Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Le Tour de France

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Le Tour de France

Jest to temat ogólny o największym wyścigu kolarskim.Wyścig dokoła Francji bo tak się nazywa polska nazwa jest 3 największą imprezą sportową po igrzyskach olimpijskich i mistrzostwach świata w piłce nożnej.Pierwszy wyścig odbył się w 1903 roku.Wyścig startuje na początku lipca.Można go oglądać na stacji Eurosport gdzie komentują dwaj według mnie świetni komentatorzy Tomasz Jaroński i Krzysztof Wyrzykowski.Obecna edycja jest w mniej więcej połowie.W tym roku wyścig obfituje w dość dużą ilość wypadków.Startują też 3 Polacy(Maciej Bodnar,Sylwester Szmyd i Maciej Paterski) w ekipie LIQUIGAS-CANNONDALE
    A oto wyniku po 12 etapach(tabela będzie na bieżąco aktualizowana)

Klasyfikacja generalna (po 12. etapach):
    1. Thomas Voeckler - 51:54.44 (FRA/Europcar)
    2. Frank Schleck 1.49 strata (LUX/Leopard-Trek)
    3. Cadel Evans 2.06 (AUS/BMC Racing Team)
    4. Andy Schleck 2.17 (LUX/Leopard-Trek)
    5. Ivan Basso 3.16 (ITA/Liquigas-Cannondale)
    6. Damiano Cunego 3.22 (ITA/Lampre-ISD)
    7. Alberto Contador 4.00 (ESP/Saxo Bank Sungard)
    8. Samuel Sanchez 4.11 (ESP/Euskatel-Euskadi)
    9. Thomas Danielson (USA/Garmin-Cervelo) 4.35
    10. Nicolas Roche (IRL/AG2R La Mondiale) 4.57
    ..
    56. Szmyd 36.18 (POL/Liquigas-Cannondale)
    67. Paterski 44.25 (POL/Liquigas-Cannondale)
    152. Bodnar 1:33.03 (POL/Liquigas-Cannondale)

Lider klasyfikacji generalnej-Thomas Voeckler(FRA/Europcar)
    Lider klasyfikacji punktowej-Mark Cavendish (UK/HTC Highroad)
    Lider klasyfikacji górskiej-Samuel Sanchez (ESP/Euskatel-Euskadi)
    Lider klasyfikacji młodych kolarzy-(Arnold Jeannesson (FRA/FDJ)
    Zapraszam do dyskusji i komentowania etapów.

Re: Le Tour de France

Voeckler? A to ciekawe. Pamiętam, że na jednym z etapów leżał, albo brał udział w jakimś zamieszaniu.

Szczerze mówiąc to nie śledzę klasyfikacji. Oglądam dla przyjemności, gdy mam czas. Oczywiście również dla opowieści Panów Jarońskiego i Wyrzykowskiego. Pozdrawiamy Panów oczywiście :mrgreen:

Komentarz

Zamieszczone przez thooorn
      Voeckler? A to ciekawe. Pamiętam, że na jednym z etapów leżał, albo brał udział w jakimś zamieszaniu.
      Był w ucieczce, którą odpuścił peleton
      http://video.eurosport.pl/kolarstwo/tou ... vid187993/ widzieliście to? masakra, co za gość..

Ogólnie póki co też śledzę mniej niż zwykle, ale niedługo będą góry to nadrobię
      http://najalternatywniej.blogspot.com/
      keep calm & carry on
      digart - lastfm
      ---
      REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Podobno jechał dalej

Komentarz

Tak wygrał tylko przez to że przy zjeździe Vinokurow i Van Der Bruk i inni mocno się poturbowali i peleton zwonił tempo żeby ci co brali udział w kraksie mogli do nich dojechać.
          Szkoda mi tego Hogerlanda bo jako jedyny z uciekających nie wygrał etapu.2 jest też Sanchez i stawiam że on dłużej wytrzyma w czołówce od Voecklera.
          Na razie jest full wypadków Contador już 3 razy lądował na ziemi.Od 14 lipca zaczynają się pireneje

Komentarz

Ten kierowca chyba ratował się od wpadnięcia do rowu. Lewe koła jechały chyba po poboczu. Stąd tak gwałtowna reakcja. Co i tak nie zmienia faktu, że tych wszystkich wozów technicznych, motocykli i całego syfu jest ZA DUŻO na drodze!

Komentarz

Popieram przedmówce.A kto według was wygra tegoroczny wyścig.Ja myślę że Evans może zaskoczyć.Jako jeden z nielicznych liderów nie miał kraksy i jest wysoko w klasyfikacji ogólnej.Ta hegemonia Contadora jest już trochę nudna.
              PS polecam ten link tym którzy nie oglądali pierwszego tygodnia zmagań kolarzy
              http://www.eurosport.pl/starzy-ale-jarz ... full.shtml

Komentarz

Koleś dał ostry manewr kierownicą,bo na poboczu przy samym asfalcie wystawało drzewo.Trochę mógł przypierniczyć w ten korzeń

Komentarz

No to jak się auto nie mieści to się nie wyprzedza, proste

btw, przenoszę do dobrego działu, bo na pewno nie Motoryzacja
                  keep calm & carry on
                  digart - lastfm
                  ---
                  REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Liczę na braci Schlecków. Contador też nie złoży broni. 4min to dużo i mało. Jedna samotna ucieczka w górach i po stracie.

Komentarz

Tylko liderom grup raczej peleton i inni faworyci odjechać nie pozwolą.A Voeckler raczej w czwartek straci koszulkę bo etap jest bardzo trudny

Komentarz

Liczę na braci Schlecków. Contador też nie złoży broni. 4min to dużo i mało. Jedna samotna ucieczka w górach i po stracie.
                        Oni nawet nie muszą uciekać, bo do siebie tracą sekundy, a Voeckler na pierwszym górskim pewnie dojedzie z dobrymi paroma minutami z tyłu

A dziś Cavendisha zaskoczyli..
                        keep calm & carry on
                        digart - lastfm
                        ---
                        REGULAMIN FORUM ]

Komentarz

Mi się podobał atak Gilberta i spółki.Rzadko się widuje takie ataki.Szkoda że nie było Krzysztofa Wyrzykowskiego.
                          Edit:13.07
                          Dzisiejszy Etap dość nudny bardzo przewidywalny.Jedynie ciekawi mnie czy Gilbert utrzyma do końca wyścigu zieloną koszulkę.Jutro będzie się działo.Jeden z najtrudniejszych etapów górskich.Mam nadzieje że Sylwester Szmyd błyśnie formą
                          Edit:14.07
                          Dzisiejszy etap zadziwił mnie nadzwyczajną formą Voecklera.Widać że mu zależało.Cieszę się że Contador znów trochę stracił widać że obecnie trudno wygrać 2 wielkie tury.Sylwester Szmyd pokazał że umie dyktować tempo i dzięki niemu Ivan Basso dojechał wysoko.Formą też błysnął starszy z Braci Shlecków Frank i spokojnie odjechał grupie faworytów.Zasłużenie wygrał Samuel Sanchez.Ciekawy etap długa relacja jednak czuć pewien niedosyt

Komentarz

Jak mówiłem, tak jest. Bracia Schlekowie na czele

Edit:
                            Evans załatwił Schlecków na czasówce. Wygrał Tour.

Komentarz

Pracuję...
                            X