Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Ładowarki teleskopowe i inny sprzęt budowlany.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Ładowarki teleskopowe i inny sprzęt budowlany.

Zakładam tutaj temat gdyby ktoś szukał porady w temacie maszyn, uprawnień czy nawet od zawsze go ciekawiło ile taka maszyna pali. Czemu akurat ta tematyka? Od 3 lat pomagam w firmie mojego ojca która zajmuje się wynajmem sprzętu budowlanego (głównie ładowarki teleskopowe.

Tanie wózki widłowe, części do wózków widłowych, widlak do ciagnika, maszt maszty do wózków widłowych, maszt tylny do ciągnika, usługi sprzętem budowlanym, baterie do wózków widłowych, siłowniki do masztów, orbitrol wspomaganie, widły do wózków widłowych

Jest to takie ciekawe ustrojstwo które sprawdza się świetnie na budowach, gospodarstwach rolnych czy róznego rodzaju składach kruszywa itp. Na czym polega uniwersalność tego typu maszyn? A no na tym że może to służyć jako podest ruchomy, ładowarka, widlak czy nawet maszyna czycząca ulice w okresie zimowym często trafiają się zlecenia na odśnieżanie tego typu sprzętem. Jeśli macie jakieś pytania chętnie odpowiem

Re: Ładowarki teleskopowe i inny sprzęt budowlany.

Na taką maszynę wystarczą uprawnienia takie jak na tzw. "fadromę" i jeśli tak to jakiej klasy (z tego co wiem są 3 różne klasy).

Komentarz

Robisz uprawnienia zwykłe na koparko-ładowarki i już możesz takim sprzętem pracować. Jest również opcja... Uprawnień na wózki widłowe tylko wtedy nie masz prawa założyć innego osprzętu niż widły (w praktyce na budowach bywa z tym różnie...)

Komentarz

Jakie są osiągi takiej maszyny (moc, max udźwig, prędkość)?

Komentarz

Większość maszyn posiada silniki Perkinsa moc w przypadku mniejszych maszyn do 13m wysięgu to +/- 75-80 kW jedynym wyjątkiem jest chyba Caterpillar który posiada konstrukcje własne z tego co dobrze pamiętam. Udźwig również zależy od wysięgu oraz od konstrukcji w przypadku teleskopówek obrotowych bezpieczną granicą na bocznym wysięgu jest połowa maksymalnego udźwigu, w ładowarkach mniejszych o konstrukcji tradycyjnej czyli 13 m udźwig sięga 3 tony większe 17 m mogą bezpiecznie dźwignąć do 4,5-5 ton z tym że im bardziej wysunięty jest teleskop tym mniejsze powinno być obciążenie zwłaszcza gdy podłoże jest miękkie i łapy się zapadają. Prędkość max w granicach 50 tylko niestety już nie da się w kabinie wysiedzieć xD

Komentarz

Ładowarki Haulotte, które sprzedaje są napędzane silnikami Deutz

Komentarz

buhahahahaha człowieku skąd ty masz takie informacje?? od kiedy żeby jeździć takimi maszynami wystarczą uprawnienia na koparko-ładowarki?? wiedzę to masz równą zeru w temacie tych maszyn. ładowarki teleskopowe podlegają pod urząd dozoru technicznego a koparko-ładowarki pod jakiś tam instytut górnictwa- nie pamiętam. kompletną bzdurą również jest to co pisałeś o tych wózkach widłowych, że możesz z samymi widłami. nie wiem skąd masz tą wiedzę ale jeśli przekazał ci ja ojciec to wyobrażam sobie jacy ludzie u was pracują. wasze maszyny mają przeglądy zrobione przez UDT? bo z tego co wiem to ciężko taki przegląd przejść.

Komentarz

Poszperałem w internecie i niestety (albo stety) masz rację. Żeby pracować koparko-ładowarką potrzebujemy Certyfikat Instytutu Mechanizacji Budownictwa i Górnictwa. Co do ładowarek teleskopowych do pracy potrzebujemy uprawnienia UDT do obsługi ładowarek teleskopowych. Szkoda że Villu36 podałeś takie nierzetelne informacje.

Komentarz

generalnie to co pisze vilu w dużej czesci jest fikcja ale temat niedługo rozwinę

Komentarz

Pracuję...
                  X