Czateria

Zwiń

Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Re: Czateria

Jak myślicie ,ile może być wart 1 rubel rosyjski z 1898r. i 5 rubli z 1909r.?

Dokładnie taki mam, przechowywany przez ponad 100 lat! Stan średnio-dobry. Ten jest z jakiejś stronki, mój jest troszkę podniszczony.

Z obydwu stron.[też nie mój ]

Mam też inne banknoty z lat 20-30-40 XX wieku, np. franki niemieckie z 1941-47r.

5 rubli z 1909r. z obydwu stron.

Muszę przyznać ,że ruble jeżeli chodzi o wzorzystość to są przepiękne ,szczególne przełom XIX/XX wiek
    Triatlonu LFS na demo < ZAPISY do 30 października!

Komentarz

http://archiwumallegro.pl/search/105190 ... -1909.html Coś w ten deseń? Ja gdzieś mam 2Marki z '39 i 1grosz z '39 ;]

Komentarz

O to chodzi już mniej więcej looknąłem na swoje bankoty no i może coś z tego będzie

Wg strony internetowej archiwumallegro.pl:
        1R z 1898r. - 30-40zł
        5R z 1909r. - 25-35zł
        500R z 1910r. - 5-10zł
        100 złoty z 1932r. - 16-25zł
        50 MD z 1910r. - 5-10zł
        50 złoty z 1941r. - 20-25zł
        10000zł Solidarność - 15-85zł [bardzo zróżnicowane ceny]

Dużo by tu wymieniać ,dużo a nawet bardzo mamy centówek z lat 70-tych XX wieku, które chodzą po 6-10zł.

Komentarz

Ja mam jeszcze 500tyś zł ;]

Komentarz

Ja też gdzieś tam głęboko 1 mln zł z 1991r., mam też troszkę z tych arabskich walut, ale to już mój tata jak wypływał statkiem/leciał samolotem za granicę.

Dużo monet mam z Elizabeth II, to są z Nowej Zelandii bodajże.

Ciekaw jestem czy ktoś ma starszy banknot czy skawers niż ja 1 rubel z 1898r.

Komentarz

2570

Komentarz

Zamieszczone przez WiLkU666
                Ja też gdzieś tam głęboko 1 mln zł z 1991r., mam też troszkę z tych arabskich walut, ale to już mój tata jak wypływał statkiem/leciał samolotem za granicę.

Tak z czystej ciekawości Z kąd ty to wszystko masz Jesteś kolekcjonerem

Komentarz

Chętnie kupię od Ciebie nominał 1mln.

Komentarz

Zamieszczone przez TERMINATOR

Tak z czystej ciekawości Z kąd ty to wszystko masz Jesteś kolekcjonerem
                    To znaczy,

moja praprababcia przechowywała to w portfelu i to się tak przewijało dalej, potem do babci ,no i do mamy jako już taki bardziej do przechowania, no i dotrwał aż do dziś banknot ma ze 100 lat i więcej. Dziw ,że jest w dobrym stanie.

Moi prapraprzodkowie mieli trochę tych banknotów/skawersów no i tak jakoś dotrwało.

Bo prawda jest taka ,że jakieś 150-200 lat temu nasze korzenie były na b.bogatym stopniu, mieliśmy aż 3 cukiernie na województwie pomorskim no i w Gdyni później Restauracja Polonia ,no i widocznie z tąd takie różne waluty o różnych nominałach. No niestety jak to bywa , nie doszło do II wojny światowej a już NSDAP zaczynało nam podkradać pewne bogactwa, zabrano i przejęto 3 cukiernie ,no i Polonię tam gdzieś w latach 30 XX wieku, a papiery na dowód ,że jesteśmy właścicielami tej restauracji zostały spalone i teraz to ja się mogę w tyłem podrapać ,żeby udowodnić ,że to nasze było sprzed 80 lat. U nas w rodzinie był słynny jenerał z drewnianą nogą, mowa tu o Sowińskim i głównie to do nich wszystko należało, restauracje różne itp itd dużo by wymieniać więc oszczędzę i też wszystko w piach poszło.
                    Tego nigdzie nie znajdziecie w necie ,że to Restauracja Polonia należała do Sowińskich, bo to prawdziwa historia, a prawda jest często i gęsto ukrywana/zatuszowana gdzie potem niezłe jaja kwadratowe wychodzą.

Teraz jest na odwrót, brniemy ciężko do dziesiątego dnia każdego miesiąca, żeby do urzędu ,czy skarbówki i już wszelkie potrzebności kupić, i tak przez niespełna 5 lat.
                    Aż mi się przypomina kawałek Liber i Doniu - Skarby, albo Doniu - Dzień Dobry Polsko, jak tak sobie pomyślę o nas to co się na chwilę obecną dzieje.

Dodam jeszcze ,że mieliśmy w rodzinie boksera który miał 160cm wzrostu i był mistrzem na województwie pomorskim , moja mama jeszcze znikomo pamięta, bo nawet babcia przechowała takiego niusa ,czy pamiętała, jak 3 kolesi wyższych od niego chciało go skatować ,tak się nie stało i to oni dostali niezły wpiernicz od człowieka niższego wzrostu[ nie napisałbym kurdupla bo to obraźliwe] i też na nazwisko Sowiński, w tą samą drogę poszedł mój kuzyn który już miał 2 sukcesy:
                    - 2 miejsce w międzynarodowym pierwszym turnieju bokserskim w Gdynii [gratulacje od prezydenta Gdynii p.Szczurka, dyplom z wklejonym srebrnym medalem za zajęcie 2 miejsca]
                    - 3 miejsce w międzynarodowym drugim turnieju bokserskim w Gdynii [gratulacje od prezydenta Gdynii p.Szczurka, dyplom z wklejonym srebrnym medalem za zajęcie 3 miejsca] < został rozegrany 4-5 miesięcy później

Obecnie mu to wystarczało i na razie nie ćwiczy.

Komentarz

A ja miałem pradziadka w Wehrmahcie, który ponoć był szpiegiem, ale dezerterował i uciekł do Anglii, gdzie założył drugą rodzinę, a z poprzednią nie chciał mieć nic do czynienia.
                      BTW. Wilku666, to jak będzie z tym banknotem 1mln zł?

Komentarz

Komentarz

Hahahaha

Super Mario Honda :mrgreen:

Komentarz

Busted!

Komentarz

Zamieszczone przez kyjgel
                              A ja miałem pradziadka w Wehrmahcie, który ponoć był szpiegiem, ale dezerterował i uciekł do Anglii, gdzie założył drugą rodzinę, a z poprzednią nie chciał mieć nic do czynienia.

hehe

Komentarz

@kyjgel
                                Szukałem nawet się mamy zapytałem czy ona gdzieś nie ma schowane, niestety nie ma. Ale gdzieś był, jak znajdę kiedyś wkrótce to dam ci znać.

A co do animacji to fajne ten Civic jest wg mnie najlepszy, słynny EG6 z 1993r., kieszonkowa rakieta jak zwali w tamtych czasach.

http://www.youtube.com/watch?v=GS8XY4GMnJk < looknijcie na to
                                http://www.youtube.com/watch?v=OGQxhaPhFDs < inny pakiet

Ludzie którzy zaczęli brać metkę, różnica jest widoczna nawey bo krótkim czasie 6-7 miesięcy.

- - -

Powracając do kompa, dałem do serwisu i mi mówili ,że nic u nich się nie dzieję odpalając ciężkie programy które powodują wzrost do 100% użycie procesora, stwierdzili ,że to wina chłodnicy pomiędzy radiatorem a procesorem i kosztowało to 30zł, podłączam w domu ,to samo , 100% . . . . . 5 sek. . . . . . i res/wył. kompa. Sam musiałem szukać usterki, zajęło mi to 10min, bo pomyślałem ,że to może wina kabla od zasilacza, który powoduje spadek napięcia, okazało się ,że ja miałem rację , wymieniłem kabel na inny i na razie się nie wyłącza.

Byłem już na facebook'u, youtube, tam często skakało do 90% ,teraz jest 2x mniej , 45-50% [pisząc posta mając wł. youtuba, facebooka, granturismo.pl i ogame'a mam 36%].

Przynajmniej chłodnica została wymieniona.

Komentarz

Night Riders

Opis Klubu

Jeżeli chcesz ciekawie spędzić wieczór z Gran Turismo Sport to zapraszamy do Night Riders
                                Typ Grupy: Publiczna
                                Tematy: 9
                                Komentarze: 12987

Właściciel

Moderatorzy

Uczestnicy (3)

PracujÄ™...
                                X