Ja ostatnio oglądałem Autobus Odjeżdża za 6.20, a dlaczego ? jak, by, to powiedzieć jestem nieuleczalnie chory na moje miasto Zabrze... i, gdy tylko się dowiedziałem ze film był kręcony w Zabrzu, po prostu musiałem go obejrzeć, choć tak na dobra sprawę nic ciekawego w, nim nie ma
A ja wczoraj rano przewijałem kanały i przypadkowo ujrzałem na jednym z kanałów,że za chwilę będzie film "Top Secret!" Jeden z mojej listy hitów w historii kina.Dosłownie ze 20 raz to oglądałem i chociaż znam na pamięć to dalej mnie śmieszy Stary film,ale jeszcze miał swoisty klimat.Z prostymi efektami specjalnymi i niedoróbkami...
Edit: Co do ptaków też coś dodam.Polecam filmy np: "Orzeł wylądował" czy "Tylko dla orłów".Także produkcje z przed kilkudziesięciu lat,ale kiedyś ten klimat w filmach był niezastąpiony.A te nowe filmy,to nie to samo jakieś plastikowe avatary łeee
hehe ja zabardzo starych filmów nie oglądam ale jeśli już to Powrót do przyszłości wszystkie części, konopiejka i chyba jeszcze stara trylogia gwiezdnych wojen :d miodzio filmy
Jeśli chodzi o ptaki to polecam "Ptaki". Hitchcocka
Starych genialnych filmów jest sporo, żeby nie grzebać za bardzo w pamięci: z czarno-białych "12 Gniewnych ludzi", "Cena Strachu", "Tramwaj zwany pożądaniem", "Bulwar zachodzącego słońca" no i naturalnie "Pół żartem, pół serio". Lata 70-te: "Pojedynek na szosie", "Pieskie popołudnie", "Francuski łącznik", "Czas apokalipsy", "Lśnienie". 80's: "Obcy", "Łowca androidów", "Terminator", "Wściekły byk", "The Thing". To tyle co przychodzi mi na gorąco do głowy. Filmy na pewno wybitne, niezapomniane, obowiązkowe
Ostatnio obejrzałem "Bullitt" z 68' - według mnie warto było chociażby dla sceny pościgu: Dodge Charger VS Ford Mustang. Czysta moc, pisk opon, zgubione kołpaki i żadnych "usztuczniających" poprawek rzeczywistości - słowem jedna z najlepszych scen pościgu.
Jednak największe wrażenie zrobił na mnie ostatnio "Stalker" Tarkowskiego - kino do bólu ambitne, poruszające tematy filozoficzne i mogące uzmysłowić niektórym (o otwartych głowach) istotę egzystencji. Nie jest to jednak film dla lubiących akcję z przytupem, gołe dupy, cyrk i farsę - uznają go za zwyczajnie nudny.
Ogólnie filmy Rosyjskiej legendy kina Tarkowskiego mają w sobie coś co nie pozwala oderwać się od szklanego ekranu. Szkoda ze jest obecnie tak mało filmów które zmuszają widza do używania szarych komórek. Takich naprawdę dobrych filmów y 2011-2012 można policzyć na jednej dłoni. To smutne i pokazuje wypieranie kina ambitnego na kino proste gdzie oglądający widzi tylko efekty. Do moich typów na pewno należą filmy z lat takich reżyserów jak Lynch: Blue Velvet, Dune,. Muldholland Drive, Lost Highway, Twean Peaks Ogniu Krocz ze Mną + serial, Stanley Kubrick: Odyseja Kosmiczna 2001, Lśnienie, Full Metal Jacket, Mechaniczna Pomarańcza,
"Back to the Future" z 1985, istna klasyka, nadal śmieszy i nigdy się nie nudzi, warto obejrzeć! "Widmo" z 1989, film głównie o tematyce wyścigowej, ciekawy..ale tylko ciekawy.... "Speed" z 1994, CLASSIC, "Gone in Sixty Seconds" (1974) SMASHING CLASSIC!! (30min pościgu Mustang Mach 1 vs policja!) "Indiana Jones" wszystkie części nawet 4 są świetne, bardzo dobry film, wręcz świetny! "Duel" 1972, jeden z pierwszych filmów Spielberga, trzyma w napięciu i złowrogi odgłos demonicznej ciężarówki która goni czerwonego Plymoutha Valianta z "71" przyprawia o dreszcze, no i obowiązkowo "Blade Runner" z Harrisonem Fordem...
Komentarz