Witam 
Od pewnego czasu widuję przez okno z Mojej szkolnej klasy bardzo ciekawy samochód, nie ze względu na markę lecz na sposób w jaki został przerobiony/urządzony.
Jest to dośc stary Volkswagen Golf drugiej generacji, ale nie jest to zwykły "szrot" . . . .
Duże chromowane koła, rant na felgach, pomalowany na matowo-czarny, a zresztą co będe wypisywać, poniżej kilka informacji na temat kultowych styli tunningowych:
German Style:
Jest to jeden z najprostszych styli tuningowych. Jego charakterystycznymi cechami sÄ…:
- tzw. clean look (usunięcie wszystkich emblematów, listw, bocznych kierunkowskazów, wygładzenie zderzaków itp.)
- felgi Deep Dish (z szerokim rantem) oraz opony "naciągnięte" na felgę
- wypolerowane wszystkie części silnika oraz detale
- przemyślane modyfikacje
- bardzo niskie zawieszenia
- kolory raczej stonowane, lecz niekoniecznie
Cult Style:
Jest to styl tuningowy, który oddaje hołd klasykom motoryzacji, w wyglądzie aut z tego stylu są odniesienia do lat '60 i '70, często Culty (jak nazywane są auta z tego stylu) są stuningowane akcesoriami z epoki.
Charakterystycznymi cechami Cult Style'u sÄ…:
- nawiązania do starych samochodów (felgi od Garbusa, kierunkowskazy w stylu Golfa I) bądź tuningu lat '70 i '80 (klasyczne felgi BBS'a, długa "brew" nad światłami)
- stylowe akcesoria (bagażnik z walizkami w kratę, naklejki "76" itp.)
- obowiązkowe obniżenie nadwozia
Rost:
Czyli jednym słowem kontrolowana dewastacja auta. Przez wielu jak narazie nie zrozumiany styl w tuningu . . . .
Charakteryzuje siÄ™:
- duża ilością dodatków z epoki
- licznymi (umyślnymi) uszkodzeniami, zadrapaniami
- nieodłączna jest rdza
Rat:
- malowane podkładem, czarny lub szary mat.
- gleba,
- szerokie fele i lacie,
- ciekawe dodatki, jak np.snopek siana na Caddy'lacku z Hiszpanii (opisany kiedyÅ› w Maxi Tuningu)
- wyszukane i mało spotkane obręcze
Mam nadzieję, że przybliżyłem trochę te wspaniałe kierunki motoryzacyjnej rzeźby :wink:
Pozdrawiam

Od pewnego czasu widuję przez okno z Mojej szkolnej klasy bardzo ciekawy samochód, nie ze względu na markę lecz na sposób w jaki został przerobiony/urządzony.
Jest to dośc stary Volkswagen Golf drugiej generacji, ale nie jest to zwykły "szrot" . . . .
Duże chromowane koła, rant na felgach, pomalowany na matowo-czarny, a zresztą co będe wypisywać, poniżej kilka informacji na temat kultowych styli tunningowych:
German Style:
Jest to jeden z najprostszych styli tuningowych. Jego charakterystycznymi cechami sÄ…:
- tzw. clean look (usunięcie wszystkich emblematów, listw, bocznych kierunkowskazów, wygładzenie zderzaków itp.)
- felgi Deep Dish (z szerokim rantem) oraz opony "naciągnięte" na felgę
- wypolerowane wszystkie części silnika oraz detale
- przemyślane modyfikacje
- bardzo niskie zawieszenia
- kolory raczej stonowane, lecz niekoniecznie
Cult Style:
Jest to styl tuningowy, który oddaje hołd klasykom motoryzacji, w wyglądzie aut z tego stylu są odniesienia do lat '60 i '70, często Culty (jak nazywane są auta z tego stylu) są stuningowane akcesoriami z epoki.
Charakterystycznymi cechami Cult Style'u sÄ…:
- nawiązania do starych samochodów (felgi od Garbusa, kierunkowskazy w stylu Golfa I) bądź tuningu lat '70 i '80 (klasyczne felgi BBS'a, długa "brew" nad światłami)
- stylowe akcesoria (bagażnik z walizkami w kratę, naklejki "76" itp.)
- obowiązkowe obniżenie nadwozia
Rost:
Czyli jednym słowem kontrolowana dewastacja auta. Przez wielu jak narazie nie zrozumiany styl w tuningu . . . .
Charakteryzuje siÄ™:
- duża ilością dodatków z epoki
- licznymi (umyślnymi) uszkodzeniami, zadrapaniami
- nieodłączna jest rdza
Rat:
- malowane podkładem, czarny lub szary mat.
- gleba,
- szerokie fele i lacie,
- ciekawe dodatki, jak np.snopek siana na Caddy'lacku z Hiszpanii (opisany kiedyÅ› w Maxi Tuningu)
- wyszukane i mało spotkane obręcze
Mam nadzieję, że przybliżyłem trochę te wspaniałe kierunki motoryzacyjnej rzeźby :wink:
Pozdrawiam

Komentarz