Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Do U know this? Ciekawostki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Do U know this? Ciekawostki

Wiecie o tym ze jednym z kierowcow Pescarolo tego bialego byl Sebastian Loeb?

Info:Temat zalozony w celu podawania ciekawostek zwiazanych z motoryzacja i GT also :wink:
    Mam nadzieje ze temat bedzie tasiemcowy

Ciekawe

Fajny temat

Wiecie , że w F1 podczas hamowania przez kilka sekund hamulce nagrzewaja się do temperatury 1000 stopni??

Komentarz

wiecie, ze Monocoque wytrzymuje czołowe uderzenie o sile ponad 20 ton??
      Monocoque wytwarzane są z włókien węglowych – kompozytowego materiału dwa razy wytrzymalszego od stali, ale pięciokrotnie lżejszego. Jak wiadomo, w Formule 1 liczy się każdy gram. Monocoque może składać się nawet z 12 warstw włókien, które są pięć razy cieńsze od ludzkiego włosa. Warstwy przedzielone są arkuszem aluminium o strukturze plastra miodu, który dodatkowo zwiększa sztywność.

I jeszcze jedna rzecz dośc ciekawa:

Giancarlo Fisichella, który uderzył tyłem samochodu w barierę ochronną na torze Silverstone, Czarna skrzynka w jego Jordanie zarejestrowała hamowanie z 227 km/h do zera w zaledwie 0,72 sekundy. Czysto matematycznie, odpowiada to upadkowi na ziemię z wysokości 200 metrów.

Monocoque to polisa na życie: Fisichella wyszedł z wypadku cało, z lekką kontuzją kolana

Komentarz

Czarna skrzynka w jego Jordanie zarejestrowała hamowanie z 227 km/h do zera w zaledwie 0,72 sekundy. Czysto matematycznie, odpowiada to upadkowi na ziemię z wysokości 200 metrów.
        i tu sie nie zgodze gdyż przy udeżeniu o podłoze z 200 m (ciało ludzkie osiga maxymalnie przy swobodnym spadku okolo 200km/h) cała energia kinetyczna oderzenia jest wyhamowywana w ułamku sekundy, dosłownie na styku ciała z podłożem. To zupełnie nie moze sie równać z 227 km/h oddanemu w 0.72 sek.

Komentarz

Czy wiecie, że ludzka czaszka jest w stanie wytrzymać chwilowy nacisk (np. uderzenie) około 2 ton !!!

Komentarz

PP89 napisał :
            Czy wiecie, że ludzka czaszka jest w stanie wytrzymać chwilowy nacisk (np. uderzenie) około 2 ton !!!
            Nie wiedziałem ale ....

W boksie, zawodnicy często przyjmują no głowe ciosy o sile dochodzącej do 1 tony, takiego powera w łapie miał m.in. Cassius Clay - Mohamed Ali (bez rekawicy, dobrze trafiony przeciwnik, przy takiej sile uderzeniowej mógłby już nie wstać).

Wiedziałem natomiast że kość czołowa jest najtwardszą kością człowieka :wink:.

Komentarz

jak juz off top to off top

na nasze ciało o powierzchni 2m kwadratowych działa ciśnienie atmosferyczne 1000 HPa czyli na 1m kwadratowy przypada siła 10 ton, co oznacza ze na całe ciało 20 ton

nasz mózg ( ok 1440 cm3) jest mniejszy od Neandertlaczyka (1750 cm3) choć rozmiar dla wielu moze kojarzyć sie z zaawansowaniem.

Komentarz

Zamieszczone przez exeqtor
                i tu sie nie zgodze
                Nie musisz, ale dane pochodzÄ… od firmy Allianz

Komentarz

informacja jest mało sprecyzowana gdyż nie wiadomo czy jest to porównanie samej prędkości swobodnego spadku z predkością bulidu, czy też maxymalnej siły jaka działa na jednsotkę 1 kb masy.
                  Ale wykluczając jedno drugie staje sie oczywiste. Otóż gdyby chodziło tu o maxymalna siłe jaka działa na 1kg masy to staje sie oczywiste ze to porównanie nie moze być równe, gdyż człowiek uderzając z taka predkościa o ziemie nie przezył by a Giancarlo Fisichella żyje .

Mi odraz skojarzyło sie to z porównaniem siły uderzenia ludzkiego ciała w swobodnym spadku I zapewne o to chodziło Allianz.

SwojÄ… droga jestem taki wnikliwy bo lubie logike xD i kiedy wszytko jest jasne.

Ciekawostka. Współczesny bulid F1 ma siłe aerodociskową przy 130km/h równą swojej masie, czyli teoretycznie mógłby jechać po suficie.

i tu siła aerodynamiki zalezy tez od gęstości ośrodka. Przy jakim cisnieniu atmosferycznym ustalili taką wartość ? Tego już niepodali, oczywiście mozna domyślać ze chodzi o typowe warunki atmosferyczne. Ale sprawa inaczej by wyglądała gdyby było to na dużej wysokości gdzie cisnienie jest mniejsze

Komentarz

Z tym upadkiem to raczej czysto matematyczne przelozenie i zaloze sie ze chodzilo tylko o ulatwienie wyobrazenia sobie dzialajacych sil.. Bolid zrzucony z 200 metrow daje porownywalna predkosc. A ze to 0,7 sekundy jest bardzo istotne, pomineli bo dzis liczy sie sensacyjna wiadomosc a nie rzetelna informacja... Porownanie bylo by prawdziwe gdyby zalozyc ze spada na powierzchnie o takiej samej zdolnosci pochlaniania energii jak bariera na ktorej zatrzymal sie Giancarlo.. (nie pamietam na czym sie zatrzymal)

Hamowanie trwalo 0,7 sekundy czyli sporo.. Gdyby bariera byla sztywniejsza i hamowanie trwalo 0,35 sekundy, te same wartosci uzyskalby przy 100km/h a gdyby przyjac czlowieka upadek na glebe to hamowanie w czasie 0,1 sekundy to wystarczylo by 8 metrow... nie 200.

Co do cisnienia to
                    Jak dla mnie to 1000hPa (100000Pa) daje 100 ton na metr kw a nie 10
                    edit: Dalem ciala wynik jest w [N] czyli jest te 10 ton ..eh
                    maruda
                    A-spec 17,839 km

Komentarz

...inteligentnie tu u Nas

Komentarz

Toż to Gimnazjum PP89 :> Oj wagarowało się wagarowało co :d .
                        Honda

Komentarz

Trzeba przynajmniej stwarzać pozory inteligencji.
                          narancs alternativa

Komentarz

Zamieszczone przez Spoon
                            Toż to Gimnazjum PP89 :> Oj wagarowało się wagarowało co :d .
                            Oj wiem, ale przyznaj, że bardzo rzadko na forum są takie tematy, ostatni jaki pamiętam, to coś z siłą tarcia opon przy starcie
                            PS. Nie wagarowałem prawie wcale :wink:

Komentarz

Czy wiecie że ?: w GT4, w sklepie z felgami używanymi można trafić od czasu do czasu na felgi z "malucha". Są to felgi z fiata 500.
                              Gram w GT już 15 lat

Komentarz

PracujÄ™...
                              X