Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Formuła 1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Re: Formuła 1 z Robertem Kubicą

Robert Kubica oficjalnie w Renault

Zespół Renault F1 potwierdził oficjalnie, że Robert Kubica będzie ścigał się w barwach ekipy od sezonu 2010.

Renault określiła Polaka, jako jednego z najbardziej utalentowanych kierowców w Formule 1, który dowiódł swoich umiejętności wygrywając wyścig w Kanadzie i walcząc o mistrzowski tytuł w zeszłym sezonie.

"Jesteśmy bardzo podekscytowani zatrudniając Roberta w zespole Renault F1 Team od przyszłego roku" - powiedział Bob Bell. "Od debiutu w 2006 roku Robert był na naszym radarze jako jeden z najbardziej utalentowanych kierowców jego generacji, czego już dowiódł."

"Wspaniale jest mieć go w jednym z naszych samochód na przyszły sezon. Renault ma wysokie ambicje i wiarę na przyszłość dla zespołu, a czuję, że Robert może odegrać dużą rolę w ich wypełnianiu."

Robert Kubica także jest zadowolony z przejścia do Renault.

"Jestem bardzo zadowolony, że dołączę do Renault w sezonie 2010. Mam specjalne powiązania z tym zespołem, gdyż w 2005 wygrałem World Series by Renault.To dało mi szansę na test z zespołem w Barcelonie, który doprowadził do mojego debiutu w Formule 1."

"Dzielę z Renault mocną zwycięską mentalność i czuję się komfortowo z ich otwartą i przyjacielską atmosferą. Jestem bardzo umotywowany i optymistyczny, że wspólnie możemy być na czele stawki w przyszłym roku i miejmy nadzieję walczyć o mistrzowski tytuł."

http://www.formula1.pl

Komentarz

Bardzo się cieszę, że trafił do Renault. Co prawda w tej chwili na Renault większość ludzi patrzy pod kątem oszustów, jednak ja patrzę tak tylko i wyłącznie na Flavio Briatore i w pewnym stopniu na Piqueta Jr. Renault nadal jest dla mnie dobrym i przede wszystkim NORMALNYM teamem.

Teraz Kubica nie powinien mieć dodatkowych atrakcji w postaci przetrzymywania na postojach, odwrotnie założonych kół, czy różnych ustereki, które o dziwo trapiły tylko jego. Heidfeld przez cały okres w BMW miał może 2 - 3 awarie i tylko raz partacze zepsuli mu wyścig na postoju.

W Renault powinien mieć wsparcie teamu, na co w BMW mógł liczyć niezbyt pewnie. W dodatku wreszcie będzie miał szansę być liderem zespołu, jeśli będzie na to zasługiwał. A nie jak w BMW - powinien być liderem, bo wyraźnie był szybszy od Heidfelda. Jednak zespół wolał pchać do przodu Nickusia

Więc ogólnie ten team powinien być dla Kubicy dobrym wyborem. Nawet gdyby, to osobiście wolałbym zaliczać tyły w normalnym teamie, który chce wrócić do gry, który się rozwija. A nie jak idioci z BMW.

Komentarz

A Quick Nick gdzie polezie? Williams? Toyota? Mam nadzieje, ze nie Renault.

Renault musi poszukac dobrych sponsorow. Wielcy gracze odeszli, a na samych dotacjach z koncernu chyba daleko nie zajada.

Komentarz

Właśnie o tym zapomniałem wspomnieć. ING woli wspierać reprezentację Holandii, niż Renault. Ciekawi mnie, kto będzie ich sponsorował i czy zmienią malowanie bolidu. Malowanie z sezonów przed 2007 bardziej mi odpowiadało.

Komentarz

Malowanie to juz druga sprawa. Moga jezdzic nawet i zielonym bolidem w fioletowe grochy. Najwazniejsze jest zaplecze finansowe. Nie ma kasy = nie ma nowych czesci = nie ma wynikow.

Komentarz

Heidfeld: byłem i jestem szybszy od Kubicy

Nick Heidfeld wyraził swoją frustrację z faktu, że jego obecny kolega zespołowy Robert Kubica zapewnił już sobie miejsce w Renault, podczas gdy on sam nadal rozgląda się za posadą na sezon 2010.

Kubica jest obecnie jednym z bardziej cenionych kierowców Formuły 1, choć w tym sezonie zdobył jak dotychczas zaledwie dziewięć punktów w porównaniu do piętnastu Heidfelda. W kwalifikacjach sytuacja jest dość wyrównana, jako że na 15 rozegranych sesji Heidfeld siedmiokrotnie pokonał Kubicę.

„Jeśli chodzi o odbiór opinii publicznej, to jestem za kierowcami, którzy nie są tak dobrzy, jak ja” – powiedział 32-letni kierowca niemieckiemu magazynowi Auto Motor und Sport. W ubiegłym roku Heidfeld miał spore trudności, ale w 2007 roku była odwrotna sytuacja i wtedy to mało doświadczony Kubica uzyskiwał gorsze rezultaty.

„W sezonie 2007 byłem szybszy od Roberta i tak jest też obecnie, ale wszyscy mówią tylko o roku 2008” – dodaje Heidfeld. „Spodziewałbym się, że zdrowy rozsądek zostanie zachowany w Formule Jeden, ale niestety na twój wizerunek nie składają się tylko liczby”. Niemiec potwierdził, że nie ma jeszcze kontraktu na przyszły rok, ale dodał, że ma „kilka opcji”. Sugeruje się, że jego pierwszym wyborem jest pozostanie w zespole z Hinwil, jeśli nowi właściciele otrzymają zgodę na starty.

źródło: http://www.f1wm.pl/

Komentarz

Albo mu odbiło, albo w dramatyczny sposób próbuje znaleźć posadkę w jakimś teamie...

Komentarz

Niemiec jak to niemiec . Zawsze się wywyższa , jest zazdrosny o Kubikę i tyle

Komentarz

Glupota ludzka nie zna granic, a egocentryzm niektorych nacji powinni mierzyc w latach swietlnych.

Edit 13:46 14.10.2009

Williams rozwiazuje kontrakt z Toyota. Od przyszlego sezonu jednostki od innego dostawcy. Cosworth lub Renault. Wg mnie lepiej dla Williamsa bedzie podpisanie kontraktu z Renaultem. Silniki Coswortha do najlepszych nie naleza. Jesli by sie zgodzil na nie to mielibysmy klasyczny przypadek wpadniecia "z deszczu pod rynne".

Komentarz

Tak... jadąc McLarenem a nie rozpadającym się BMW...
                      1+1=10

Komentarz

Nie rozumiem Twojej wypowiedzi.

Edit:
                        http://www.youtube.com/watch?v=ikvjwBEY ... r_embedded

Bruno Senna na torze Yas Marina. Pierwszy oficjalny test na nowym obiekcie.

Komentarz

Ogólnie odnoszę pozytywne wrażenie co do nowego obiektu. Ale póki co nic więcej nie mogę powiedzieć, jaki tor jest naprawdę można powiedzieć dopiero po wyścigu.

Komentarz

Tor jest ok. Jest pare miejsc do wyprzedzania. Ciekawy obiekt.

Wyniki z piatkowych sesji treningowych:

P1:
                            1 M.Webber Red Bull 1:12.463 28
                            2 R.Barrichello Brawn GP 1:12.874 31
                            3 S.Vettel Red Bull 1:12.932 26
                            4 H.Kovalainen McLaren 1:12.989 24
                            5 L.Hamilton McLaren 1:13.048 24
                            6 K. Nakajima Williams 1:13.067 21
                            7 J.Button Brawn GP 1:13.141 28
                            8 N.Rosberg Williams 1:13.147 23
                            9 A.Sutil Force India 1:13.232 22
                            10 K.Raikkonen Ferrari 1:13.321 23
                            11 J.Trulli Toyota 1:13.326 26
                            12 N.Heidfeld BMW Sauber 1:13.464 27
                            13 S.Buemi Toro Rosso 1:13.503 24
                            14 R.Kubica BMW Sauber 1:13.563 24
                            15 G.Fisichella Ferrari 1:13.619 23
                            16 F.Alonso Renault 1:13.787 28
                            17 V.Liuzzi Force India 1:13.829 26
                            18 K.Kobayashi Toyota 1:14.029 27
                            19 J.Alguersuari Toro Rosso 1:14.040 38
                            20 R.Grosjean Renault 1:14.173 23

P2:
                            1 F.Alonso Renault 1:12.314 27
                            2 S.Buemi Toro Rosso 1:12.357 45
                            3 R.Barrichello Brawn GP 1:12.459 38
                            4 M.Webber Red Bull 1:12.514 41
                            5 J.Button Brawn GP 1:12.523 45
                            6 J.Trulli Toyota 1:12.605 37
                            7 S.Vettel Red Bull 1:12.611 45
                            8 N.Rosberg Williams 1:12.633 42
                            9 A.Sutil Force India 1:12.720 35
                            10 L.Hamilton McLaren 1:12.749 39
                            11 R.Grosjean Renault 1:12.806 27
                            12 R.Kubica BMW Sauber 1:12.862 39
                            13 K.Kobayashi Toyota 1:12.869 40
                            14 K. Nakajima Williams 1:12.929 41
                            15 N.Heidfeld BMW Sauber 1:12.948 38
                            16 V.Liuzzi Force India 1:12.950 36
                            17 H.Kovalainen McLaren 1:12.992 39
                            18 K.Raikkonen Ferrari 1:13.026 42
                            19 J.Alguersuari Toro Rosso 1:13.041 40
                            20 G.Fisichella Ferrari 1:13.275 38

Pogoda zmienna. Raz sucho, raz pada. Prognozy na Qual i wyscig... deszcz.

Komentarz

Ale teraz deszcz gnoił tam na torze :wink:

Komentarz

Cieszmy się, że sesja w ogóle się zaczęła. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby została odwołana, warunki są wyjątkowo fatalne.

Po Q1 mamy już sensacyjne rozstrzygnięcia. Hamilton i Vettel poza grą. Dla tego drugiego to najprawdopodobniej koniec marzeń o mistrzostwie. W grze pozostają już tylko Button i Barrichello, choć myślę, że jutro Jenson będzie się cieszył.

Za minutę start Q2, wreszcie

Edit: I znowu czerwona flaga, kraksa Liuzziego. Również spin Nakajimy. Wydaje mi się, że czerwona flaga będzie się pojawiać także w Q3.

Komentarz

Pracuję...
                                X