Czy wartosc obrotow silnika X jest wprost proporcjonalna do jego zuzycia paliwa? Inaczej mowiac, czy zawsze im wyzsze obroty, tym wyzsze spalanie?
Nie do końca. Silnik przy rozruchu i na jałowym biegu spala więcej niż przy obrotach pomiędzy max momentem a max mocą.
Ofc, mówimy o samym silniku, a nie aucie w ruchu, bo wtedy dodzodzą rożne siły itp co ma też wpływ.
[quote:3u8paav7]Wiec teoretycznie powinno sie tworzyc male silniczki bardzo niskoobrotowe turbodoladowane z bardzo wysoka kompresja
No robi się takie robi. np Fiat, VW. [/quote:3u8paav7]
1) Dzieki za wykres :wink:
2) Myślałem o silnikach Diesel'a np 0,6 i mniejsze z obrotami ponizej 1000, multiturbo z wielka kompresja - ciekawe jak by to jezdzilo (wlasciowosci, osiagi) i jakie byloby realne zuzycie paliwa w porownaniu do aktualnych "ekologicznych" konstrukcji, ale...
Czy dobrze zrobił ,że ukradł ten lek? Dlaczego tak/nie?
Moje sumienie podpowiada,że zrobił dobrze.Ukradł ten lek w bardzo słusznej sprawie (z miłości do żony).Chciał uratować życie małżonki,a gościu który miał tego leku od groma liczył tylko na zyski i był chciwy.Po za tym jest lekarzem więc powinien (teoretycznie) pomagać osobom tym najbardziej chorym.Druga sprawa,że wcześniej wspomniany mąż był gotów zapłacić i na pewno robił by wszystko co w jego siłach by zdobyć jak najwięcej pieniędzy.
Tak więc w podsumowaniu jak dobrze pamiętam to kiedyś na religii było coś o takiej tematyce i wyszło,że według etyki takie coś nie jest grzechem.Jeśli było to w celu ratowania życia czy innej słusznej sprawie.
Technikum daje jeszcze w pewnym stopniu "zabezpieczenie", bo w przypadku, gdy nie idziemy na studia, mamy wyuczony zawód. Po LO takiego "zabezpieczenia" nie ma i trzeba iść na studia. Nie wiem tylko, jak to jest z liceami profilowanymi.
Technikum daje jeszcze w pewnym stopniu "zabezpieczenie", bo w przypadku, gdy nie idziemy na studia, mamy wyuczony zawód. Po LO takiego "zabezpieczenia" nie ma i trzeba iść na studia. Nie wiem tylko, jak to jest z liceami profilowanymi.
Cos pomiedzy LO, a technikum. Masz wieksza, ukierunkowana wiedze, ale brak zawodu. Idziesz na studia.
No i się zacznie...nagle wszyscy się jarają Lechem, na gimbusiarskich demotach Kolejorz...wszędzie peany i wychwalanie pod niebiosa, jakby byli bożkami, kupa w majty z podniety a wielu dupków nie potrafi wymienić nawet 5 nazwisk ze składu.
Nie chodzi o to że nie lubię Kolejorza bo jest mi obojętny. Ale nie lubię tej pierdolonej hipokryzji. Ale tak jest zawsze...Gołota/Małysz/Kubica/Reprezentacja wygrywali to wszystko cacy, a jak ponieśli porażki to wygwizdanie i plucie. To albo jesteśmy za albo przeciw a nie jak wiatr zawieje.
Ukradł ten lek w bardzo słusznej sprawie (z miłości do żony).
I tu wszystko wyjaśnia.
Czyli jesteś na tym samym stadium co ja , na trzecim , bo jest ich sześć, ta szósta jest uniwersalna[mój brat ma szóste stadium]
* * *
Ja znam:
- Kotorowski [dość długo bo będzie ze 4 lata]
- Tchibamba [były piłkarz Arki Gdynia, z Kinszasy [dawniej Zair, teraz Demokratyczna Republika Konga]
- Injac [grał w FK Slavja w 2006r. , serb]
- Bosacki [był w FC Nürnberg]
- Peszko [od 2008r. w Lechu Poznań , przedtem Wisła Lublin]
WiLkU666 co to jest Wisła Lublin? grał wcześniej w Wiśle Płock :mrgreen:
Kyjgel własnie o to mi chodziło jesteś na górze jest cacy na dole jesteś nikim. Ogólnie jeśli o kibiców Lecha to wydaje mi sie że jest tam chyba najlepiej. :wink:
Tak to już w Polsce jest. Jeśli nagle coś komuś nie idzie, to zaraz jest z góry skreślany. Oprócz innych, taka sama sytuacja jest z Pudzianowskim. Rozłożył Najmana i już wszyscy z niego robili wielkiego mistrza MMA, kompletnie zapominając o tym, że praktycznie nie jest zawodowym fighterem. Po Kawaguchim już się powoli zaczęło, a po Sylvie miał już ostro przerąbane.
Po prostu jestem zażenowany jak czytam i słyszę te wszystkie opinie "wachofców". Jak napisał Jonasz, jesteś na górze - jesteś wielki, jesteś dole - jesteś cienki.
Taa, a ja jestem Wielki Sziwa i macie się przede mną kłaniać
Szóste stadium to jest coś w stylu "Życie człowieka jest najważniejsze".
I stadium - niski poziom moralności i najlepiej nie mieć z tą osobą nic do czynienia ,odp. by brzmiała na zasadzie "Zrobił źle bo ukradł" ,czyli coś na poziomie 5-latka.
II stadium - lepiej nieco niż pierwsze stadium, ale to nadal słaby poziom.
III stadium - średni poziom moralności i odp. jest na zasadzie "Zrobił to z miłości do drugiej osoby", czyli np. drugiej kobiety bądź rodzeństwa.
IV stadium - odp. jest na zasadzie "Prawo zabrania i podległby karze dokonując się takich czynów", czyli ,że zrobił źle ale wg prawa.
V stadium - niestety nie pamiętam :/
VI stadium - coś jest uniwersalne ,czyli najważniejsze jak wcześniej wspomniałem "Życie człowieka jest najważniejsze".
Komentarz