Gratuluje kolekcji, bardzo fajne hobby, tylko trzeba się przy tym napracowac nie? :wink:
Dzięki :wink: Napracować... Z pewnością jeżeli chce się uzyskać jako taki efekt :wink: Są "czarodzieje" co sklejają model w tydzień... ale jakość jest wątpliwa... Osobiście zajmuje mi to ok 2-3miesięcy, czasem nawet rok ( leń...) :mrgreen:
ja mam kilka modeli bburago, ale wtedy miałem 4-8 lat.
Teraz chciałbym się nieco poważniejszym modelarstwem. I mam do was pytanie:
Jakich narzędzi potrzeba do złożenia plastikowego modelu? Tylko Klej Modelarski i Farba?
Jakich narzędzi potrzeba do złożenia plastikowego modelu? Tylko Klej Modelarski i Farba?
do złożenia wystarczy sam klej... Jeżeli chcesz skleić w miarę porządny model to podstawowe rzeczy to:
Skalpel
Papier ścierny ( od 800 do 2500 najlepiej wodny )
Szpachlówka ( samochodowa może być jednak polecam modelarską )
Klej ( lepiej nie oszczędzać na tym pieniędzy )
Farbki ( zależy od modelu jakie i ile )
Pędzelki ( najlepiej ze 3-4 , od 00 do jakiegoś grubszego ale bez przesady )
Ostatecznie wynalazek zwany ClearFix do klejenia szyb i zmiękczacze do kalek ale nie koniecznie :wink:
Zamieszczone przez duffy20
Jakiej farby używacie? Spray, czy pędzelek?
I tego i tego, do większych powierzchni oczywiście spray, ale cała reszta pędzelek :wink:
Radził bym na początek kupić jakiś tańszy model Hellera np albo coś tego pokroju :wink:
do złożenia wystarczy sam klej... Jeżeli chcesz skleić w miarę porządny model to podstawowe rzeczy to:
Skalpel
Papier ścierny ( od 800 do 2500 najlepiej wodny ) Szpachlówka ( samochodowa może być jednak polecam modelarską )
Klej ( lepiej nie oszczędzać na tym pieniędzy )
Farbki ( zależy od modelu jakie i ile )
Pędzelki ( najlepiej ze 3-4 , od 00 do jakiegoś grubszego ale bez przesady )
Ostatecznie wynalazek zwany ClearFix do klejenia szyb i zmiękczacze do kalek ale nie koniecznie :wink:
Zamieszczone przez duffy20
Jakiej farby używacie? Spray, czy pędzelek?
I tego i tego, do większych powierzchni oczywiście spray, ale cała reszta pędzelek :wink:
Radził bym na początek kupić jakiś tańszy model Hellera np albo coś tego pokroju :wink:
Pozdrawiam :wink:
Do czego służy szpachlówka? Nie będę modyfikować karoserii, więc nie wiem czy będzie potrzebna.
Komentarz