Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Motorsport News

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Re: Motorsport News

Wyniki Le Mans 2009

LMP1
    1st #9 Peugeot Sport Total ... Peugeot 908 HDi FAP ... (D. Brabham, M. Gene, A. Wurz) ... 382Laps ... 35PitStops
    2nd #8 Team Peugeot Total ... Peugeot 908 HDi FAP ... (S. Bourdais, F. Montagny, S. Sarrazin) ... +1Lap ... 32PitStops
    3rd #1 Audi Sport Team Joest ... Audi R15 TDI ... (D. Capello, T. Kristensen, A. McNish) ... +6Laps ... 33PitStops

LPM2

1st #31 Team Essex ... Porsche RS Spyder ... (C. Elgaard, K. Poulsen, E. Collard) ... +25Laps ... 27PitStops
    2nd #33 Speedy Racing Sebah ... Lola Judd ... (J. Kane, B. Leuenberger, X. Pompidou) ... +39Laps ... 33PitStops
    3rd OAK Racing ... Pescarolo Mazda ... (J. Nicolet, R. Hein, JF. Yvon) ... +57Laps ... 29PitStops

LMGT1
    1st #63 Corvette Racing ... Corvette C6.R ... (J. Magnussen, J. O'Connell, A. Garcia) ... +40Laps ... 31PitStops
    2nd #73 Alphand Adventures ... Corvette C6.R ... (Y. Clairay, X. Maassen, J. Jousse) ... +46Laps ... 29PitStops
    3rd Jetalliance Racing Gmbh ... Aston Martin DBR9 ... (L.Lichtner Hoyer, A. Muller, TH. Gruber) ... +88Laps ... 29PitStops

LMGT2
    1st #82 Risi Competizione ... Ferrari F430 GT ... (J. Melo, M. Salo, P. Kaffer) ... +53Laps ... 27PitStops
    2nd #97 BMS Scuderia Italia ... Ferrari F430 GT ... (F. Babini, M. Malucelli, P. Ruberti) ... +55Laps ... 27PitStops
    3rd #83 Risi Competizione ... Ferrari F430 GT ... (T. Krohn, N. Jonsson, E. Van de Poele) ... +59Laps ... 26PitStops

Pelna dokumentacja wyscigu na stronie:
    http://www.lemans.org/24heuresdumans/pa ... os_gb.html

Komentarz

W ostatniej godzinie wyścigu było niezłe zamieszanie Najpierw rozbite Porsche LMP2 a później płonąca Lola Mazda i sprzątanie oleju.

Liczyliście czas, który spędziliście na oglądaniu? Ja obejrzałem łącznie ponad 7 godzin wyścigu.
      i tyle..

Komentarz

A ja se tak oglądałem od 10-12, poszedłem na kompa z myślą, że wróce na końcówke... przypomniało mi sie o 16
        Nie mniej jednak troszeczke obejrzałem, PEugeoty zamiotły konkurencje, a Audi miało sporo pecha ; P
        http://najalternatywniej.blogspot.com/
        keep calm & carry on
        digart - lastfm
        ---
        REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Ja ogladalem moze z 5h wyscigu. Niestety, wspolny telewizor i kazdy chce cos ogladac

Peugeotom nalezalo sie to zwyciestwo. Audi aktualnie nie jest w najlepszej formie. LMP2 i Porsche RS Spyder z ogromna przewaga nad reszta. o bylo do przewidzenia. W GT1 cieszy mnie wygrana Corvette Racing. Szkoda, ze tylko jedna Corvette C6.R z tego teamu dojechala. Zaliczyliby dublet. W GT2 dominacja Ferrari. Gdyby nie problemy Porsche, Czerwoni nie odniesliby takiego sukcesu. Przez dlugi czas wlasnie Porsche 997 prowadzilo w GT2.

Komentarz

Obejrzałem około 10 godzin wyścigu. Niestety najciekawszego widowiska - w nocy - nie oglądałem zbyt wiele.

Zamieszczone przez thooorn
            Ja ogladalem moze z 5h wyscigu. Niestety, wspolny telewizor i kazdy chce cos ogladac
            Miałem to samo. Przez pierwsze 5 godzin wyścigu miałem "wolną chatę" więc oglądałem z kuzynem. Potem jeszcze po 22.00 obejrzałem trochę (po 24.00 położyłem się spać) i następnego dnia od 11.00 do 12.00. Finiszu niestety nie obejrzałem. Gdybym miał swój telewizor (niby mam swój, ale bez Cyfry+, tylko kanały "otwarte") z pełnym wyborem programów, obejrzałbym możliwe, że nawet cały wyścig. Ale to czysto teoretycznie, bo prędzej, czy później bym wymiękł i zasnął

W LMP1 dominacja Peugeotów. Rano było ciekawie, ponieważ problemy miało Audi i traciło na postojach przewagę nad Lola Aston Martinem. Ale jak dla mnie na tym ciekawość LMP1 się skończyła. LMP2 pewna wygrana Porsche. GT1? Komentatorzy Eurosportu żartowali, że wszyscy w GT1 będą na podium (bo już tylko 3 wozy jechały wtedy). Około godziny 12.00 również w tej kategorii mieliśmy walkę o prowadzenie między Corvettami. W GT2 było pełno Ferrari, a przy odpadnięciu Porsche wszystko było jasne. Pod względem wytrzymałościowym słabo wypadło właśnie Porsche, wszystkie wozy odpadły.

Sporo wozów odpadło też w kategorii LMP2.

Myślę, że Audi miało jakieś "sezonowe" problemy, ponieważ w 2008 Audi pokonało Peugeota (ósmy triumf Kristensena). Chętnie obejrzę Le Mans za rok i liczę na bardziej wyrównaną batalię w LMP1 :wink:

Komentarz

Startu nie widziałem, za to wyśmienicie przygotowałem się do oglądania nocnego. Godz. 20 pełen prowiant i oglądamy. O 23 skończył się popcorn ( ), cóż, trzeba było lecieć do żabki. Ok. 3-4 nad ranem urwał mi się film ( :mrgreen: ) i to by było na tyle. Potem obejrzałem już tylko finisz, jak trzy peugeoty obok siebie wjechały na metę :wink:

Komentarz

Na przyszły rok postaram się wykombinować coś w rodzaju "rozwidlenia". Czyli będę miał na moim TV wszystkie programy z Cyfry+, ale będę musiał oglądać ten program, który aktualnie leci na dekoderze (dekoder i antena satelitarna jest jedna). Ale wtedy w nocy mogę ustawić dekoder na Eurosport, zgasić telewizor, żeby rodzice mogli spać i oglądać u siebie. Tylko przełączać pomiędzy Eurosportami :wink: Bo jak jest wspólny telewizor, to naprawdę ciężko.

Ale i tak obejrzałem niemało. Szkoda tylko, że w nocy niewiele oglądałem, bo ten klimat jest po prostu the best. Na Eurosporcie relacja w nocy szła od 22.30 do 6.00 rano, czyli całą noc, aż do świtu. A świt nad Le Mans to też fajna sprawa.

Edit:

Wypadek o 19.00, o którym mówiłem:
                http://www.youtube.com/watch?v=WW1vQj1-atE

Niestety kraksy Pescarolo nie mogę znaleźć.

Komentarz

Zamieszczone przez Toyo
                  Na przyszły rok postaram się wykombinować coś w rodzaju "rozwidlenia". Czyli będę miał na moim TV wszystkie programy z Cyfry+, ale będę musiał oglądać ten program, który aktualnie leci na dekoderze (dekoder i antena satelitarna jest jedna). Ale wtedy w nocy mogę ustawić dekoder na Eurosport, zgasić telewizor, żeby rodzice mogli spać i oglądać u siebie. Tylko przełączać pomiędzy Eurosportami Bo jak jest wspólny telewizor, to naprawdę ciężko.
                  Mam coś takiego, mogłem przenieść sobie mały TV do pokoju i oglądać w łóżku, ale wolałem się wyspać
                  Transmisję od 22:30 oglądałem do 00:15.
                  i tyle..

Komentarz

Ogólnie mam w pokoju normalny, duży telewizor, tylko na "standardowej" antenie. Da się od kabla Cyfry+ zrobić "rozwidlenie" i podciągnąć je do mojego TV. Wtedy można zgasić TV w dużym pokoju, zostawić tylko dekoder ustawiony na Eurosport i oglądać na moim TV. Na przyszły rok na Le Mans postaram się zmontować coś takiego.

Zamieszczone przez duffy20
                    Mam coś takiego, mogłem przenieść sobie mały TV do pokoju i oglądać w łóżku, ale wolałem się wyspać
                    Transmisję od 22:30 oglądałem do 00:15.
                    Ja bym właśnie obejrzał więcej w nocy i to dużo (do 4 rano minimum ). Tylko po pierwsze trochę mi się chciało spać, więc po 24.00 się położyłem, po drugie właśnie problem wspólnego TV.

Ale i tak obejrzałem sporo, choć wiem, że sporo wydarzeń mnie ominęło.

Komentarz

Jeśli chodzi o Le Mans to u mnie było 24h non stop bez snu, ani zmrużenia oka. Dla mnie takie wyścigi to życie, błogi raj. Do tego dochodzi cały trening (środa - 6h) i kwalifikacje (czwartek - 4h). Niestety Warm-upu w sobotę nie obejrzałem (musiałem troche pospac, wiadomo), ale obejrzałem Le Mans Legends. W ten weekend łącznie nie spałem ok. 35 godzin. Do tego dochodzą wszystkie statystyki, dokładne śledzenie poczynań niemal kazdego zespołu, zapoznanie sie z ich samochodami itp. itd. Nawet nagrałem jakieś 5,5h godzin wyscigu na kasete (oczywiscie o róznych porach - początek, wieczór, noc, świt, ranek, południe no i końcówkę). Mógłbym tu teraz opisać moje wrażenia ale tego byłoby multum, dlatego, jak ktoś chce moze tu poruszać jakies pojedyncze wątki, chetnie pogadam.
                      A i lepiej nie pytajcie co sie ze mna działo 2 godziny po wyscigu, naprawde organizm ciężko to wytrzymuje, i tylko podziwiać tych kierowców. Za rok będzie jeszcze więcej wszystkiego, jednak przed le mans czeka mnie jeszcze Rolex at Daytona 24h ;].

Komentarz

Widzę, że zainteresowaniem tematem Le Mans jest spore. No to teraz wybór: rozmawiamy tutaj (trochę będzie spam moim zdaniem), czy zakładamy temat o LM?

AMW, kozak jesteÅ› :mrgreen:

Jak w przyszłym roku uda mi się zmontować to, o czym pisałem w poprzednich postach, to może i obejrzę nawet 20 godzin wyścigu.

Komentarz

Zamieszczone przez AMW
                          Jeśli chodzi o Le Mans to u mnie było 24h non stop bez snu, ani zmrużenia oka. Dla mnie takie wyścigi to życie, błogi raj. Do tego dochodzi cały trening (środa - 6h) i kwalifikacje (czwartek - 4h). Niestety Warm-upu w sobotę nie obejrzałem (musiałem troche pospac, wiadomo), ale obejrzałem Le Mans Legends. W ten weekend łącznie nie spałem ok. 35 godzin. Do tego dochodzą wszystkie statystyki, dokładne śledzenie poczynań niemal kazdego zespołu, zapoznanie sie z ich samochodami itp. itd. Nawet nagrałem jakieś 5,5h godzin wyscigu na kasete (oczywiscie o róznych porach - początek, wieczór, noc, świt, ranek, południe no i końcówkę). Mógłbym tu teraz opisać moje wrażenia ale tego byłoby multum, dlatego, jak ktoś chce moze tu poruszać jakies pojedyncze wątki, chetnie pogadam.
                          A i lepiej nie pytajcie co sie ze mna działo 2 godziny po wyscigu, naprawde organizm ciężko to wytrzymuje, i tylko podziwiać tych kierowców. Za rok będzie jeszcze więcej wszystkiego, jednak przed le mans czeka mnie jeszcze Rolex at Daytona 24h ;].
                          Jaki świr

Komentarz

Nie to ja jednak wymiękłem między 5 a 8 rano i w dzień czasem coś innego oglądałem, ale w sumie z 19h obejrzałem Ale najlepsza akcja działa się w nocy... koniec kropka, szkoda, że klasa GT1 nie była mocno obsadzona, przed całym weekendem liczyłem na Lambo JLOC, ale już od kwalifikacji wiadomo było, że nie przygotowali auta jak trzeba.

Komentarz

Toyo kiedyś oczywiście nie oglądałem całego Le Mans. Jak wstawałem rano to żałowałem i mówiłem: kurde tyle mnie ominęlo. Od tamtego roku oglądam takie wyścigi najwięcej jak się da, Le mans oglądam całe - w koncu Eurosport i Eurosport 2 transmitują wszystko bez przerwy. Noc ma cos to w sobie ze trudno zasnąc. Ale największe spanie wzięło mnie ok. 2 w nocy (takie niewielkie), a później to o ok. 8 rano. Nie zebym wtedy w ogóle nie kontaktował ale po prostu odczuwałem potrzebę snu.

Zamieszczone przez Koleshiya
                              Nie to ja jednak wymiękłem między 5 a 8 rano i w dzień czasem coś innego oglądałem, ale w sumie z 19h obejrzałem Ale najlepsza akcja działa się w nocy... koniec kropka, szkoda, że klasa GT1 nie była mocno obsadzona, przed całym weekendem liczyłem na Lambo JLOC, ale już od kwalifikacji wiadomo było, że nie przygotowali auta jak trzeba.
                              Wymiękłeś wtedy kiedy wszystkich kierowców dosięga zmęczenie tak więc nie dziwić Ci się.
                              No ja też bardzo żałuje ze tak nie wiele samochodów GT1 pojawiło się w tym roku. Zresztą z roku na rok ta liczba spada i komentatorzy ostrzegali ze jesli tak będzie dalej to mozemy w niedługim czasie pożegnać GT1. Ale lepiej wypluć te słowa i mieć nadzieje ze do tego nie dojdzie.
                              Równiez chciałem podziwiać Laborghini Japończyków z JLoc ale niestety oni nawet juz na treningach mieli problemy. W kwalifikacjach niestety ostatnie miejsce, a w wyścigu wycofanie się po 5 minutach jazdy i po jednym okrążeniu. Powodem ich wycofania się był problem z silnikiem ma sie rozumiec. Ale w GT1 podziwałem jazde innego zespołu, a mianowicie austriackiego JETALLIANCE i ich równie piękne, niebieskie DBR9. Oni tez mieli przygody (już na początku jako drudzy zjechali do boksu po wymianę alternatora), a poźniej w nocy często zjeżdżali i to nawet czasami długo stali w garażu. Ale ważne ze dojechali. Ich żyrandol w garażu był przezabawny, nie wiem czy ktoś zauważył, ale mieli narysowany kontur takiego żyrandola na masce samochodu .

Komentarz

Przypuszczam i mam nadzieję, że w przyszłym roku Nissan zatakuje klase GT1 z GT-Rem, ale fajnie by było jakby miał jakąś większą konkurencję

Komentarz

PracujÄ™...
                                X