Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

KONTROWERSYJNE TEMATY

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Re: KONTROWERSYJNE TEMATY

Z tym Adamem i Ewą...przecież wiadomo że chyba dzieci biorą to tylko dosłownie, Biblia jest pełna metafor i ukrytych znaczeń, i chyba nie będzie dnia kiedy ludzie którzy ją badają powiedzą: Wiemy wszystko". BTW. Kościół oficjalnie przyznał się do swoich poczynań, tych nie najlepszych. Księża też są tylko ludźmi i również popełniają błędy.
    A co powiecie o ateistach, którzy z dnia na dzień zmienili się w wierzących, którzy mieli czasem o wiele lepsze argumenty na nieistnienie Boga, a jednak zostali wierzącymi?
    I do tego co dadał Dread:Mamy wolną wolę jakby nie było :wink:

Komentarz

Zamieszczone przez Nervx6
      PS:Człowiek i małpa pochodzą od DRIOPITECUSA, ale to taki szczegół
      Dzięki za poprawke :wink:

Komentarz

Zamieszczone przez kyjgel
        Dread:Mamy wolną wolę jakby nie było :wink:
        Dokładnie. Załóżmy (od razu odpukać niemalowane) ktoś z nas zostanie zamordowany.
        I co wszystko zrzuci na Boga. Bo jak mógł dopuścić do tak niechybnej śmierci!

A zrozumieć należy że mordercą nie kierował Bóg tylko napastnik sam podjął taką decyzję bo miał wolną wolę. Gdyby Bóg kierował jego ciałem pozbawił by go tego prawa.

Taka ciekawostka:
        Wszyscy są anty-Bóg , anty-Religia.

A na pierwszą i drugą komunię fajnie dostawało się rowery i komputery?
        Trzeba było powiedzieć że nie chcecie tego wszystkiego bo jesteście ateistami.

Nooo i poczekamy jeszcze jak każdy znajdzie dziewczynę i zapragnie założyć rodzinę. Ciekawe czy nie weźmiecie ślubu Kościelnego...
        No chyba że cywilny :wink:

Powtarzam: Nie wolno zrzucać za wszystko winy na Boga. To co się dzieje wokół nas to nasze dzieło i czyny.
        Ale jeszcze nie raz jak się naleje strachu w dupę to będziecie prosić kogoś,coś żeby się udało.

EDIT:
        W gruncie rzeczy wszyscy z was macie trochę racji. Prawda leży po środku ale pewnie poznamy ją dopiero jak będziemy wąchać kwiatki od spodu :wink:

Komentarz

Ale ślub nie jest obowiązkowy! Nikt cie nie zmusi żeby w kościel ślub brać. To kawałek papieru nic wiecej. Jak jeden z drugim sie kocha to nie musi lecieć do kościoła. Przeciez ślub nic nie zmienia dalej jesteś człowiekiem tylko tyle ze masz dziure za darmo :wink: a nie za 50zł czy 100zł.

Komentarz

Zamieszczone przez JISAW
            Ale ślub nie jest obowiązkowy!
            Oczywiście że nie równie dobrze można żyć na kocią łapę. Ale wydaje mi się że ślub o już coś takiego wisz ..taki save jak w grze :mrgreen:
            Zamieszczone przez JISAW
            Jak jeden z drugim sie kocha to nie musi lecieć do kościoła.
            Racja
            Zamieszczone przez JISAW
            Przeciez ślub nic nie zmienia dalej jesteś człowiekiem tylko tyle ze masz dziure za darmo :wink: a nie za 50zł czy 100zł.
            Rozbroiłeś mnie Dostajesz Oscara :mrgreen:

Komentarz

Zamieszczone przez Dreadlock89
              No i nie masz. Swego Boga masz jednego. Do świętych możesz zwracać się o wstawiennictwo itp. ale nie traktujesz ich jako bóstw.
              Modlisz się do nich, więc traktujesz ich jako stworzenia mogące jakoś wpłynąć na Twój los, a więc są dla Ciebie - może to do Ciebie bardziej trafi - bożkami. Jak masz jednego boga to masz się TYLKO jego słuchać, i do niego zwracać BEZPOŚREDNIO. Święci to wymysł kleru, tak samo jak świętość Maryji.
              A wiesz o tym, że dziesięć przykazań zostało zmienione? Jakim prawem człowiek mógł się tego dopuścić? To jest dopiero argumentem na nieprawdziwość religii. Bóg zakazał robienia figur jego oblicza. A co jest teraz? Jedno wielkie pogaństwo - modlą się k*rwa do posążków ze złota... Także zwyczaj grzebania zwłok na cmentarzach jest również zaadoptowany od pogan.

A na pierwszą i drugą komunię fajnie dostawało się rowery i komputery?
              Trzeba było powiedzieć że nie chcecie tego wszystkiego bo jesteście ateistami.
              Zastanów się, jakie pojęcie na ten temat może mieć dziecko. Rodzice za Ciebie decydują.
              Wiesz o tym, że chrzest mogła przyjąć tylko osoba dorosła, będąca świadoma swojego wyboru? To kler zmienił to, że się chrzci dziecko, ledwo co narodzone. A wszystko po to, żeby nie dać szans na odejście od sekty jaką jest reiligia, żeby wzmacniać jej szeregi za wszelką cenę.
              Więc na przyszłość nie podawaj takich chorych przykładów.

Nie chce mi się znowu powtarzać tego samego.
              Bóg dam nam wolną wole? To po cholere sie do niego modlisz skoro on nie ma na Ciebie wpływu?
              Zamieszczone przez PP89
              Jest jedna rzecz, której pewnie nigdy nie pojme.
              Jak jedni ludzie mogą prosić o łaski dla osób, które zginęły i drudzy dziękować że żyją do tego samego boga?!
              To jest paranoja!
              A najbardziej idiotyczny tekst to " dzięki bogu żyje"... No tak, ale również dzięki temu samemu bogu ktoś inny nie żyje!
              Dlaczego tego nie skomentowałeś odnosząc się do opowieści z bilbli, które cały czas cytujesz? Zabrakło rozsądnych argumentów?
              Nie da się tego w inny sposób wyjaśnić niż stwierdzając, że bóg miłosierny nie istnieje. Kyjgiel Ci dobrze napisał - nie bierz wszystkiego dosłownie.

Ale nikt z nas nawet najmądrzejszy nie jest w stanie zorumieć zamiarów istoty tak wielkiej która to wszystko stworzyła.
              Czyli stworzyła także zło, bo raczej z nikąd się nie wzięło - i ponownie wracamy do stwierdzenia, że bóg nie jest miłosierny... Więcej - stworzył zło z premedytacją, przecież jak sam napisałeś, pozwala żyć szatanowi
              Szatan to nic innego jak upadły anioł który zbuntował się przeciwko Bogu i odmówił mu posłuszeństwa.
              Gdzie zatem ten wielki geniusz boga, który stworzył miliony skomplikowanych organizmów a nie dopilnował jednego, głupiego anioła!?

Albert Einstein kiedyś podważył wszechmoc boga jednym stwierdzeniem:
              "Skoro bóg jest wszechmocny, niech stworzy kamień, którego sam nie podniesie"

Komentarz

Wszechswiat powstal 14mld lat temu w Wielkim Wybuchu, Ziemia ok 4mld lat temu. Jestem za teoria Darwina. Nikt mi nie wbije do glowy, ze to wszystko stworzyl jakis KTOS, siedzi na gorze i sie cieszy.

"Ale przeciez On Cie kocha... Kocha i potrzebuje Twoich pieniedzy, mnostwo Twoich pieniedzy :mrgreen: "

Komentarz

Kocham ten kabaret, w ogóle ten człowiek był wspaniały i potrafił zmienić to wszystko w żart. Jestem agnostykiem i niebawem będe ekskomunikowany i niestety prawda jest taka, że wierzący ludzie nie mają żadnych poważnych argumentów, żeby ludzi przeciwnych temu namówić do wiary.
                  http://mwiszniewski.carbonmade.com/
                  http://motoblog.blog.pl - Najświeższe njusy i ciekawostki ze świata motoryzacji widzianej okiem szarego ludzika.

Komentarz

Zamieszczone przez PP89
                    A wiesz o tym, że dziesięć przykazań zostało zmienione? Jakim prawem człowiek mógł się tego dopuścić?
                    Tutaj masz rację. Dwie kamienne tablice z przykazaniami. Stworzył je Bóg, a człowiek ot tak sobie je zmienił. Zgoda.

Zamieszczone przez PP89
                    Zastanów się, jakie pojęcie na ten temat może mieć dziecko. Rodzice za Ciebie decydują.
                    Wiesz o tym, że chrzest mogła przyjąć tylko osoba dorosła, będąca świadoma swojego wyboru? To kler zmienił to, że się chrzci dziecko, ledwo co narodzone. A wszystko po to, żeby nie dać szans na odejście od sekty jaką jest reiligia, żeby wzmacniać jej szeregi za wszelką cenę.
                    Z jednej strony tak, ale z drugiej po osiągnięciu pełnoletności możesz zmienić religię tudzież zostać ateistą. Nikt nie karze Ci całe życie być katolikiem.

Zamieszczone przez PP89
                    Jest jedna rzecz, której pewnie nigdy nie pojme.
                    Jak jedni ludzie mogą prosić o łaski dla osób, które zginęły i drudzy dziękować że żyją do tego samego boga?!
                    To jest paranoja!
                    A najbardziej idiotyczny tekst to " dzięki bogu żyje"... No tak, ale również dzięki temu samemu bogu ktoś inny nie żyje!
                    Jedni modlą się za dusze tych, którzy zginęli, by Bóg odpuścił im grzechy i by trafili do raju. A ci, którzy przeżyli? Tutaj dla mnie wytłumaczeniem jest po prostu radość, szczęście, że im się udało i dziękują Bogu. Przypomnij sobie, jak cieszyłeś się bardzo z czegoś, wtedy mógłbyś z radości zrobić wszystko. Ci ludzie dziękują Bogu.

Zamieszczone przez PP89
                    Czyli stworzyła także zło, bo raczej z nikąd się nie wzięło - i ponownie wracamy do stwierdzenia, że bóg nie jest miłosierny... Więcej - stworzył zło z premedytacją, przecież jak sam napisałeś, pozwala żyć szatanowi
                    Tutaj właśnie jest wolna wola. "Kobita" sama zerwała jabłko z zakazanego drzewa, dając człowiekowi poznać smak zła. Nikt jej tego nie kazał zrobić. Człowiek został wtedy wygnany z raju i trafił do obecnego świata. Ludziom zło się spodobało, więc dlatego mamy wojny, zabójstwa, rozboje itp. Wcześniej człowiek zła nie znał i gdyby nie jabłko, tak byłoby po dziś dzień.

Ja osobiście popieram to, co powiedział Dread:

Bóg - tak, Kościół - nie
                    Do Kościoła nie chodzę, ale nie jestem osobą niewierzącą. Księża sami powtarzają, że Bóg jest wszędzie. Skoro jest wszędzie, to mogę z nim porozmawiać o każdej porze dnia i nocy, w fotelu w domu, na zakupach w markecie. Do Kościoła chodzić zmuszani nie jesteśmy, ale np. młodzież idąca do bierzmowania - tak. Nie wiem, czy u Was tak było, ale u mnie tak.

Zamieszczone przez PP89
                    Jedno wielkie pogaństwo - modlą się k*rwa do posążków ze złota...
                    Człowiek modli się do symboli Boga. Zrobili coś, co przypomina im o Bogu, dla nich jest to symbolem. Dlatego modlą się do Boga, a ta figurka, tudzież coś innego jest pośrednikiem, jakbyś rozmawiał przez telefon.

Komentarz

WtrÄ…cÄ™ swoje 3cr.

Zamieszczone przez Toyo
                      Do Kościoła chodzić zmuszani nie jesteśmy, ale np. młodzież idąca do bierzmowania - tak.
                      Mama mi mówiła, że za jej czasów była jedna msza w tygodniu dla bierzmowanych i starczyło, a teraz? Codziennie do kościoła, nieraz nawet dwie msze pod rząd w dniu( Gorzki Żal + Msza, Msza + majówka itp.), jakieś spotkania, normalnie nie wyróba. A jak ktoś ma problemy w szkole? musi się uczyć i co? Miałem ciężki okres, bo sobie olałem i trzeba było popoprawiać zagrożenia, więc do kościoła nie było kiedy pójść. Następnego dnia ksiądz wziął mnie na zaplecze i darł mordę za nieobecność, a kiedy próbowałem się tłumaczyć szkołą, zarzucił mi kłamstwo W dupach się poprzewracało, zarobić im dać i jeszcze focha mają.

Bierzmowanie chcę zaliczyć, ale nie dla kasy czy prezentów. Kiedyś za jakieś 10 lat moja przyszła kobieta może sobie ubzdurać ślub kościelny i potrzebny będzie papier. Lepiej dmuchać na zimne, niż potem latać rok z małolatami, a wiadomo dom na głowie, praca, nie takie słodkie życie nastolatka jak teraz.

Zamieszczone przez thooorn
                      Mnie przekonuja TYLKO fakty naukowe.
                      Zgadzam, się. Skoro zostało naukowo udowodnione, że na długo przed powstaniem rasy ludzkiej na ziemii żyły zwierzęta (np. dinozaury), to skąd się wziął ten Adam, jakie wyjmowanie żeberka i dorabianie kobity? Ktoś tu oczy mydlić próbuje.

Dla mnie jest to dziwne, że jakiś gość pstryknął sobie palcem i pojawiła się ziemia a na niej króliczki, trawka i drzewo z wężem. Czytałem jakiś artykuł w "Świecie Wiedzy" bodaj i było ładnie opisane z obrazkami jak powstawała ziemia. Nie było tam ani słowa o wkładzie "boskich mocy"

A ta cała akcja z banem na raj i grzechem powszednim. No ludzie, jakiś wąż gadał sobie do panny ( ), ona wpierdzieliła jabłuszko i pojawił się wielki pomarańczowy napis "Admin:Adam_i_Ewa zostali zbanowani przez Bóg, Powód: Wpieprzenie jabłka. Server closed the connection" ( )

Poza tym gdzie mieści się opisane w Bibli piekło czy niebo? W jądrze ziemi? Pod skorupą? Gdzieś we wszechświecie?

A wolna wola to może być jedynie wymówka kościoła na "Bóg jest zły, bo mi nie pomógł"

Wybaczcie, ale dla mnie brzmi to równie prawdopodobnie co Harry Potter i istnienie osławionej "planety X"

Jeżeli kogoś obraziłem to przepraszam, moje zdanie takie jest i raczej się nie zmieni, do momentu kiedy na własne oczy ujrzę jakiś cud.

Komentarz

Zamieszczone przez Overseer
                        Mama mi mówiła, że za jej czasów była jedna msza w tygodniu dla bierzmowanych i starczyło, a teraz? Codziennie do kościoła, nieraz nawet dwie msze pod rząd w dniu( Gorzki Żal + Msza, Msza + majówka itp.), jakieś spotkania, normalnie nie wyróba. A jak ktoś ma problemy w szkole? musi się uczyć i co? Miałem ciężki okres, bo sobie olałem i trzeba było popoprawiać zagrożenia, więc do kościoła nie było kiedy pójść. Następnego dnia ksiądz wziął mnie na zaplecze i darł mordę za nieobecność, a kiedy próbowałem się tłumaczyć szkołą, zarzucił mi kłamstwo W dupach się poprzewracało, zarobić im dać i jeszcze focha mają.
                        Jakim prawem klech się na ciebie wydziera?? Przecież to jest jakieś chore. Do tego ma prawo tylko twoja matka i ojciec żeby krzyczeć na ciebie. Mogłeś mu najebać za to za dużo se te buraki pozwalają

"Admin:Adam_i_Ewa zostali zbanowani przez Bóg, Powód: Wpieprzenie jabłka. Server closed the connection" ( )
                        Dobre :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

moje zdanie takie jest i raczej się nie zmieni, do momentu kiedy na własne oczy ujrzę jakiś cud.
                        Ja też jak nie zobacze nie uwieżę, ale nawet wtedy bede szukał wytłumacznia.

Anomalje pogodowe które teraz są częściej na świecie kto za to jest odpowiedzialny?? My sami a nie jak to bauchy mówią że Bóg sie gniewa na nas i zsyła kary. Sami niszczymy naszą planetę. Poszukajcie sobie widoku naszej planety z przed 50 laty i porównajcie ja teraz. (Jest taka opcja w programie GOOGLE EARTH)
                        Sami zobaczcie jak doprowadzamy do samozagłady :mrgreen: A przecierz wiadomo że zrobisz coś źle to ponosisz tego konsekwencje.

Ja w tym nie widzę ingeręcji Boga. Moim zdaniem jest to postać fikcyjna bohater powieści o cudach i tym podobnych pierdołom.

Komentarz

Jak już mówimy o dziwnych zjawiskach. Od tygodnia budzę się w nocy i zawsze jak patrzę na zegarek to jest koło trzeciej nad ranem (dzisiaj była 3:07). Sławetna godzina duchów. Ciekawe czy mnie coś nawiedza. Wolałbym jednak się nie przekonać w nocy :mrgreen:

Komentarz

Od tygodnia budzę się w nocy i zawsze jak patrzę na zegarek to jest koło trzeciej nad ranem (dzisiaj była 3:07). Sławetna godzina duchów. Ciekawe czy mnie coś nawiedza. Wolałbym jednak się nie przekonać w nocy :mrgreen:
                            Nie chciałbyś wiedzieć czym jest dla Ciebie ta godzina...sławetna godzina - Otwierasz oczy...rozglądasz się po pokoju, patrzysz - ....BUDZIK!

Komentarz

No dobre ale widze ze zbliżamy się do kolejnego tematu DUCHY :mrgreen:

Wyobraźcie sobie taką sytułację jest noc ciemno jakw dupie u murzyna bo akurat była burza i prąd wyłączyli. Przebudzacie się i rozglądacie po swojej siedzibie i dostrzegacie coś w kącie pokoju coś bardzo ciemnnego. Chcesz się podnieść z łózka ale nie możesz się ruszyć, szcesz coś powiedzieć to nie mozesz otworzyć ust. Przyglądasz się bardziej i widzisz tą ciemnną postać jak wstaje z pozycji na kucaka czały czas jest w tym jednym kącie. Jest naprawdę ciemnno że nie widzisz swoich nóg gdy na nie spoglądasz. patrzysz znów na ta postać i widzisz jak powoli otwierają sie oczy tej postaci czysto białem cos na wzór Marlina Mansona - nie wiem czy dobrze napisałem. Widzisz jak ta postać z takimi białymi ślepiami idzie w twoją stronę. Nadal jesteś sparaliżowany. Jest coraz bliżej, bliżej, blizej i znika ci przed oczu. Rano sie budzisz i myslisz że to był głupi sen. Ale czy napewno sen??? Jesteś tego pewien??

Komentarz

Duchy i zjawy nie istnieja. To Nasza chora wyobraznia i urojenia niektorych osob.

Komentarz

PracujÄ™...
                                X