Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Formuła 1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Re: FormuÅ‚a 1 z Robertem KubicÄ…

Honda wykupiona!

Ross Brown, były szef teamu, wykupił 100% udziałów zespołu Honda. Tym samym powstał team BrownGP. Zapełniona została luka w stawce i na starcie ponownie ujrzymy 20 bolidów.

No to życzę sukcesów i wygranych wyścigów :wink:

Komentarz

bez sensu. kolejny dziwny team.. powinny być tylko samochody takie jak w Rl, ferrari, honda, mercedes , bmw itp.

Komentarz

Zamieszczone przez Overseer
        bez sensu. kolejny dziwny team.. powinny być tylko samochody takie jak w Rl, ferrari, honda, mercedes , bmw itp.
        A niby dlaczego? BTW. Ponoć ten team będzie startował od następnego sezonu.

Komentarz

Zamieszczone przez kyjgel
          A niby dlaczego?
          Denerwuje mnie to..

Co to jest ten Williams??
          Kiedyś były same marki samochodów i było dobrze, to tylko moja opinia, ale bardziej podobało by mi się, gdyby tak właśnie było.

nie wyobrażam sobie też Np. WRC gdzie startuje "Czyż T1" w czerwonych barwach :wink:

Komentarz

Postulaty z konferencji FOTA

"Dzisiaj w Genewie odbyła się pierwsza oficjalna konferencja prasowa FOTA (Stowarzyszenie Zespołów Formuły 1), na której przedstawione zostały jednomyślnie ustalone propozycje zmian w F1 na najbliższe lata, a które dotyczą spraw technicznych, sportowych oraz komercyjnych.

Poniższe postulaty FOTA zostały jednomyślnie przyjęte przez wszystkich 10 szefów zespołów i zostały poprzedzone wielomiesięcznymi rozmowami oraz ankietą przeprowadzoną wśród kibiców.

Sprawy techniczne

2009:

- podwojenie przebiegu silnika (osiem silników na sezon),
            - Ograniczenie użytkowania tuneli aerodynamicznych i technologii CFD (Komputerowa Dynamika Płynów),
            - Silniki dostępne za 8 milionów Euro na sezon,

2010:

- Silniki dostępne za 5 milionów Euro za sezon,
            - skrzynia biegów dostępna za 1,5 miliona Euro za sezon,
            - standardowy układ KERS (z założeniem kosztów na poziomie 1 – 2 milionów za sezon),
            - Dalsze ograniczenie o 50 % prac rozwojowych nad aerodynamikÄ…,
            - określona liczbą zmian (homologacji) w konstrukcji podwozi, nadwozi i aerodynamiki podczas sezonu,
            - zakaz stosowania szerokiego wachlarza egzotycznych materiałów, w tym metali i kompozytów,
            - Standardowa telemetria i systemy łączności,

Sprawy sportowe

2009:

- Ograniczenie testów (o 50 %),
            - Nowy system punktowy (12-9-7-5-4-3-2-1), aby dać większe wynagrodzenie zwycięzcy GP,
            - Poziom paliwa na starcie, specyfikacje ogumienia i dane dotyczÄ…ce tankowania upublicznione,

2010:

- zmiana formatu kwalifikacji - Radykalne nowe możliwości zdobywania punktów ( np. jeden punkt przyznawany w mistrzostwach konstruktorów za najszybszy pit stop podczas wyścigu),
            - Dalsze ograniczenia w testach (cztery, czterodniowe testy przed sezonem jednym bolidem plus jeden pojedynczy shakedown przed sezonem),
            - ograniczenie trwania wyścigu Grand Prix (250 km lub maksimum 1 godzina i 40 minut) w zależności od zgody osób mających prawa komercyjne,

Sprawy komercyjne

2009:

- Zwiększenie zaopatrzenia w dane mediów
            - Nominacja jednego z szefów zespołów dostępnego dla potrzeb TV podczas Grand Prix,
            - Ulepszenie możliwości dla kibiców przez strony internetowe zespołów i FOTA,
            - obowiązkowa sesja rozdawania autografów przez kierowców podczas weekendów GP,

2010:

- Poprawa transmisji TV dla kibiców."

Oficjalnie: Powstaje Brawn GP

"Honda Motor Company Limited i Ross Brawn ogłosili dziś rano, że doszli do porozumienia w sprawie przyszłości byłego zespołu Honda Racing F1. Właścicielem i szefem nowego zespołu Formuły 1 Brawn GP został Ross Brawn.

Brawn GP doszedł do porozumienia z Mercedes-Benz w sprawie dostarczania jednostek napędowych. Zespół reprezentować będzie dotychczasowy skład Hondy, Jenson Button i Rubens Barrichello.

"Ostatnie kilka miesięcy było ekstremalnie trudne dla zespołu, ale dzisiejsze ogłoszenie jest bardzo przyjemnym zakończeniem wyczerpujących wysiłków, które wykonaliśmy by zapewnić mu przyszłość" - powiedział Ross Brawn.

"Po pierwsze to wielka szkoda, że po długiej pracy z Honda Motor Company nie możemy dalej współpracować. Chciałbym podziękować Hondzie za fantastyczną współpracę i wsparcie w czasie tego procesu. Chciałbym także podziękować za zaufanie naszych pracowników w Brackley. Poziom motywacji i oddania, który widziałem w fabryce zasługuje na najwyższe uznanie."

"Jestem zachwycony, że Jenson Button i Rubens Barrichello będą formować nasz skład kierowców na sezon 2009. Doświadczenie i wiedza obu kierowców wniesiona do naszego zespołu jest bezcenna, gdyż naszym celem jest nabranie tempa w możliwie najkrótszym czasie, by być gotowym na pierwszy wyścig sezonu w Melbourne 29 Marca. To będzie dla nich czwarty wspólny sezon, ich doświadczenie z naszym zespołem w Brackley, naszymi systemami i inżynierami jest prawdziwym atutem."

"Byłoby niemożliwe wymienienie wszystkich ludzi, bez których dzisiejsze oświadczenie nie byłoby możliwe, jednak chciałbym podziękować wsparciu otrzymanemu od Mercedes-Benz Motorsport, FIA (Fédération Internationale de L’Automobile), FOM (Formula One Management), FOTA (Formula One Teams Association), BERR (Departament Biznesu Wielkiej Brytanii), Bridgestone, naszym nowym partnerom zespołu i wielu fanom na całym świecie."

Zespół Brawn GP skupi się teraz na ostatnich przedsezonowych testach - w Barcelonie (9-12 Marca) i Jerez (15-17 Marca). Samochód ekipy będzie nosił nazwę BGP 001. "

zrodlo http://www.formula1.pl

Komentarz

Ograniczenie używania tuneli aerodynamicznych? Co oni ocipieli?

Komentarz

Robią wszystko aby głównie przyciągnąć publikę, bo wiedzą że oglądalność spada z roku na rok. Zmniejszenie czasu trwania wyścigu idzie właśnie w tą stronę.
                F1 w głównej mierze to już dla mnie nuda. Czasami zdarzają się wyścigi kiedy coś się na torze dzieje, ale to góra 3 na sezon. Już wolę oglądać wyścigi WTCC, które rozpoczeły sie wczoraj. Tam to jest dopiero rywalizacja!

Komentarz

Jenson Button i Rubens Barrichello będą startowali.Niby dobrze, ale poprzedni sezon im się nie udał

Komentarz

A możę ktoś powiedzieć na jakim programie można oglądać wyścigi WTCC ? Eurosportu już nie mam, więc nei wiem na czym można oglądac.
                    http://mwiszniewski.carbonmade.com/
                    http://motoblog.blog.pl - Najświeższe njusy i ciekawostki ze świata motoryzacji widzianej okiem szarego ludzika.

Komentarz

Szkoda, że to tylko postulaty zespołów, a nie projekty FIA
                      Widac, że kryzys ma jakieś odzwierciedlenie i dąży się do zmniejszenia kosztów.
                      Druga sprawa to zwiększenie widowiska... jednak tutaj te pomysły dla mnie są śmieszne Punkt za najszybszy pit stop? No dajcie spokój... Skrócenie wyścigu? O tak, zgadzam sie, ale nie o 20 minut, bo to żadna różnica.
                      WTCC też lubie za widowiskowosc - dużo aut, mało okrążeń, dwa wyścigi podczas weekendu, system dodatkowych kilogramów obciążenia dla najlepszych... to jest dobre, ale raczej w F1 będzie z tym ciężko.
                      http://najalternatywniej.blogspot.com/
                      keep calm & carry on
                      digart - lastfm
                      ---
                      REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

szaleju dostajÄ…..

12 pkt dla zwycięzcy?

Jak chcą większej różnicy to niech wrócą do 10-6-4-3-2-1

Zawsze było równo 10 i tak powinno być a nie 12

Komentarz

Wg mnie punktacja jest dobra. Spojrz na swoja. Miedzy 3 a 4 jest tylko punkt roznicy. Skrocenie wyscigu? Przyzwyczajeni jestesmy do 300km wyscigow. Nie wiem czy to przejdzie.

Co do strony technicznej to widac wyrazne cofanie sie w rozwoju. F1 jest coraz wolniejsza seria. Coraz bardziej zagrazaja jej inne wyscigowe serie. Chocby GP2... W takim tepie "rozwoju" za pare lat F1 bedzie najszybsze jedynie z nazwy. Przyszli mistrzowie beda sie scigac bolidami na poziomie dzisiejszych A1 czy F3 Euro

A wszystko to przez pazerna hiene Berniego. Obys zgnil smieciu

Komentarz

tiaa F1 przestała być królową w 2004-2005 roku ...

tak w ogóle, to skrócenie wyścigu... wolałbym wydłużenie, bo i tak trzeba czekać dwa tygodnie, a tu co? godzinka i do domu?

A Bernie jest stary, trzęsie dupę o stołek i robi wszystko, by się na nim utrzymać ...

Komentarz

Zamieszczone przez cmlPL
                              A możę ktoś powiedzieć na jakim programie można oglądać wyścigi WTCC ? Eurosportu już nie mam, więc nei wiem na czym można oglądac.
                              Z tego co wiem to WTCC transmituje tylko telewizja EUROSPORT, ale nie wiem jak to jest na zagranicznych kanalach. Pewnie raczej nie. Ale to też zależy, jaki masz pakiet. Bo skoro nie masz eurosportu to trudno zebyś miał jakis inny dobry sportowy .

Komentarz

SopCast + http://www.rojadirecta.com

Komentarz

PracujÄ™...
                                X