Ja też się nie uważam za fachowca, a literówki każdemu się mogą zdarzyć. Skoro był taki temat to chciałem coś dodać od siebie i szkoda, że panuje tutaj taka fala krytyki na nowych użytkowników. Z resztą mniejsza o to...
Wiem że wpier*alam się trochę bo temat pewnie ucichł ale... :mrgreen:
Kolega wymienił wszystkie koRektory itp a co z tak podstawową rzeczą jak IC ? ( Intercooler jak by ktoś pytał )
Kolektory to na pewno wymienić musiałeś bo jak by nie było turbina to system ponownego wykorzystania spalin... Więc downpipe musiałeś zamontować i kolektor główny z mocowaniem na turbine... Co więcej... 100hp za 5000zł ? Raj człowieku ! Rozumie że dajecie gwarancje za zasadzie "Wie pan... Do bramy wytrzyma a co dalej to już Pana spawa" ? Przy tak wielkim skoku mocy TRZEBA wymienić elementy silnika na mocniejsze nie wspominając o skrzyni biegów i przeniesieniu napędu... Oczywiście są jeszcze hamulce i zawieszenie ale kto by się przejmował... Ważne że dmucha na 0.7 bara...
Golf 1,4 TUUUURRRRBBBBOOOOO :mrgreen: Koleś co się na to zdecydował gigant musi być :mrgreen:
Podsumowując... Turbo za 5000zł ? Tylko w Gajos Sopot
Golf 1,4 TUUUURRRRBBBBOOOOO :mrgreen: Koleś co się na to zdecydował gigant musi być :mrgreen:
Podsumowując... Turbo za 5000zł ? Tylko w Gajos Sopot
Nie zapomnij o pakiecie naklejek (Sparco, Toyo, Yokohama itp.) i jakims "wyczesanym w kosmos" malowaniu a'la Underkałer. Aha, do tego pakiet spojlerow od Calibry = +30% mocy.
Szczerze nie ryzykował bym zakładania turbo bez IC... Przy większej prędkości może tak ale po mieście w upale... Nie ma szans...
Jeszcze są alu dywaniki, kołpaki spinery, czaszeczki na gałkach do zmiany biegów i tych dynksach od drzwi... :mrgreen: Taki to ma z 300 kunia jak nic ... :mrgreen:
Czemu Turbo bez IC to bezsens ? Nic podobnego - poprostu nie będzie takie efektywne, przy soft-turbo, straty będą niewielkie przy jeździe, z dobrze ustawionym dolotem, ale przy ruszaniu w gorący dzień już może być strata większa. Fakty są takie, że w krajach zimnych, skandynawskich np. IC jest często zbędne. Korektory - jeden musiał być zmieniony jeśli to nie kompresor, drugi niekoniecznie - ssący moze pozostać taki sam. Też uważam, że człowiek który zrobił turbo w gofrze 1.4 to bajkopisarz, no ale co tu będe kogoś osądzał.
Komentarz