Cytat z innego forum: "Po prezentacji nowej serii silnikow i oficjalnej zapowiedzi o kontynuacji prac nad nowym NSX wiemy troche wiecej.
Zwykle dobrze poinformowany Jeff z VTEC.net opisuje ciekawy rozwoj sytuacji.
Wiadomo nie wiele jak to zwykle bywa w przypadku Hondy ale jest lista pewnych i raczej pewnych informacji:
- Acura potwierdza oficialnie, ze nowy sportowy pojazd bedzie nazywac sie Acura NSX
- bedzie to auto hybrydowe
- bedzie napedzane przez benzynowa jednostke atmosferyczna ( z tego co ogloszono tydzien temu w Tokio najmocniejszy silnik moze byc 3,5l SOHC VTEC )
- naped zostanie przeniesiony na 4 kola przez zastosowanie nowej generacji systemu electric SH-AWD ( 2 silniki elektryczne kazdy przy jednym kole + jednen centralny z tego co rozumiem jakos umieszczony przy skrzyni biegow, szacowana moc z 3 silnikow elektrycznych to 95KM ale w silnikach elekrycznych nie laczymy mocy wiec te 95KM to takie teoretyczne)
- za naped ma odpowiadac dwusprzeglowa skrzynia o 7 przelozeniach ( z tego co sie da zrozumiec to nie bedzie manuala bo caly ten electric SH-AWD ma sie opierac wlasnie o zastosowanie dwusprzegla)
- body kit z ostatnich briefingow Acury ma przypominac pierwowzor conceptu z filmu The Avengers
- premiera konceptu ma zostac zaprezentowana podczas North American International Auto Show w Detroit 9 stycznia 2012r.
- orginal jest tu http://www.vtec.net/news/news-item?news_item_id=1020643"
Hmmm po kiego grzyba pchać silniki elektryczne plus baterie które są dość ciężkie... Na moje oko 3.5 Vtec wyciągnie ok 350 koni plus te szacowane 90, czyli spodziewałbym się łącznie w okolicach 440koni. Napęd na 4? Ciekawe ale kochałem NSXa MR. Skrzynia biegów poszła w stronę GTRa którego to podobno konkurentem ma być nowy NSX.
Bodykit widzę tylko z przodu i niezbyt mi się podoba, stara linia była uniwersalna i ponadczasowa, po prostu piękna. I ten charakterystyczny tył w którym się zakochałem. Ciekawe jak to wyjdzie.
Komentarz