Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

KONTROWERSYJNE TEMATY

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Re: KONTROWERSYJNE TEMATY

No więc Ji szanuje Cię jako pełnoprawnego użytkownika forum i człowieka ale proszę Cię o jedno pisząc post w którym wyrażasz nawet skrajne niezadowolenie lub krytykę postaraj się mniej rzucać mięsem. Rozumiem to bo sam używam wulgarnego słownictwa ale Ty robisz to nagminnie bez większego powodu. Przez co post staje się bardzo (delikatnie mówiąc) nie ładny i jakoś średnio te wszystkie kurwy,pizdy i chuje się czyta. My Cię znamy ale osoby postronne mogły by to źle odebrać.
    Nie chcę Cię pouczać ale chyba sam rozumiesz na czym polega problem.

Teraz postaram się zając stanowisko w dyskusji:
    Zamieszczone przez JISAW
    To moje pytanie brzmi Czy wieźycie w BOGA? Jeśli tak to dlaczeg? Jeśli nie to dlaczego.
    Osobiście wieże w Boga. To co widzimy własnymi oczami to tylko materia,mieszkamy na planecie która jest tylko jedną z niezliczonych we wszechświecie.
    Czym jest wszechświat? Gdzie są jego granice? Tego nie wiemy ale ja uważam że jest jakaś siła,duch która to wszystko stworzyła i jest ponad tym.
    Poleciałem trochę kosmicznie ale po dłuższych rozmyślaniach znajdziecie w tym sens. Ktoś/coś musiał to stworzyć a nic nie bierze się z niczego i nic nie dzieje się bez powodu.

A bardziej przyziemnie to w życiu codziennym czasem zauważam jego obecność. Czasem w trudnych sytuacjach lub gdy mi na czymś zależy jakoś udaje mi się wyjść cało.
    Oczywiście można powiedzieć że to przypadek,zbieg okoliczności lub przeznaczenie. Ale mi się wydaje że ktoś z góry mi pomógł.

Zamieszczone przez JISAW
    Chodzicie do kościoła? A po co? wyklepać pacierz? Żeby sąsiedzi zobaczyli jacy jesteście pobożni, że z was dobrzy ludzie? Ale jak wyjdziecie znów robicie to samo.
    Uważacie że kościól to Dom Boży? Dlamnie to buda z cegiłem z jakimiś relikwiami. Wiara chodzi do kościoło przosząć o przebaczenie tego wielkiego człowieka. Czujecie ulgę że ksiądz powie odmów zdrowaś mario i będzie ci wybaczone?
    Do Kościoła nie chodzę. Uważam że gdy się ktoś chce pomodlić to równie dobrze może zrobić to w domu.
    I z natury nic nie robię na pokaz to że chodzisz do Kościoła nie czyni Cię dobrym człowiekiem.
    Należy rozdzielić Kościół i kościół.
    kościół-To tak jak mówisz budynek/buda z cegły
    Ale
    Kościół-To już wspólnota wierzących pewna więź i zjednoczenie.

Jeśli chodzi o rozgrzeszenie to nie przysłowiowa "Zdrowaśka" daje Ci ulgę bo wg.mnie to nie pokuta jest istotą przebaczenia. Tylko rachunek sumienia w którym sam przed sobą przyznajesz swój błąd,chcesz go naprawić i zadośćuczynić.

Zamieszczone przez JISAW
    Ludzie modlą się o pomoc po co i tak wam nikt nie pomoże każdy musi sam na siebie liczyć.
    A kto mówił że ma być łatwo. Bóg to nie wujek z Ameryki który ma Ci przysyłać kokosy i cukierki a kiedy zapomni o samochodziku na pilota to tupiesz nóżkami.
    Zapytasz to czemu taka różnica na świcie że jeden podciera dupę dolcami a drugi umiera z głodu.
    Ale Ci nie odpowiem bo nie wiem. Widocznie jest w tym jakiś cel. Czasem ludzie którzy w życiu sporo przeszli są o wiele bardziej wartościowi od tych którzy wszystko mieli na skinienie palca. Osobiście w życiu nie zawsze miałem różowo i uwierz że nie żałuje bo myślę że czegoś mnie to nauczyło.

I nie ważne kim jesteś i ile zarabiasz wobec czasu i śmierci jesteśmy tacy sami. "Tam" nie zabierzesz swojego Ferrari i willi z basenem a sprawiedliwości stanie się za dość.
    Liczy się to byś nie żałował tego jak spędziłeś ten ziemski czas i umierał z myślą że nikogo w życiu nie skrzywdziłeś i dla osób których kochasz dałeś wszystko co najlepsze i z głębi serca.

Do bycia dobrym człowiekiem to nie trzeba wierzyć w Boga. Dlatego nie potępiam Ateistów,Muzułmanów etc. Wszyscy mają prawo wierzyć w co chcą.
    Liczy się jaki jesteś i jak postępujesz.

Zamieszczone przez JISAW
    Biblia napisana dla kasy a nie dla wiary.
    Wątpię by w tamtych czasach ludzie pisząc Biblię liczyli na sukces i pieniądze na miarę Harry Pottera.
    Ale nawet gdyby Biblia nie była taką wspaniałą i świętą księga za jaką ją wszyscy uważają to warto jednak się przyjrzeć jej treści.

Dalszą część pominę bo nie chcę cytować kolorowych określeń.
    Pytasz gdzie jest i co nam dał...Nie wiem gdzie jest ale każdemu z nas dał dużo.

Pomyśl jesteś człowiekiem w pełni sił, masz pracę,mieszkanie,kochającą dziewczynę i wspaniałego zdrowego synka. Głodny też nie chodzisz :mrgreen:
    Nadal uważasz że mało dostałeś od życia? Może warto zacząć doceniać pewne rzeczy.
    Zawsze możesz powiedzieć że wypracowałeś to sam własnymi rękoma ale zauważ nie nie na wszystkie aspekty swojego życia masz wpływ. I tu moim zdaniem jest Bóg.

Kończąc chciałem powiedzieć że nie jestem religijnym fanatykiem jak już wcześniej mówiłem. Wierzę w Boga i jego dobroć.
    Zaś kościół/Kościół to już inna sprawa. Wszyscy wiemy że od początku kariery historia naszej religii była krwawa (krucjaty,święta inkwizycja itp.) a Watykan ocieka bogactwem.
    To bardzo długi i kontrowersyjny temat.

Pytałeś o Boga więc wypociłem co uważam. Mam nadzieje że czytając w żadnym momencie nikt nie poczuł się dotknięty lub urażony. Wyraziłem swoją opinię.
    Dziękuje za uwagę

Komentarz

Jest jeszcze kwestia że ktoś nie zgadza się z religią którą narzucili rodzice.

Komentarz

Zamieszczone przez Kamil210
        Jest jeszcze kwestia że ktoś nie zgadza się z religią którą narzucili rodzice.
        To może zmienić. Przecież to nie jest karalne.

Komentarz

Dopiero po odebraniu dowodu :wink:

Komentarz

Zamieszczone przez Kamil210
            Dopiero po odebraniu dowodu :wink:
            Formalnie.

Ale żeby zmienić swoje przekonania,wiarę i to co masz w sercu nie potrzebna Ci biurokracja.

Komentarz

Dredziu sorry za mięcho :wink: Ale dziś miałem na obiad PYRY I SCHABOWE wiec trochę mięchem poleciało.

PS. Byłem w trakcie pisania odpowiedzi na twój tekst i ładnie i wszystko było cacy ale za długo pisałem i musiałem się zalogować od nowa i tekst mi już poszedł się walića nie skopiowałem Jutro jeszcze raz napisze bo zaraz ide w kimono

Komentarz

Co powiecie na cuda, które nauka nie może wytłumaczyć, cudowne ozdrowienia, itp, itd? Sa na to niezbite dowody, i nie jest jakaś tam kościelna propaganda...polecam poczytać trochę o Ojcu Pio.

Komentarz

Mnie przekonuja TYLKO fakty naukowe.

Komentarz

Zamieszczone przez kyjgel
                    Co powiecie na cuda, które nauka nie może wytłumaczyć, cudowne ozdrowienia, itp, itd? Sa na to niezbite dowody, i nie jest jakaś tam kościelna propaganda...polecam poczytać trochę o Ojcu Pio.
                    Ok ja jestem za bo mój to za ostry był.

Zamieszczone przez thooorn
                    JA równierz jestem za faktami. Mine ciekawi jak te ozdrowienia tłumaczą sobie ludzie? Interwencja Boga?

Komentarz

Zamieszczone przez thooorn
                      no to witaj w klubie Nie krytykuje ludzi wierzących, bo nawet jeśli boga nie ma to oni wieżą w jego pomoc i mają jakby większą motywację. Tylko dziwi mnie konflikt między osobami niewierzącymi a kościołem katolickim. Nie sądzicie, że powinien być ateista vs. wszystkie inne religie?

Komentarz

Czekałem tylko kiedy ktoś poruszy ten temat - to było nieuniknione

JISAW - masz racje w tym co piszesz, ale naprawde, postaraj się bardziej wypowiadać niż krytykować, bo troszke za ostre miałeś wypowiedzi. Dredzio Ci to pięknie wytłumaczył :wink:

Teraz wrzuce coś od siebie. Na temat czy bóg jest czy nie jeszcze nie mam solidnego zdania, ciężko mi to jeszzce zrozumieć, ale jedno twierdze stanowczo - NIE MA takiego boga jakiego opisują religie. To po prostu sterta wymyślonych rzeczy, które powstawały na przełomie wielu lat, pisanych przez wielu ludzi, niekoniecznie w pełni zdrowych psychicznie, które ewulowały, głownie na potrzeby powiększenia władzy ludzi. Tak. Kiedyś ktoś zobaczył, że dzięki temu mozna mieć i władze i niezłą armie i to wykorzystał. Gdyby Hitler chciał wprowadzić nową religie, i nie poniósłby klęski to teraz by nas tego w na religii uczono.
                        Ciekaw jestem ile katolików zdaje sobie sprawe, że chrześcijaństwo, to nic innego jak religia starożytnych Egipcjan, Rzymian, Greków, tyle że w nowym wydaniu...
                        ŻADEN prawdziwy chrześcijanin nie ma JEDNEGO boga. Dlaczego? Ponieważ poza bogiem ma Jezusa, ducha św. i całą rzesze świętych do których się modli i których prosi o pomoc (tak samo był Zeus, Hades, Dionizos itd.). A wyraźnie jest powiedziane: "Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną".
                        I problem jest nma samym początku. Fundamenty wiary są bardzo kruche i niestabilne - wiele w nich niedomówień i sprzeczności

Jest jedna rzecz, której pewnie nigdy nie pojme.
                        Jak jedni ludzie mogą prosić o łaski dla osób, które zginęły i drudzy dziękować że żyją do tego samego boga?!
                        To jest paranoja!
                        A najbardziej idiotyczny tekst to " dzięki bogu żyje"... No tak, ale również dzięki temu samemu bogu ktoś inny nie żyje!

No i gdzie to miłosierdzie boga?
                        Kto jest odpowiedzialny za masakry ludzkości na świecie?
                        Gdzie jego wszechmoc jak nie potrafi sie pozbyć szatana?
                        A może jest tak okrutny, że pozwala na egzystencje szatana, grzechu i zła?
                        Albo bóg i szatan to jedna i ta sama osoba?
                        Czyż nie powiedział: "stworzyłem człowieka na swoje podobieństwo"?
                        Czyli bóg ma wszystkie cechy, które ludzie mają? Te dobre i te złe?

Podsumowując.
                        Jak jakiś tam bóg był, to tylko na początku świata i może na końcu ludzkiego życia, lecz na samo życie nie ma najmniejszego wpływu, a jak ma to niewątpliwie jest okrutnym, egoistycznym, nie znającym wspólczucia stworzeniem...

Komentarz

podpisuje się pod tym w 10 000%
                          Coś podobnego opisywałem wczoraj na odpowiedź Dreada.

Biblia opisuje niby że na poczatku był chaos że niby piekło itd...
                          Nasze życie jak powstało? Naukowo stwierdzone jest że nie pochodzimy od małpy tylko wyniku mutacji mikro organizmów. Naszym wsólnym przotkiem małp i rodzaju ludzkiego jest (i teraz nie jestem pewien czy dobrze kojażę) jakiś AUSTRALOPITECUS czy jakoś tak. Poprawcie mnie jak źle napisałem. Nasza ewolucja poszła w inną stronę a małpo podobnych w drugą.
                          Igdzie tu mowa o wyjmowaniu żeber i robieniu z nich baby??
                          Początek naszego Świata (Chaos wedłóg Bibli) to były różnego rodzaju wyładowania atmosferyczne, erupcje wulkaniczne, kwaśne deszcze. Po tym nasza palneta się ustabilizowała i zacznało rozwijać się życie.

Dzięki naszemu słońcu powstały planety i dlatego na naszej był syf. Wszystkie planety powastają w swoim układzie słonecznym tak to nazwijmy dzięki swoim lampom (Słonice mam na mysli) Nasze Planety powstawały z różnych mgławic i obłokólw dzięki grawitacji jakie oddziałuje między Śłońcem a powstającumi planetami. A tak wogóle to wszystko zaczyna się od wielkich wybuchów ;-) jeśli coś pokreciłem to sorry ale troche Discovery. Rajcuje się takimi tematami wiec jak ktoś mnie poprawi to dobrze. Pisałem tak tak jak pamiętam ale moga być błędy/

Komentarz

Najbardziej w Kosciele katolickim wkurza mnie fakt, ze bez zadnego ale zatajali "niewygodne" dla Kosciola fakty. Szczegolnie dzialo sie to w Sredniowieczu. Ludzie byli ograniczani jedynie do tych "bezpiecznych" faktow. Kazdego, kto probowal sie wychylic, NA STOS Szatan Cie opetal

Kosciol to zaklamana organizacja pozarzadowa, ktora spi na milionach swoich zaslepionych wiernych.

Nawiazujac do wypowiedzi PP89... chrześcijaństwo, to nic innego jak religia starożytnych Egipcjan, Rzymian, Greków, tyle że w nowym wydaniu. To prawda. Juz wczesniej o tym pisalem. Ostatnio dowiedzialem sie paru ciekawych informacji. Czy wiecie, ze na przestrzeni dziejow, w kazdej Religii pojawia sie symbol "Maryji i Jezusa narodzonego 24grudnia"? Zawsze byla to noc 24grudnia, zawsze dzialo sie to przy swietle "Gwiazdy Betlejemskiej".

Oto cala prawda o Chrzescijanstwie (w playliscie macie kolejne party, wszystko razem trwa ponad 1H)
                            http://www.youtube.com/watch?v=SfZPUY_oTmM

Komentarz

Dokładnie.Czy gdyby Bóg naprawdę istniał byłoby naprawdę tak jak teraz? Jakoś nie jestem przekonany.Z drugiej strony jak wytłumaczyć "cudy", czyli całun turyński i obraz matki z Guadalupe? Nawet badania naukowe nie potrafią tego potwierdzić.
                              Ogółem wydaje mi się, że wiara jest trochę "na pokaz" i "na wszelki wypadek".W tych czasach mało kto "naprawdę wierzy".Nieraz słyszałem opowiadania,że nawet księża też nie wierządo końca.Religia jest ogólnie czymś w rodzaju "zaprzeczania sobie".A jest ona pewnie dlatego, że łatwowierni z reguły ludzie uwierzyli w opowiadania jakichś niezrównoważonych psychicznie ludzi.A reszta "tak na wszelki wypadek" uwierzyła.To jest najbardziej prawdopodobna wersja.Co prawda nigdy nic nie wiadomo, ale to,co się teraz (i nie tylko) dzieje i działo nie pozwala w to uwierzyć.Jeśli Bóg jest wszechmogący,to dlaczego pozwala ludziom na zabijanie, terroryzm i inne podobne rzeczy? Ja tego pojąć nie mogę.Jednym zdaniem zgadzam sięw 100% z przedmówcami.
                              PS:Człowiek i małpa pochodzą od DRIOPITECUSA, ale to taki szczegół :wink:

Komentarz

Zamieszczone przez JISAW
                                Dredziu sorry za mięcho :wink: Ale dziś miałem na obiad PYRY I SCHABOWE wiec trochę mięchem poleciało.

PS. Byłem w trakcie pisania odpowiedzi na twój tekst i ładnie i wszystko było cacy ale za długo pisałem i musiałem się zalogować od nowa i tekst mi już poszedł się walića nie skopiowałem Jutro jeszcze raz napisze bo zaraz ide w kimono
                                Teeeż by zjadł Tym czasem gotuje się pomidorówka :wink:
                                Też często tak mam że jak piszę długi tekst i jeszcze polecę zrobić sobie kawę to mnie wylogowuje. Ale wystarczy dać wstecz i wskakuje ramka z tekstem. Wtedy kopiuje i wrzucam.

PP89
                                Zamieszczone przez PP89
                                ŻADEN prawdziwy chrześcijanin nie ma JEDNEGO boga. Dlaczego? Ponieważ poza bogiem ma Jezusa, ducha św.
                                Mylisz się. Ponieważ "Ojciec,syn (Jezus) i Duch święty to jedna osoba zwana Bogiem. Ciężko to pojąc ale tak wg.religii jest.
                                Pytanie brzmi czy Bóg to 1 w 3osobach czy 3 w jednej :wink:

Zamieszczone przez PP89
                                "Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną"
                                No i nie masz. Swego Boga masz jednego. Do świętych możesz zwracać się o wstawiennictwo itp. ale nie traktujesz ich jako bóstw.

Pominę kawałek i zajmę się:
                                Zamieszczone przez PP89
                                No i gdzie to miłosierdzie boga?
                                Kto jest odpowiedzialny za masakry ludzkości na świecie?
                                Gdzie jego wszechmoc jak nie potrafi sie pozbyć szatana?
                                A może jest tak okrutny, że pozwala na egzystencje szatana, grzechu i zła?
                                Albo bóg i szatan to jedna i ta sama osoba?
                                Czyż nie powiedział: "stworzyłem człowieka na swoje podobieństwo"?
                                Czyli bóg ma wszystkie cechy, które ludzie mają? Te dobre i te złe?
                                1-Wszędzie tylko musisz je dostrzec.
                                2-My sami? To nie Bóg karze nam wszczynać wojny i zabijać ludzi na ulicy za 20zł z ich portfela.
                                3-Ona jest, zaś szatan zostanie zgładzony w dniu sądu ostatecznego.
                                4-A co ma Bóg do grzechu i zła? To co dzieje się w Tobie jest wynikiem Twoich decyzji. Od Ciebie zależy czy skusisz się na zachęty zła czy oprzesz.
                                5-Teraz t wymyśliłeś :wink: Szatan to nic innego jak upadły anioł który zbuntował się przeciwko Bogu i odmówił mu posłuszeństwa.
                                6-Tak stworzył nas na własne podobieństwo. I wszystko było fajnie i pięknie nie było wojen,nie musiałeś zarabiać, hasałeś sobie na golasa po polanach ze swoją dupą.
                                Aż..
                                Kobita zerwała jabłko i jak zawsze wszystko spieprzyła. (Już wiem czemu kobity zatruwają życie )
                                Dostaliśmy bana i trafiliśmy z super placu zabaw na ziemię z której urządziliśmy sobie śmietnik i burdel.

Co do tych wszystkich zarzutów to musicie wiedzieć że człowiek dostał od Boga "własną wolę" czyli robi co chce. Dlatego Bóg nie może bezpośrednio ingerować w to czy zrobisz sobie kanapkę teraz czy później a może szpikulcem do lodu zadźgasz babcię bo się krzywo spojrzała.
                                A wszystko to zostanie w odpowiednim momencie ocenione i wypłacona zostanie nagroda.

W życiu jak i u Boga niema nic za darmo. Musisz dać coś od siebie by doświadczyć tego samego od kogoś.
                                Bóg to nie wujek który jak tylko skaleczysz się w palca ma Cię w cudowny sposób uleczyć. Jechałeś na rowerze i złamałeś rękę. (Taaa Bóg mógł Cię swą mocą ochronić)
                                A może stare dobre "Gdyby kózka nie skakała to by nóżki nie złamała".

Zamieszczone przez PP89
                                Podsumowując.
                                Jak jakiś tam bóg był, to tylko na początku świata i może na końcu ludzkiego życia, lecz na samo życie nie ma najmniejszego wpływu, a jak ma to niewątpliwie jest okrutnym, egoistycznym, nie znającym wspólczucia stworzeniem...
                                Coś w tym jest ale tak jak mówiłem w życiu masz wolną wolę. Pośrednio ma wpływ na pewne sprawy ale nie wszystkie bo łamał by własne postanowienia.

Z resztą takie są moje domysły. (Tak dusza filozofa) Ale nikt z nas nawet najmądrzejszy nie jest w stanie zorumieć zamiarów istoty tak wielkiej która to wszystko stworzyła.
                                Wystarczy spojrzeć na przyrodę i nas samych wszystko to składa się z pojedynczych atomików które same w sobie są tylko bezosobową i bezmyślną materią. A jednak ułożone są tak ze stworzyły rośliny,zwierzęta i istoty potrafiące myśleć i czuć czyli nas. Nadal nie dostrzegacie geniuszu?
                                To spróbujcie z klocków lego stworzyć jakąkolwiek formę życia.

My jako ludzie nie jesteśmy nawet w stanie pomieścić w głowie tego czym jest Bóg.
                                To prawda próbujemy się w niego bawić klonując i bawiąc się komórkami macierzystymi. Ale tak na prawdę gówno potrafimy a wszystkie te eksperymenty doprowadzą do naszej klęski. Ludzie nie będą ludźmi tylko składem ciał na części wymienne.

Bóg a religia. Niby to samo ale inne.
                                Religię tworzą ludzie a Ci jak wiemy nie są zbyt rozgarnięci dlatego dzieją się takie rzeczy a nie inne.
                                Ale w gruncie rzeczy nasza religia nie zakłada śmierci i zła za priorytet namawia do dobra i dobrze rozumowana może prowadzić do kontemplacji i samodoskonalenia.
                                Wszak każdy się zgodzi że przynajmniej raz słysząc cytat z Biblii mocno się nad nim zastanowił i stwierdził że to ma sens.

Pomijam moherowe babcie i fanatyków bo to zupełnie inna bajka.

Się zmęczyłem :mrgreen:

EDIT:
                                Ewolucja nie wyklucza interwencji Boga w nasze stworzenie.

I jak pisał Thooorn-Nasz "ludzki" Kościół przechodził swoje krwawe okresy w historii.
                                Dlatego potarzam Bóg-tak,Kościół-nie.

Komentarz

Pracuję...
                                X