchom -> wpisz CMD
        następnie: ipconfig /all
        pokaże się lista wszystkich urządzeń sieciowych, w tym naszej karty wifi.

Telefon z androidem: Ustawienia -> Informacje o telefonie -> Informacje o telefonie -> na dole ekranu jest Adres MAC karty Wi-Fi

PS3: Ustawienia -> Ustawienia sieciowe -> pierwsza opcja "lista ustawień" czy jakoś tak -> przewijasz w dół i masz.

Jak sprawdzić adresy MAC pod Mac OS, Linuxem na Ajfonie i Xboxach - nie wiem

Krok 2
        Odpal przeglądarkę internetową i w polu adresu wpisz 192.168.0.1 albo 192.168.1.1 (zależy od modelu modemu).
        Standardowy login i hasło to admin i admin.
        Teraz wszystko zależy od modemu jaki masz. U mnie wybieram z menu po lewej stronie "Sieć Bezprzewodowa" -> "Filtrowanie MAC" i mogę dodawać adresy MAC zaufanych urządzeń, które będą mogły korzystać z Wi-Fi.
        Mogę również wyedytować listę w drugą stronę, tj. wybrać opcję "Zabroń" i dodać adresy MAC które mają być zablokowane.
        Mam jeszcze opcję "Urządzenia Autoryzowane" gdzie widnieje lista urządzeń, które aktualnie są podłączone do routera.

Mój kanał

Komentarz

A jeśli nie znam adresu MAC urządzenia,które jest np aktualnie podłączone do mojego WiFi
          I jeszcze jedno pytanie jeśli zmienie nazwę USSD to wszystkich podłączonych rozłącza?

Komentarz

Powinna być gdzieś opcja, która pokaże Ci adresy MAC urządzeń aktualnie korzystających z Wi-Fi.
            Wtedy możesz ją porównać z listą, którą sam stworzyłeś.
            USSD czy SSID? W sumie wszystko jedno bo nie sprawdzałem, a w pracy nie sprawdzę.

Mój kanał

Komentarz

Pracuję...
            X