Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Operator wózka widłowego w BMW (Dingolfing)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Re: Operator wózka widłowego w BMW (Dingolfing)

Tutaj słyszy się cały czas "bayrisch", który jest ciekawy ale kompletnie nie zrozumiały

Komentarz

Zamieszczone przez kyjgel
      To z pewnością będzie dla was szok ale...większość szeregowych pracowników w fabryce to Polacy(!). Na zmianie pracuje ok. 4500 ludzi, a jak wiadomo ludzie są różni.
      Tak, że on tam raczej słyszy "nasz"

Komentarz

Siemka! Zarejestrowalem sie na forum tylko ze zwgledu na ten temat Chodz w GT tez czasem pogrywalem OK, ale do rzeczy.. Jestem opeatorem wozka w PL (niecale 2 lata) i wlasnie zlozylem wypowiedzenie i rozgladam sie za paca w DE. Na codzien jezdze na Linde e16 czasem BT lub hysler, takze wysokosciowe, BT reflex i Linde R16X. Mam mnowstwo pytan do Ciebie wiec zaczynam

1. Jakie miales doswiadczenie przed rozpoczenciem pracy w bmw?
        2. W jaki sposob jestes zatrudniony? Posrednik?
        3. Jakim cudem wychodzi Ci ze stawki 10.5 brutto 1750mies netto i to pewnie jeszcze na 1 klasie podatkowej? Z tego co wiem w de nadgodziny sa nieplatne. Znajomy pracuje w bmw Regensburg na linii i ma 12.8 brutto jest na 3 klasie podatkowej (zona niepracujaca mieszka z nim) i miesiecznie ma 1500netto
        4. He walsnie zadzwonili z Boetronic i mam prace od listopada na mgz Audi w Ingolstadt)))

Komentarz

Zamieszczone przez camill_lkr
          1. Jakie miales doswiadczenie przed rozpoczenciem pracy w bmw?
          Praktycznie nijakie, jeździłem w hurtowni dachówek 2 lata, ale ruch był bardzo mały, 5 tirów na pół roku. Dopiero wprawiłem się w BMW.
          2. W jaki sposob jestes zatrudniony? Posrednik?
          Poprzez firmę pośrednictwa pracy.

3. Jakim cudem wychodzi Ci ze stawki 10.5 brutto 1750mies netto i to pewnie jeszcze na 1 klasie podatkowej? Z tego co wiem w de nadgodziny sa nieplatne. Znajomy pracuje w bmw Regensburg na linii i ma 12.8 brutto jest na 3 klasie podatkowej (zona niepracujaca mieszka z nim) i miesiecznie ma 1500netto
          I tutaj chciałbym przeprosić za moją pomyłkę. Już prostuję. Na linii produkcyjnej jest 12,80 brutto, na wózku 13,80. Żeby nie było że kręcę, można sprawdzić samemu dzwoniąc do firmy.
          4. He walsnie zadzwonili z Boetronic i mam prace od listopada na mgz Audi w Ingolstadt)))
          Jestem dokładnie zatrudniony przez tę firmę, życzę powodzenia

Komentarz

Dzieki A ile godzin miesiecznie robisz i w jakim systemie? Weekendy wolne? No jezeli chodzi o mnie to srednio przez 200 godz w miesiacu rzadko kiedy z wozka zchodze wiec mysle ze sobie poradze

Komentarz

Dzieki A ile godzin miesiecznie robisz i w jakim systemie? Weekendy wolne? No jezeli chodzi o mnie to srednio przez 200 godz w miesiacu rzadko kiedy z wozka zchodze wiec mysle ze sobie poradze
              Są dwie zmiany:
              5:00-13:30 i 13:30-22:00
              Jest jedna półgodzina bezpłatna i jedna "Springerpausse", tzn. przychodzi o nieokreślonej godzinie taki pan który zmienia Cię na 15 min. (Ta przerwa jest płatna) Więc masz miesięcznie 160 godzin, weekendy wolne (no chyba że jest jakaś akcja, ale mnie to nie spotkało puki co)

Komentarz

Brzmi spoko z rana troche wczesnie prace zaczynacie.. ale do przyzwyczajenia, na plus brak zmian nocnych. I wolne weekendy. Dzis wlasnie ide ostatni dzien do pracy w PL w sumie ostatnia noc Moglbym zapytac jak wyglada umowa z boetronic? Jest wpisana stawka godzinowa taka jaka masz w real czy np, 8.5/h + bonus za przepracowany dzien? Bo z takimi dziwactwami tez sie spotkalem... ile Ci najmniej wyszlo za pelny miesiac i na jakiej klasie podatkowej sie rozliczasz?

Komentarz

Kyjgel, czy za 700 euro miesięcznie dam rade wyżyć w Niemczech ? (lokum + żarcie) ? Bo mam ofertę nauki zawodu w Niemczech i siano jakie dostaniemy to właśnie 700E na te sprawy.

Komentarz

Zamieszczone przez Sylwek1092
                    Kyjgel, czy za 700 euro miesięcznie dam rade wyżyć w Niemczech ? (lokum + żarcie) ? Bo mam ofertę nauki zawodu w Niemczech i siano jakie dostaniemy to właśnie 700E na te sprawy.
                    Zależy. od wielu czynników. Między innymi jaki koszt byłby za mieszkanie, jak sobie radzisz między sklepowymi półkami (bo można się nadziać na droga spożywkę ale i tanią, ba nawet tańszą niż w PL) Bawaria jest chyba najdroższym landem do życia, najtaniej jest w byłej NRD. Jest coś takiego jak "praca za 400EUR" bez podatku, wielu ludzi sobie tak dorabia, np. sprzątając w BMW linie produkcyjne w weekendy, po parę godzin, jak sobie ustalisz z pracodawcą. Jeszcze pozostaje kwestia transportu, bardzo opłacalne są karnety na autobus/metro/pociąg.
                    Przykładowe ceny:
                    Bochenek chleba: od 1,20 wzwyż
                    Jogurt: od 0,29 wzwyż
                    Bilet miejski na 10 skasowań: 8,00
                    Mandarynki 1kg: ok. 1,00
                    Czasopismo Auto Bild (ichniejszy Auto Świat): 1,20
                    Haribo 300g, różne rodzaje: 0,80
                    Piwo Tyskie 0,5l : 0,69
                    Dezodorant AXE: 3,00
                    Stek na grilla, trzy kawałki pakowane: 3,00
                    Pizza mrożona, 3 szt w opakowaniu: 2,00
                    Benzyna Pb 95, 1l: 1,50
                    Kebab w bułce u turka w imbisie: 3,50 (ja się jednym najem)

Z tego co zauważyłem drogie są wędliny i sery, ale ogólnie ceny porównywalne do naszych, więc na spożywkę bez problemu możemy przeznaczyć 100 EUR miesięcznie, i jeszcze zostanie na inne przyjemności, oczywiście mam na myśli rozsądne gospodarowanie pieniędzmi, ale bez jakiegoś biedowania.

Komentarz

A orientujesz się jak z mieszkaniem w Cottbus ? Generalnie gdybym się zdecydował jechać to raczej mieszkałbym z dwiema osobami.

Komentarz

A orientujesz się jak z mieszkaniem w Cottbus ? Generalnie gdybym się zdecydował jechać to raczej mieszkałbym z dwiema osobami.
                        Niestety nie, radzę poszukać na internecie.

Komentarz

Dobrze przeczytałem na wykopie ze juz nie pracujesz w BMW?

Komentarz

BMW DINGOLFIN INGOLSTAD.... Jak mam załadunek szyb do tych miast to mnie krew zalewa... Szybki najlepsze i najdrozsze. Dlugo trwa produkcja przez to zaladunki po dwa pojemniki na male autko bo sie dziewczyny nie wyrabija na lini. A kto wiedzial ze PORSHE CAYENNE I TUAREG VW maja identyczna szybe przednia? hehe nawet nie wiem czy nie skladane na tej samej lini

Komentarz

Dobrze przeczytałem na wykopie ze juz nie pracujesz w BMW?
                              Nie, teraz pracuję w firmie gdzie produkuje się chemię gospodarczą i kosmetyki. A gdzie dokładnie? Kup płyn do mycia naczyń Kraft w Biedronce i się dowiesz

Komentarz

Pracuję...
                              X