Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Komputer vs PS3

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Temat jest komp vs PS3 wiec nie ma sensu szukac przewagi nad PSXem.

Majac PS3 grasz w gry przez nastepne 8 lat nie robiac nic poza wlozeniem plyty i odpaleniem gry..

Grajac przez najblizsze 8 lat na kompie 3 razy zmieniasz karte graficzna, 2 razy procka i plyte i pewnie raz system operacyjny. Martwisz sie o aktualnosc steronikow i dobor ustawien sprzetu.. Przez te 8 lat pakujesz w sprzet tyle ze spokojnie wystarczylo by ci na nextgena PS4 (gdy PS3 zacznie odstawac od PieCow) i regularna wymiane lampy w projektorze ktorego uzywasz do grania..

Magia konsoli polega na tym ze oszczedza ci ona te wszystkie nerwy ktore psuje komp.. Typowy konsolowiec nie sledzi benchmarkow i nie przedziera sie przez tony recenzji by wybrac sprzet ktory najlepiej pociagnie najnowsze gry.. Nie martwi sie timingami pamieci i kompatybilnoscia podzespolow, poprawnoscia sterownikow, iloscia fps, przegrzewaniem sie procka... zmianami standardow, canami komponentow.. i na koniec problemami z odpaleniem gry (kolorem wiatraka, gumkami pod twardym tym bardziej)

Dla mnie kompy do grania skonczyly sie gdy umarla Amiga. Gdy po latach bylem zmuszony (ach ten postep cywilizacyjny) do dzialania na PC przyznalem ze faktycznie te blaszaki nie sa takie zle.. ale gdy tylko probowalem zaadoptowac je do grania dawna opinia (amigowca) powrocila...

Kiedys granie na komputerze nie bylo tak meczace jak teraz. To dopiero pecety zrobily z tego udreke. I nie dziw sie Kamil ze ludzie wola starego PSXa. Spora czesc wychowala sie na grach ktore mimo wlasciwie braku grafiki potrafily dac radosc jakiej dzis niewiele tytulow dostarcza.. I fakt ze PieC dogoni z czasem dana generacje konsol pod wzgledem grafiki jest rzecza drugoplanowa. A sama proba porownywania gier "po grafice" wlasnie dlatego jest irytujaca..

PSX to rok 1995.. PieCe chodzily na WinNT (pojawia sie Pentium 133MHz)
    PS2 to polowa roku 2000.. PieCe chodza na win98SE (Pentium3 ociera sie o 1GHz)
    PS3 Przezyje obecne kompy tak jak robily to poprzednie modele..

I to wszystko bez srubokreta w dloni
    Konsola to wygoda, PieC to zmartwienie.
    maruda
    A-spec 17,839 km

Komentarz

Zamieszczone przez Kamil 12
      Zamieszczone przez Serwer
      Jak to chyba tylko u mnie? A co to sie gra czymś różni? No ludzie... Najwyższe ustawienia, a i tak model samochodów z GT4 bije ją te z NFSa na głowe. A tak btw. jeśli w NFSu2 jest bdb grafika to ja nie wiem w co ja gram... chyba gry z przyszłości.

Moderator Serwer
      1.Znasz coś takiego jak ustawienia na karcie graficznej? Tam ustawiasz wygładzanie itp itd. Mam wszystko tam na full.
      2.Nie bije na głowe. Jakoś jak grałem u qmpla w GT4 to nic specjalnego...
      3.Ogólnie jest bdb grafa, nie do niej żadnych technicznych zastrzeżeń...Może nie ma dużo fajerwerków, ale jest wporzo.
      4.A czemu jak jesteś takim konsolowcem to grasz w U2 na kompie? I poco ci komp, który ciągnie U2 na full detalach?
      1. Nie mam zamiaru kombinować z kartą graficzną. Powinienem ustawiam parametry i tyle. Jeśli takie coś jest, to kolejny minus za to, że trzeba znowu z czymś kombinować.
      2. Chyba w GT4 nie grałeś. Albo teraz udajesz, że masz rację. Zresztą prawie zawsze tak robiłeś gdy wiedziałeś, że coś jest i tak lepsze. Kłamałeś twierdząc źle. Tym razem nie jest inaczej. Grafika w NFSU2 jest tak biedna, że nie śmiałbym jej nawet do tej z GT porównywać.
      3. A grałeś chociażby w Dirta? Albo... Battlefield 2? Wiem, że to gry z innej półki, ale to one mają bdobrą grafę(Dirt ma chyba najlepszą grafę w grze, w którą grałem, oceniłbym ją jeszcze wyżej niż bdb). NFSU2 ma po prostu SŁABĄ grafikę. Nie ma się czym podniecać. I te taxówki skopiowane z jedynki... Kanciaste jak by były za pomocą kawałków prostej blachy zrobione.
      4. Grałem. 3-4 dni bo mnie naszła ochota. Jak to po co mi taki komp? Przecież tu nie trzeba cudów. Zwykły komputer sprzed 2-3 lat to uciągnie... 2 lata temu kupiłem części do komputera i błąd zrobiłem. Ale człowiek właśnie na nich się uczy.

Moderator Serwer

Komentarz

Zamieszczone przez Serwer

1. Nie mam zamiaru kombinować z kartą graficzną. Powinienem ustawiam parametry i tyle. Jeśli takie coś jest, to kolejny minus za to, że trzeba znowu z czymś kombinować.
        2. Chyba w GT4 nie grałeś. Albo teraz udajesz, że masz rację. Zresztą prawie zawsze tak robiłeś gdy wiedziałeś, że coś jest i tak lepsze. Kłamałeś twierdząc źle. Tym razem nie jest inaczej. Grafika w NFSU2 jest tak biedna, że nie śmiałbym jej nawet do tej z GT porównywać.
        3. A grałeś chociażby w Dirta? Albo... Battlefield 2? Wiem, że to gry z innej półki, ale to one mają bdobrą grafę(Dirt ma chyba najlepszą grafę w grze, w którą grałem, oceniłbym ją jeszcze wyżej niż bdb). NFSU2 ma po prostu SŁABĄ grafikę. Nie ma się czym podniecać. I te taxówki skopiowane z jedynki... Kanciaste jak by były za pomocą kawałków prostej blachy zrobione.
        4. Grałem. 3-4 dni bo mnie naszła ochota. Jak to po co mi taki komp? Przecież tu nie trzeba cudów. Zwykły komputer sprzed 2-3 lat to uciągnie... 2 lata temu kupiłem części do komputera i błąd zrobiłem. Ale człowiek właśnie na nich się uczy.

Moderator Serwer
        1.Przykro mi. To jest takie łatwe, że ja jako pięciolatek potrafiłbym to zrobić. Zeszło mi w ustawieniach na tym 3 minuty.
        2.Uwierz mi że grałem...Pozatym skąd się biorą gołe pixele na screenach z GT4?
        3.W DIRTa nie grałem, ale mam taki zamiar. Kumpel chyba ma oryginałą to sobie pożyczę.
        4.No nie wiem. Miałem czteroletniego kompa, coś w nim wymieniłęm, a grafę miałem na min...
        5.Dla mnie wymiana częsci to nie problem. Przykłąd - sprzedaję starą kartę graficzną, rodzce mi dopłącają i już mam na nową :wink: Pozatym umówiłem się z rodzicami, że jak będzie potrzeba to będziemy na bieżąco modernizować komputer. Jeśli wszystko będzie do wymiany - kupujemy nowego. Tak samo było po starym, bo w nim wszystko do wymiany było
        http://swiftclub.pl/ Aktualnie:
        GranTurismo 1 NTSC-J 100% PAL 100%
        GranTurismo 2 NTSC-U 98.2%
        GranTurismo 5 99%
        GranTurismo 6 100%

Komentarz

1. Ja się po prostu na komputerach nie znam zbytnio...
          2. Dobrze, pixele są. W każdej grze. Widać je na screenach z GT4, ale jak jedziesz to chyba ich nie widać? Warto zaznaczyć, że wychodzą tylko w Photo Mode, ale to nie dla tego trybu został stworzony ten tytuł. http://members.home.nl/j.vandenbelt/nfsu2.jpg jak widać to w NFSU2 widać pixele bardziej niż w GT4 http://img92.imageshack.us/img92/8496/mworiginal2ar.jpg

3. Zagraj. Świetna gra :wink:
          4. Ja wymieniłem komputer 2 lata temu na nowe części, ale już na starym (256 mb ram, 64 mb grafika) chodził mi normalnie na 3/4 ustawień.
          5. Jak chcesz, tylko, że w komputerze zawsze coś dopłacasz. W każdej części oddzielnie. W PS3 nic nie wymieniasz. Kupujesz raz na 6-7 lat bez zmian, a grafika i tak cieszy bo jak widać, po przykładzie PS2, 7 lat temu i do teraz ma grafikę taką jak na wielu grach komputerowych

Moderator Serwer

Komentarz

I właśnie Kamilek dałeś po sobie znać, że jesteś czysto subiektywnym PC-maniakiem. Nie musiałeś nawet odpowiadać na moje pytania. Wszystko to, co napisał Kauris, jest krótkim, ale treściwym podsumowanie i powinno Ci "rozjaśnić umysł", odblokować obiektywne myślenie, odsłonic klapki na oczach. Jak widać tak się nie stało, i to dobiło gwóźdź do Twojej PC-trumny

To co chciałem napisać, napisało juz pare osób, więc nie pozostaje mi juz nic, jak tylko płakać, bo śmiać się już nie ma z czego...
            Ciebie już nic nie zmieni...

Konsole zawsze będą górować nad komputerami w grach, a komputery zawsze będą pomagać w pracy lepiej niż konsole, tak było, jest i będzie, inteligentni to zrozumieli, reszta... no cóż, będzie tkwiła w miejscu.

Komentarz

Serwer - ten ktoś musiał mieć grafę do dupy ustawioną. Zobacz sam:
              GranTurismo 5 99%
              GranTurismo 6 100%

Komentarz

Możliwe. W każdym bądź razie tak to u mnie wygląda na najwyższych ustawieniach.

Według mnie to stawiam, że to jednak nie ma szans w porównaniu graficznym GT4 vs NFSU2...

Moderator Serwer

Komentarz

Ale na moim screenie ma.
                  Zależy kto ma jaką kartę - na starszych może w menu widzisz że masz "full detale", ale niektóre efekty nie działają.
                  Pozatym dzisiaj odpaliłem Sege GT na emulatorze Dremacasta bez problemu. Góra za rok będe mógł (jakwymienię coś w kompie) pograć w gry z PS2 ne emu.
                  GranTurismo 5 99%
                  GranTurismo 6 100%

Komentarz

Zamieszczone przez Kamil 12
                    Ale na moim screenie ma.
                    Zależy kto ma jaką kartę - na starszych może w menu widzisz że masz "full detale", ale niektóre efekty nie działają.
                    Pozatym dzisiaj odpaliłem Sege GT na emulatorze Dremacasta bez problemu. Góra za rok będe mógł (jakwymienię coś w kompie) pograć w gry z PS2 ne emu.
                    Eh... Widze, że kombinujesz jak możesz. Powiedzmy sobie wprost. Grafika z GT4 jest lepsza niż w NFSU2. I tyle...

Komentarz

Z tego co słyszałem to do emulacji ps2 potrzebny jest baaaardzo dobry komputer :> Aby emulowac gry z psx trzeba mieć procesor 2.0-2.4 ghz no, ale psx to 30 mhz konsola a ps2 300mhz wiec można sobie ułożyc proporcje i pomarzyć

I wtrące się, o gustach sie nie dyskutuje lepiej już porównać z ilu poligonów są zrobione autka. No i np w jaki sposób je modelowano bo z tego co wiem to modele w GT4 zostały przeskanowane z modeli (ala burago? )

Komentarz

Zamieszczone przez exeqtor
                        No i np w jaki sposób je modelowano bo z tego co wiem to modele w GT4 zostały przeskanowane z modeli (ala burago? )
                        Widać chyba najgorszych tych modeli nie mają...

Komentarz

Ale na moim screenie ma.
                          wrzuć fotki z jazdy, to popatrzymy czy ma...

Komentarz

Tak bez obrazy, ale przyznaj szczerze, że zrobiłeś czarny, żeby nie było pixeli widać :wink:

Moderator Serwer

Komentarz

Zamieszczone przez PP89
                              Ale na moim screenie ma.
                              wrzuć fotki z jazdy, to popatrzymy czy ma...
                              GranTurismo 5 99%
                              GranTurismo 6 100%

Komentarz

Dla Kamila swiat PC i WINDOWS to srodowisko na ktorym sie wychowal. Trudno mu przyjac do wiadomosci ze wyzej wymieniona para to nie jedyny standard jaki istnial na swiecie. Dla niego cale to grzebanie w sprzecie, ustawieniach i kieszeni rodzicow jest NORMA. Norma tak silna ze odrzuca Linuxa, przewage konsol i kazda inna pewnie mozliwosc. Troche to przykre bo granie w gry nigdy nie bylo tak kloptliwe jak na PC.

"Gora za rok" bedziesz mogl pograc w gry ktore dzialaja na sprzecie z czasow gdy hi-endem byl pentium3 800MHz czy Duron 600MHz a przecietnego uzytkownika bylo stac pewnie na max 400MHz. Zobacz jaki postep musial sie dokonac by blaszaki zaczely dorownywac PS2.. A gdzie tu do PS3

przepraszam za tak wielki obrazek ale nie moglem sie oprzec
                                maruda
                                A-spec 17,839 km

Komentarz

Pracuję...
                                X