Czateria

Zwiń

Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Re: Czateria

Dokładnie, ocena nie zawsze odzwierciedla poziom wiedzy. O ile niedostateczny dostajesz, bo po prostu nie wkułeś wystarczająco dużo, o tyle piątka równie dobrze może być efektem umiejętnego ściągania.

Napisałem "wkułeś", bo jeśli chodzi o szkołę, to dla mnie "nauczyć sie" a "wkuć" to dwie zupełnie inne rzeczy. Nasz system jest taki, że "zmusza" nas do wkuwania, żeby mieć tę zasraną ocenę. Gdyby szkoła UCZYŁA, to przed sprawdzianami nie byłoby żadnego "uczenia się na sprawdzian", bo wszystkie rzeczy, które będą tam zawarte po prostu by się już umiało. A jaki jest stan faktyczny? Trzeba po prostu kuć. Na samej lekcji niewiele się nauczy.

Komentarz

zmieńmy temat?

Komentarz

A co w tym jest złego?
        http://swiftclub.pl/ Aktualnie:
        GranTurismo 1 NTSC-J 100% PAL 100%
        GranTurismo 2 NTSC-U 98.2%
        GranTurismo 5 99%
        GranTurismo 6 100%

Komentarz

Masz Dredziu żebyś sie nie nudził jak tutaj chłopaki sobie gadają

http://www.youtube.com/watch?v=cQsZ2O1MACI

http://www.youtube.com/watch?v=ykO4MhU8 ... re=related

Komentarz

Ze szkołą to jest tak jak z egzaminami na prawo jazdy, na kursach uczą jak zdać egzamin a nie jak poruszać się po ulicach.
            Ze mną było inaczej bo ja to urodzony rajdowiec :wink: :mrgreen: ale jak się popatrzy jak Ci ludzie jeżdżą po tych egzaminach to masakra jakaś.

Komentarz

Zamieszczone przez ViluC36
              Masz Dredziu żebyś sie nie nudził jak tutaj chłopaki sobie gadają

http://www.youtube.com/watch?v=cQsZ2O1MACI

http://www.youtube.com/watch?v=ykO4MhU8 ... re=related

Śmiechowe tracki

Komentarz

Zamieszczone przez Toyo
                Gdyby szkoła UCZYŁA, to przed sprawdzianami nie byłoby żadnego "uczenia się na sprawdzian", bo wszystkie rzeczy, które będą tam zawarte po prostu by się już umiało
                No tak, zwalajcie całą wine na szkołę. Potem jak będziecie rodzicami i Wasze dziecko będzie ćpało, piło to co dostało od kolegów w szkole to znowu będą pretensje do szkoły i do nauczycieli, że nie pilnuje i nie wychowuje. Szkoła nie ma uczyć, tylko dać wiedze, którą TY się masz sam nauczyć, czyli możesz ją wykorzystać lub nie. Nikt Ci na siłę nie wbije wiedzy do głowy.
                Przepisów dot. projektowania też chcesz się nauczyć? To trzeba wkuć.

Tylko teraz pojawia się ten problem, że jeden wkuwa, żeby zdać, a drugi żeby umieć...

Co wy chcecie, że się Was prosiło, żebyście się uczyli? W pracy też szef będzie pytał, czy dobrze Ci wyjaśniłem, co masz zrobić, czy może Ci pomóc? Nie da Ci zadanie i będzie wymagał i jak będzie robił na odp#$#dol to taką kase dostaniesz albo i nic nie dostaniesz.
                Zamieszczone przez thooorn
                Aktualny system edukacji nie uczy ludzi mlodych racjonalnego myslenia. Nie uczy podejmowania decyzji. Nie uczy radzenia sobie w zyciu.
                Następny. Rodziców masz od tego żeby Cię nauczyli radzenia sobie w życiu, właściwego postępowania a nie szkołe.

Zamieszczone przez Toyo
                O ile niedostateczny dostajesz, bo po prostu nie wkułeś wystarczająco dużo, o tyle piątka równie dobrze może być efektem umiejętnego ściągania.
                Masz racje, ale ze wszystkich przedmiotów nie da się ściągać i mieć cały czas 4 i 5 tylko ze ściągania, trzeba też się nauczyć i jednak w konsekwencji tego żeby mieć średnią 4-5 niestety, ale TRZEBA coś umieć. Poza tym, to kolejny dowód że ocena świadczy o uczniu, bo przynajmniej ma AMBICJE i CHCE mieć dobre oceny, widzi jaki jest system w niektórych przypadkach i go wykorzystuje, bo jest inteligentny, a nie jest mającym w dupie cały świat leniem i jedzie na dwójach.

Ja dalej podtrzymuje, że oceny jednak są wykładnikiem pewnej wiedzy, nie we wszystkich przypadkach, to normalne, nie żyjemy w utopijnym świecie, gdzie wszystko jest idealne, ale w większości tak.

Komentarz

Trzeba także pamiętać, że oceny to nie wszystko. Aczkolwiek jeżeli ktoś posuwa się na 2-1 to przesada. Sam nie miałem za dobrych ocen w podstawówce Pisząc test kompetencji zauważyłem przy matematyce, że nie liczą się regułki, ale LOGICZNE rozłożenie zadania. Nie wystarczy zrobić 6 podobnych zadań o podobnej treści i dostać 6 z kartkówki, jeżeli na teście tekst będzie się trochę różnił i jesteś zielony.... Ważne, aby pojąć logike działania. Miałem 4 z angielskiego w podstawówce. Kolega miał 6. Nasze gimnazjum jest podzielone na 3 klasy, zwykła, sportowa, językowa- z roższerzonym angielskim, aby dostać się do klasy językowej pisaliśmy test. Mój kumpel się NIE dostał się a ja owszem ... Nie zawsze ale w większości przypadku oceny się nie liczą. Chodź głównie zależy to od nauczyciela, jak uczy. Czy bierze pod uwagę wiedzę ucznia czy oceny. Oraz czy ma w du&*e żeby uczeń umiał czy zrobi to co do niego należ - powie, karze zapisać i da sprawdzian, a reszta go nie obchodzi.

Komentarz

True. Szukać winnych dookoła ale nie widzimy winy w nas samych.

Komentarz

Największe jaja są z językami i podziałem na "poziomy wiedzy". Dlaczego ktoś, będąc w zaawansowanej grupie z języka ma tyrać jak wół, a na świadectwie mieć ledwo 3, podczas gdy zielona osoba w podstawowej grupie nauczy się "koza, tablica, dzień dobry" i ma 5?

W liceum bylem w podstawowej z niemieckiego. Na koniec 4. Dobra ocena, ale w życiu bym się nie dogadał z osoba, która 4 miała w zaawansowanej grupie. Coś jest nie tak, nieprawdaż?

Z angielskiego byłem w zaawansowanej. Ciężka grupa. Na koniec 3, a osoby z podstawowej, które nie w większości nie potrafiłyby kupić mleka w sklepie, kończyły z ocenami wyższymi, bo "ich materiał opanowały na te 4 czy 5".

Wg mnie osoby w podstawowej grupie powinny mieć szanse najwyżej na 3, w średniej na 4, a w zaawansowanej na 5. Oceny powinny być sprawiedliwe, a nie nagradzanie za nieuctwo.

Komentarz

Często ktoś jest w słabszej grupie, bo mniej lat uczy się języka. A co do poziomu trudności, to u mnie jest inaczej. Są trzy grupy: słaba, średnia i mocna. I na przykład taki angielski:
                        U mnie w słabej część osób próbuje się uczyć, ale jest bałagan na lekcji i przez to wiedza mało się rozwija( Ja staram się uważać i mam 5, bez satysfakcji, bo wiem, że z angielkiego jestem noga.). W "średniakach" charują jak woły, mają słabe oceny, lecz coś umieją , a w najlepszych lenią się, mają dobre oceny i ciągle oglądają filmy na lekcjach.
                        Świerze zdjęcia gt4, polecam http://www.gthome.pl/forum/gt4-photo...c6405-105.html

Komentarz

Spójrzcie sobie na matury gdzie zamiast logicznego rozumowania punktowane jest wg.danego klucza.

Katastrofa Smołeńska-Historia prawdziwa:

Komentarz

A najlepsze jest ocenianie pracy maturalnej ustnej/wypracowania pisemnego na podstawie klucza odpowiedzi

http://www.youtube.com/watch?v=Xc0bpO29yfw&feature=aso
                            Ostatnio furorę robi na YT

Komentarz

Thooorn sprawdź link w moim poście nad Twoim

Komentarz

Dobra, nie sprawdziłem

Komentarz

Night Riders

Opis Klubu

Jeżeli chcesz ciekawie spędzić wieczór z Gran Turismo Sport to zapraszamy do Night Riders
                                Typ Grupy: Publiczna
                                Tematy: 9
                                Komentarze: 12987

Właściciel

Moderatorzy

Uczestnicy (3)

Pracuję...
                                X