Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

KONTROWERSYJNE TEMATY

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Re: KONTROWERSYJNE TEMATY

Zamieszczone przez JISAW
    Jakim prawem klech się na ciebie wydziera?? Przecież to jest jakieś chore. Do tego ma prawo tylko twoja matka i ojciec żeby krzyczeć na ciebie. Mogłeś mu najebać za to za dużo se te buraki pozwalają
    U nas ksiądz tak się na nas darł, że mógłby zapowiadać pociągi bez megafonu.

Co do powstania Ziemi, to zgoda. Powstała w wyniku wielkiego wybuchu miliardy lat temu. Ale zastanawialiście się, co z wszechświatem? Jak on powstał? Co było przed nim? A co by było, jakby nic nie było? Pomyślcie tak sobie, ma się takie specyficzne uczucie :wink:

Komentarz

cholerstwo jest wielkie nikt nie jest wstanie powiedzieć jaki wielki jest wszechświat to tak jak ziarenko piasku na pustyni :wink: Przed wielkim wybuchem napewno były i będą kolejne wybuchy kolej rzeczy.

Komentarz

W tej chwili czlowiek jest zbyt ulomny, a nauka na tyle niewystarczajaco zaawansowana, by moc w pelni odkrywac tajemnice Wszechswiata.

Komentarz

PP89
          Ale spokojnie bo mam wrażenie że trochę Ci się ciśnienie podniosło. Ja piszę co uważam i nikomu nie wpieram moich racji. Swoje wypowiedzi próbuje sensownie argumentować i ani przez chwilę nie miałem zamiaru nikogo atakować lub krytykować. Jednak czytając Twojego posta odniosłem wrażenie że uruchomiłeś system obronny.
          Traktuje to jako luźną rozmowę i proponuję byś też do tego tak podszedł.

Jednak odnośnie rozmowy:
          Zamieszczone przez PP89
          Modlisz się do nich, więc traktujesz ich jako stworzenia mogące jakoś wpłynąć na Twój los, a więc są dla Ciebie - może to do Ciebie bardziej trafi - bożkami.
          Ja odbieram to inaczej. Moim zdaniem my nie "modlimy" się do świętych tylko zwracamy o pomoc lub wstawiennictwo u Boga. Więc nie stają się oni bóstwami.
          Zamieszczone przez PP89
          A wiesz o tym, że dziesięć przykazań zostało zmienione?
          Prawdę mówiąc nie. Ale ja wypowiadam się o istnieniu i formie działalności Boga. Bo jak już stwierdziliśmy "religia" ludzka jest równie ułomna i nie doskonała jak my sami.
          Zamieszczone przez PP89
          Jedno wielkie pogaństwo - modlą się k*rwa do posążków ze złota...
          Nie modlą się do posążków tylko do tego co te posążki symbolizują.
          Zamieszczone przez Dreadlock89
          Zastanów się, jakie pojęcie na ten temat może mieć dziecko.
          Tak tu przyznaje Ci rację. Troszkę pochopnie wysunąłem ten przykład.
          Ale zakładam że większość osób jest już tutaj po Bierzmowaniu. Które przyjmujemy w wieku w którym jesteśmy sami podejmować decyzję i stawiać w wątpliwość pewne sprawy.
          A jednak mimo porzucenia wiary każdy (zakładając) przyjął ten sakrament.

Wymagania księży w tym zakresie pomijam bo to nie na moje nerwy za to co bym tu napisał ścigała by mnie inkwizycja a Watykan by upadł.

Zamieszczone przez PP89
          Bóg dam nam wolną wole? To po cholere sie do niego modlisz skoro on nie ma na Ciebie wpływu?
          Ma ale nie bezpośrednio na Twoje decyzje. Chciałbyś być marionetką w czyiś rękach? Bo trochę na tej zasadzie to rozumujesz.

Zamieszczone przez PP89
          Dlaczego tego nie skomentowałeś odnosząc się do opowieści z bilbli, które cały czas cytujesz? Zabrakło rozsądnych argumentów?
          Nie da się tego w inny sposób wyjaśnić niż stwierdzając, że bóg miłosierny nie istnieje. Kyjgiel Ci dobrze napisał - nie bierz wszystkiego dosłownie.
          Nie zabrakło mi argumentów tylko nie bardzo rozumiałem Twoje intencje i to do czego dążysz. Ale z pomocą przyszedł Toyo który w miarę prosty sposób wyraził swoje/moje zadanie:

Zamieszczone przez Toyo
          Jedni modlą się za dusze tych, którzy zginęli, by Bóg odpuścił im grzechy i by trafili do raju. A ci, którzy przeżyli? Tutaj dla mnie wytłumaczeniem jest po prostu radość, szczęście, że im się udało i dziękują Bogu. Przypomnij sobie, jak cieszyłeś się bardzo z czegoś, wtedy mógłbyś z radości zrobić wszystko. Ci ludzie dziękują Bogu.
          Wracając do Adama i Ewy chyba nie uważacie że zinterpretowałem to dosłownie. Widać gołym okiem że pisane było w formie metafory żartobliwym językiem.
          Morał był taki że sami jesteśmy sobie winni zła które istnieje na świecie.

Zamieszczone przez PP89
          Czyli stworzyła także zło, bo raczej z nikąd się nie wzięło - i ponownie wracamy do stwierdzenia, że bóg nie jest miłosierny... Więcej - stworzył zło z premedytacją, przecież jak sam napisałeś, pozwala żyć szatanowi
          By wykończyć go w dniu sądu ostatecznego. Co do upadłego anioła to zapewne i oni mają własną wolę i prawo decydowania o sobie. Widocznie jeden się sprzeciwił.

Zamieszczone przez PP89
          Albert Einstein kiedyś podważył wszechmoc boga jednym stwierdzeniem:
          "Skoro bóg jest wszechmocny, niech stworzy kamień, którego sam nie podniesie"
          To akurat typowy paradoks który sam w sobie przeczy logice.

Podkreślić chcę to że nie jestem księdzem ani znawcą religii. Dlatego opieram się na własnych domysłach i ogólnodostępnej wiedzy. W zasadzie możemy skończyć rozmowę na ten temat bo można w wieczność poddawać swoje wypowiedzi w wątpliwość.
          Nikt z nas niema wystarczających argumentów by przekonać drugą stronę:
          Tak jak ateiści nie mają nie zbitych dowodów by udowodnić że Boga niema tak katolicy nie mają dowodów by udowodnić jego istnienie.
          Dlatego pozostaje kwestia naszej wiary i przekonań.

Mimo tego warto pamiętać że technologia i nauka to nie wszystko. Tym bardziej że nie stoi na zbyt wysokim poziomie.
          Podsumowując: Są rzeczy których nie możemy dotknąć,zobaczyć czy poczuć a jednak istnieją :wink:

Komentarz

Czytając wielu odnoszę wrażenie ze jednak wielu dosłownie bierze Biblię. Np legendarne jabłko+Adam+Ewa. Jabłkko jest tylko symbolem, a tak naprawdę chodziło o to że po prostu Ewa dała Adamowi (sami wiecie co :wink: ). Stworzenie świata w tydzień...ten tydzień mógł trwać dla nas miliardy lat, dla Boga tydzień :wink:
            Ktoś powiedział że klech krzyczy na Ciebie...a nauczyciele to kurna niby nie ?
            Co do wolnej woli(znowu) Np, tez nie mamy wpływu na osoby trzecie, ale możemy im pomóc (dźwigając siaty, podnieść się po upadku, itp). Mylicie dwa różne pojęcia :wink:

Komentarz

Zamieszczone przez Dreadlock89
              PP89 napisał(a):
              A wiesz o tym, że dziesięć przykazań zostało zmienione?
              Prawdę mówiąc nie. Ale ja wypowiadam się o istnieniu i formie działalności Boga. Bo jak już stwierdziliśmy "religia" ludzka jest równie ułomna i nie doskonała jak my sami.
              No i przeczyczysz sam sobie, ponieważ przykład 10 przykazań odrzucasz, pakując go w karty religii, ale mówisz o świętych, bierzmowaniu, Adamie i Ewie - czyli religii

Kyjgiel - to co napisałeś jest bardzo mądrym wytłumaczeniem nam wszystkim działania tej biblijnej przenośni, naprawde

Ale dla mnie nadal jest to dowodem na to, że człowiek chcąc zrozumieć prościej to wszystko wymyślił sobie boga, który teoretycznie mu pomaga, słucha go i jest najprostszą drogą do wyjaśnienia zagadek :wink:
              Na tym kończe udział w temacie religia

A odnośnie duchów i takich tam - nieraz zdawało mi się że coś nienormalnego się dzieje naprawde, po czym się obudziłem
              A duchów nie ma. Zobacze - uwierze

Komentarz

Nie którzy mówią że duchów nie ma ale jest parę takich spraw w które cieżko uwierzyć i wmawiamy sobie że nie istnieją. Że nasz umysł i wyobrazinia z nami robi co chce.

Ja mam parę przykładów ze swojego życia i mam małe watpliwościw istnieni takich rzeczy.
                1. Kiedyś w nocy zachciało mi się lać więc wstałem i byłem swiadomy umysłowo (nie piłem i kleju nie wąchałem) gdy podchodziłem do drzwi pokoju które delikatnie były przymkniete w pewnej chwili otwarły się bardzo szeroko aż do granic możliwości. W tym momecie byłem posrany na maksa jak nigdy i zwatpiłem czy iść dalej. Ale poszedłem bo bo siły natury były juz nie do wytrzymania (tak mocno sikać mi się chciało) gdy tylko przeszedłem przez drzwi one za dupą mi się zamkneły cetralnie i na fakcie w dodatku były zamykane całkowicie wraz z naciśnięciem klamiki. Fakt nikogo nie widzialem ale samo by to się nie zrobiło. Gdy się odlałem już dorana nie spałem tylko w kuchni siedziałem i piłem jakiegoś ENEGRY DRINKA chyba z BIEDRONKI.

2. Parę lat wstecz gdy sobie z laską w pokoju siedziałem drzwi były otwarte i również drzwi od kuchni były otwarte akurat mam tak chatę ułożona że widać z mojego pokoju dzrzwi z kuchni. Gdy se siedzieliśmy spokojnie na łóżku jak to facet z kobieta. Usłyszałem jak by kroki myślałem że to moja matulka przyszła do chacjędy i spojrzałem w strone tych że otwartych drzwi wzrokiem byka. Dostrzegłem wychyloną głowę która kikła w naszą strone twarzy nie było zabardzo widzać bo to w hu*j ciemna twarz była jak by czekoladowy murzyn wszystko było nie wyrazine. Mało tego gdy wszedłem zobaczyć czy moja matulak nie przyszła nikogo nie gyło a drzwi wejściowe były cały czas zamkniete. Tak jak wcześniej zamykałem. Jak się okazało nie tylko ja to widziałem moja kobieta też dostrzegła ta postać. Moja matulka wruciła po 2 godzinach i pytałem się jej czy nie była na chwile w chacie, ona powiedziała że nie bo była gdzies na wylocie była.

3. Przypadek kolejny to akurat dlamnie h*jowy bo to sie wydarzył w tym czasie jak moja starsza dostała telegram o zgonie mojego starszego. Siedziała na krześle jak taki zaryczany bobel i cos tam stękała że czemu mój stary jakiegoś znaku nie dał że źle z nim w szpitalu (chodziło jej pewnie o jakiś znak duchowy) i siedziała koło tych drzwi co wcześniej opisałem (które się same otwarły) ja siedziałem 2 metry dalej. gdy ona se tam stekała o tym znaku. W pewnej chwili ktoś zaczoł w te drzwi pukac tak jak normalnie się puka do drzwi. To nie było jedno razowe pukanie tylko dobre 30sekund!. Moja mama sie poderwała z tego krzesła, ja siedziałem blirzej tych drzwi. On odrazu mówiła ze to ojciec ja jak wstałem i podszedłam do tych drzwi poczółem chłód, zimno gdy przyłorzyłem dłoń w czasie tego pukania czułem delikatne wibracje od każdego puknięcia w drzwi. Jak przyłorzycie dłon do drzwi i ktos wam zapuka to bedziecie wiedzieć o jekie wibruchy mi chodzi. Gdy oderwałem te łapsko od drzwi nastąpiła cisza. Wtedy powiedziałem do matki że trochę za pózino z tym znakiem bo po fakcie. Ojciec umarł i dop[iero zanki że to jakieś popizgane jest. Jestem świadkiem wszystkich przypadków.

PS. wszystko właśnie nasiliło się po śmierci mojego starszego i trwa do dziś czasem czuje że ktoś na mnie patrzy albo siedzi przy mnie jak do późna siedze przy kompie. Możecie się z tym nie zgodzić ale to śa fakty z mojego życia

Więc wyciągnijcie sobie wnioski z tego co pisałem. Bo to szczera prawda.

Komentarz

Zamieszczone przez JISAW
                  1. Kiedyś w nocy zachciało mi się lać więc wstałem i byłem swiadomy umysłowo
                  Rzadko tak mam, przeważnie uruchamia się autopilot który nastawiony jest łazienka/siku/pokoik/spać.
                  Zamieszczone przez JISAW
                  piłem jakiegoś ENEGRY DRINKA chyba z BIEDRONKI.
                  I wszystko jasne :mrgreen:
                  Zamieszczone przez JISAW
                  2.Gdy se siedzieliśmy spokojnie na łóżku jak to facet z kobieta.
                  Tak właśnie oczywiście i pewnie w szachy graliście :wink:

Co do ogółu tematu to jestem w stanie uwierzyć. Choć sam nie przypominam sobie jakiś specjalnych okoliczności to słyszałem kilka historii.

Komentarz

a chcesz uwierzyć?? słyszałeś o akcji z papierem do dupy i 4 łyżeczkami??
                    Moja starsza mi to powiedziała i pokazała. Najlepsze w tym jest to że to działa!!!!!!!!!!!

Komentarz

Zamieszczone przez JISAW
                      a chcesz uwierzyć?? słyszałeś o akcji z papierem do dupy i 4 łyżeczkami??
                      Moja starsza mi to powiedziała i pokazała. Najlepsze w tym jest to że to działa!!!!!!!!!!!
                      Ale o co cho?
                      Bo nie bardzo rozumiem
                      PS:
                      Napisz w czaterii.

Komentarz

Dla mnie to wszystko to brednie, ciekawe, że jakoś mi przez 15 lat NIC się nie zdarzyło, czego się nie dało wytłumaczyć? Jak zobaczę, to uwierzę.
                        1+1=10

Komentarz

Jeśli kłótnia będzie kontynuowana, środki przeze mnie podjęte będą bardziej radykalne!

Wracamy do tematu
                          http://najalternatywniej.blogspot.com/
                          keep calm & carry on
                          digart - lastfm
                          ---
                          REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Komentarz

Emmm... a po co ten obrazek tu jest? o_O
                              1+1=10