Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Formuła 1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Re: Formuła 1 z Robertem Kubicą

Na ESPN Classic od czasu do czasu leca relacje z sezonow F1 z lat 70'... Szczerze mowiac, wieksza przyjemnosc sprawia mi ogladanie tamtych bolidow, wyscigow, torow niz aktualne. Tyle wielkich slaw, wielkich nazwisk, wspaniale tory, pasjonujace wyscigi i piekne bolidy...

Ta walka, te drifty na prawie kazdym zakrecie... i mnostwo awarii :mrgreen: Takie to wszystko jakby z kamienia lupanego. Grubo ciosane. Te bolidy ze znikoma przyczepnoscia, okragle kierowniczki jak w gocartach i facecik machajacy choragiewka na srodku drogi, modlacy sie o to, zeby go ktorys z bolidow nie przejechal... Ale mnie sie to podoba i pewnie nie tylko mnie.

Mnostwo wspanialych torow, ktore przepadly. Teraz wszystko opiera sie na obliczeniach i chirurgicznej precyzji. Tory projektowane w 3dsmax'ie...

Komentarz

Nie tylko Tobie. I mnie przyjemnie się patrzy na takie wyścigi. Achh te nazwiska.. Stewart, Fittipaldi, Lauda, Depalier, Peterson, Andretti, Ickx. No.. było ich trochę. Niestety wtedy minusem były pożary przy bele uderzeniu.

Komentarz

np Peterson na Monzy w swoim piekielnie szybkim Lotusie...

Komentarz

Peterson by przeżył (być może jeszcze dziś opowiadałby o tamtych czasach), gdyby nie powikłania pooperacyjne, gdy usuwali mu odłamki kostne i składali nogi.

Ogólnie fajnie tak przenieść się w czasie. Niegdyś na TVN Turbo często były programy o F1 z lat 60 i 70, o historii Le Mans. Pamiętam jak pokazywali słynne GP Monaco, wspaniałe jazdy Bruce'a McLarena, Grahama Hilla, Sterlinga Mossa. Były też skróty z sezonów lat 70, ale to już w mniejszych dawkach. Jednak jeśli chodzi o F1 w przedziale 1950-1988, to najlepsze wrażenie zrobiły na mnie jednak lata 70, głównie pierwsza połowa i może jeszcze sezon 1976 i wspaniała walka Jamesa Hunta Nikki Laudy.

Komentarz

Często leciały takie programy.A teraz to jakieś nie wiadomo co

Czy wiecie że, urządzenia służące do tankowania bolidów zostały "zapożyczone" z lotnictwa.

Komentarz

W ogóle w F1 jest sporo ciekawostek:
              - Bolid F1 dzięki skrzydłom i dyfuzorowi generuje taką siłę docisku, że mógłby pędzić po suficie.
              - Silnik F1 należy do jednych z najbardziej paliwożernych - pali około 70-80 l/100 km.
              - Gdy w latach 80 wprowadzono tzw. "erę turbo", silniki w bolidach miały moc rzędy 1000 koni mechanicznych.
              - Paliwo współczesnej F1 niewiele różni się od tego, jakie tankujemy do swoich samochodów.

Odnośnie historii:
              http://www.youtube.com/watch?v=6IfKptzLWck

Czyż nie wygląda to fajnie? I jeszcze do tego Green Hell :wink:

Komentarz

Zamieszczone przez Toyo
                Jednak uważam, że najszybsze na tą chwilę jest BMW Polaka.
                Może i jest, ale to nie bolid jest najważniejszy, tylko kierowca. Chociaż bolid też ma swoje znaczenie. Wyobraź sobie, że Kubicę przenieśli do Ferrari, bądź do Mclarena. Same 1-sze miejsca. Albo jakby go przenieśli do np. STR Ferrari. Sam pomyśl
                :wink: :wink:
                ludzi uważa, że najważniejsza jest grafika. Jeśli należysz do tych , wklej to w swój podpis.

Komentarz

Zamieszczone przez janm7
                  Albo jakby go przenieśli do np. STR Ferrari
                  No chyba żartujesz.

Zamieszczone przez janm7
                  Wyobraź sobie, że Kubicę przenieśli do Ferrari, bądź do Mclarena. Same 1-sze miejsca.
                  Może i tak, ale w poprzednich sezonach. Teraz Ferrari i McLaren nie są już bezkonkurencyjni. Nawet spadli na środek stawki.

Ogólnie jak dotąd znaczenie miał w większości boild (patrz: Hamilton). Jednak na ten sezon przeprowadzono w większości pozytywne zmiany, które spowodowały, że nie ma już jednego konkretnego faworyta. Jest ich wielu i do tego grona należy też Robert Kubica co udowodnił będąc najszybszym kierowcą w GP Australii.

Osobiście uważam, że na tę chwilę Robert w tym BMW może wygrywać wyścigi, bo pokazał, że jest w stanie walczyć z BrawnGP. Ogólnie odniosłem też wrażenie, że KERS wcale nie daje korzyści, bo większość kierowców wyposażonych w ten system nie mogła nawiązać skutecznej walki z tandemem Button-Vettel-Kubica-Barrichello.

P.S. Wyścigi z lat 60-70 niestety nie miały postojów w boksach i na pewno nieco zaniżało to widowisko. Ale i tak były to emocjonujące spektakle.

Komentarz

Widziałem wyścig w Australii na Albert Park ... i ... stwierdzam ,że ogólnie wyścig bardzo ciekawy ,oprócz jednego minusa ,Kubica niedojechał ,ale plus ,że Vettel dostał karę 50 tysi euro i 10 pozycji niżej ,sami zobaczcie :

- Ze względu ,że 80% użytkowników ,które miało film z momentem Vettela i Kubicy zostały usunięte
                    http://www.youtube.com/watch?v=m2ri2527I0E&fmt=18 [kiepska jakość ,ale wątpie czy lepszą znajdziecie]

z innej witryny
                    http://patrz.pl/filmy/robert-kubica-vs- ... ia-2009-f1

pozostałe 4 były ,ale niedziałają , pogwałcenie praw Formula One Managment ,czyli został tylko ten jeden jedyny.

Wywiad po wyścigu w Australii
                    http://www.maxior.pl/film/97126/Wywiad_ ... _Australii
                    http://www.maxior.pl/film/124590/Wywiad ... _Australii
                    Triatlonu LFS na demo < ZAPISY do 30 października!

Komentarz

Ostatnio kompletnie im odbilo na tle tych praw... Usuwaja wszystko, a potem gdy czlowiek chce sobie cos zobaczyc to nie ma gdzie W dupie mam taka polityke...

Komentarz

Do niedawna sądziłem, że YT wrzuciło nieco na luz, bo nadal większość clipów, skrótów meczy i wyścigów można było oglądać. Ale jednak YT wznowiło "plan samozniszczenia"

Póki co jeszcze można oglądać najciekawsze skróty meczy, wyścigów, ale można się spodziewać, że ich liczba będzie regularnie maleć.

Komentarz

Chcialem zobaczyc start wyscigu bo... przyznaje... zaspalem 5min. I co? Nie mozna bo ktos zgwalcil prawa F1. Wlaczylem telewizor, gdy (chyba) Kov i Hei odbywali przymusowy postoj w boksach. Dopiero po wyscigu na jednym z portali przeczytalem skrot wydarzen. Wiadomo. To nie to samo, co zobaczyc na wlasne oczy.

Komentarz

Heh. Ja o 6 rano już po popcorn zapinałem do sklepu

Komentarz

A ja kulturalnie sobie wstałem o 7.30, tak dla "bezpieczeństwa". Włączyłem Polsat, spacer do kuchni w celu uzupełnienia płynów ( ) i z powrotem. A potem tylko wspaniały (nie do końca) wyścig.

Największe emocje odczuwałem, gdy Robert brał Vettela na dojściu do konfiguracji prawy-lewy. Z jednej strony wołałem "dawaj Robert, dawaj!", a z drugiej miałem 80% pewności, ze tak się to skończy. Gdy Robert odkleił się od Vettela z połową skrzydła, to miałem nadzieję, że da jakoś radę dojechać te dwa kółka. Jednak gdy zobaczyłem jak rozbija się zakręt później to tylko mimowolnie padłem na łóżko z trudem powstrzymując wielkie "KU*WA!!!" (rodzice byli w pokoju obok).

Komentarz

Ja byłem sam na chacie, ale moja złość ograniczyła się do wypier*olenia miski z chipsami na podłogę

Też myślałem, że da radę dojechać, ale jak sam Robert wspomniał, nie wiedział, że nie ma spojlera i nie spodziewał się podsterowności, dlatego wypadek.

Komentarz

Pracuję...
                                X