Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Koszt założenia turbo

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Koszt założenia turbo

Tak jak w temacie.
    Kumpel z klasy kupił sobie jakiś czas temu Mazde 323f (BA) 1.8 (115KM). Ostatnio zaczął mówic, że jak sobie zarobi 2,3k zł to sobie założy turbo. Od teraz to on pierniczy a nie mówi - moim zdaniem. Cena wydawała mi się bardzo mała, ale jako że nie stoje w temacie, pytam się ile tak +/- trzeba miec na załozenie turbo?
    On coś mówił o mocy rzędu 170KM, czyli takie soft turbo moim zdaniem.
    Jak dotąd doczytałem tyle, że trzeba turbosprężarke, intelcooler (ale czy koniecznie?), przerobic kolektor, może wydech, zawory upustowe, oczywiście sterowanie... Ceny, na które wpadłem to 5k, 6k, 10k zł za całośc. Oczywiście pomijam czy silnik wytrzyma, tylko cena montażu.
    Pytam, bo chce byc mądrzejszy w tym temacie od niego (nie trawie lekko gościa)

Re: Koszt założenia turbo

Intercooler nie jest konieczny przy takiej mocy zamierzanej (170km). Lecz najistotniejsze jest że nie ma co nawet myśleć o takich operacjach w samochodach z przebiegiem powyżej 100tyś. km. Druga sprawa że różne części silnika, sprzęgło i takie tam mają określoną wytrzymałość co jest niby oczywiste jednak nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. teraz koszta. Nowa turbina kosztuje od 1300zł wzwyż, do tego często zmiana oprogramowania, kolektory, zawory ciśnienia zwrotnego(upustowe) i oczywiście robocizna. No więc praktycznie nic nie dodałem od siebie czego byś nie wiedział. Optymalnie to 8tyś zł. Wg. mnie lepiej kupić sobie coś mocniejszego.

Komentarz

Praktycznie i Teoretycznie jest możliwe uturbienie za 2-3 Tyś zł . Ludzie czasem jeżdżą po szrotach i całkiem dobrą turbinę kupują za 500zł... Resztę części zresztą też... Jak masz znajomego w warsztacie zrobi Ci to za "Flaszkę" więc robocizna to w sumie 0zł... Jeżeli mówimy o prawdziwym uturbianiu... Jak dla mnie to 20-30+ Tyś zł licząc najlepsze części i akcesoria... I oczywiście duży skok mocy... Za 2-3 Tyś... Osobiście bym nie ryzykował... Oczywiście można zostawić seryjne "graty" w silniku... jednak żywotność takiego silnika będzie baaaaaaardzo marna... Jestem zdania tego co kyjgel lepiej dorzucić te 2-3 tyś do ceny auta i kupić coś mocniejszego :wink:

Komentarz

Zamieszczone przez Biesiadnik
        Jestem zdania tego co kyjgel lepiej dorzucić te 2-3 tyś do ceny auta i kupić coś mocniejszego
        To też mu właśnie mówiłem. Za 2-3 tyś to on dużo nie zwojuje z turbo, no chyba, że w "warsztacie pana Józka ynżyniera", na tej zasadzie co opisałeś.

Dzięki koledzy za informacje - tego właśnie oczekiwałem. I znowu w dyskusji wyjdzie na moje

Komentarz

Zamieszczone przez PP89
          I znowu w dyskusji wyjdzie na moje
          Lubisz być tym na "górze"

Komentarz

Te, bez podtekstów

Poza tym jak koleś na odcinku - jak się okazało - ledwo 100m rozpędził się z 90km/h do 170km/h... Się nie dziw, że go chce zdołowac.
            Jest głupi

Komentarz

Siemka. Z zawodu jestem mechanikiem i 2 razy podjełem się założenia turbo. W golfie III 1.4 wyszło za wszystko z robocizną 3.800 zł. Drugie turbo założyłem w bmw e36 1.8 is za samo uturbienie wziełem 4.700 z tym, że tam zrobiłem jeszcze kilka modyfikacji m.in. splanowałem głowice i zmieniłem cały układ wydechowy. a moc wzrosła ze 142 km do 237 km na nie za dużym cisnieniu ale na tym turbo spokojnie można by wycisnąć prawie 300 km ale to już odbija się na żywotności silnika.

Komentarz

Moge z ciekawości zapytać, czy w tym IS'ie była grubsza uszczelka oraz jakieś kute podzespoły ? Około 100km na soft turbo to jest b. dużo. No i jeśli mierzone na westgacie to ile dmucha te turbo. I czy w tym silniku ciężko ustawić ecu pod turbo. No i jaki wydech, 2.5 cala, 3 ?
                http://mwiszniewski.carbonmade.com/
                http://motoblog.blog.pl - Najświeższe njusy i ciekawostki ze świata motoryzacji widzianej okiem szarego ludzika.

Komentarz

Zamieszczone przez Kamol89
                  2 razy podjełem się
                  W golfie III 1.4
                  za samo uturbienie wziełem
                  Już Cie lubię.

Komentarz

Dreadziu nie bij za Golfa 3 1.4, fakt, że pewnie w gazie ale to samochód dla ludu haha.
                    http://mwiszniewski.carbonmade.com/
                    http://motoblog.blog.pl - Najświeższe njusy i ciekawostki ze świata motoryzacji widzianej okiem szarego ludzika.

Komentarz

W golfie III 1.4 wyszło za wszystko z robocizną 3.800 zł
                      Wszystko czyli co? Możesz wyszczególnić, bo jestem ciekaw co zostało zrobione?
                      a moc wzrosła ze 142 km do 237 km
                      Jakiś wykresik może masz?

Komentarz

W is`ie nie użyłem kutych części. W tej chwili turbo dmucha ok. 0.7 bara. Osobiście Eco się nie zajmowałem, ponieważ nie zabardzo jeszcze to ogarnełem ale majster z mojego serwisu (Gajos Sopot) się tym zajmuje i mi pomaga. Przy turbo im większy wydech tym lepiej, właściciel bał się dać większy wydech, gdyż próbował to wcześniej bez turbo i się nieźle zawiódł, ale po uturbieniu można spokojnie dać 2.5, 3 cale i tu są 3 cale a sama końcówka wydechu ma 3.5 cala.

Jeśli chodzi o tego golfa to koleś ma do niego duży sentyment. Ma go po zmarłym ojcu. I nie chce się z nim rozstawać. Za tą cene mógłby znaleźć silnik cr6 ale wolał uturbić swój i nie ma w nim gazu.

W golfie wymieniłem przede wszystkim korektor wydechowy, pompe paliwa, świece, Uszczelke głowicy i wzmocnione śruby od głowicy. Przy wymianie turbo konieczna jest też wymiana oleju. Jeśli o czymś zapomniałem to przepraszam.

Komentarz

W is`ie nie użyłem kutych części. W tej chwili turbo dmucha ok. 0.7 bara.

Z tego co ja wiem, to bez zakucia bezpiecznie to max.0.5 bara.
                          Osobiście Eco się nie zajmowałem
                          Może Ecu, co?
                          i tu są 3 cale a sama końcówka wydechu ma 3.5 cala.
                          No tak, końcówka jest najważniejsza...
                          mógłby znaleźć silnik cr6
                          VR6 chyba
                          korektor wydechowy
                          Korektor to Ty możesz kupić swojej pannie, ale pod oczy
                          Jeśli o czymś zapomniałem to przepraszam.
                          No spoko, wybaczę Ci uprzedzenie nas przed swoją głupotą

Ps. Świecie, uchroń mnie od takich mechaników.
                          Ps2. Widzisz cmlPL - jednak odpisał

Komentarz

A mówiłem to nikt mnie nie słuchał.

Komentarz

Dreadlock za kogo Ty mnie masz? Co do tego Twojego bezpiecznego ciśnienia doładowania to chyba gdzieś to przeczytałeś i tym się sugerujesz ale wielu ma co do tego różne zdanie i doładowanie 0.7 bara wcale nie jest takie ekstremalne. A co do tych literówek to po prostu łapiesz za słówka, można czasami pomylić przycisk na klawiaturze ale już Ty się nie mogłeś domyślić. Chyba się naczytałeś czasopism o tuningu i teraz jesteś fachowiec co?

Komentarz

Pracuję...
                              X